EKONOMİ Haber Girişi : 12 Ekim 2016 13:57

Suat Nezir: ''Buca üvey evlat''

Suat Nezir: ''Buca üvey evlat''
1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek İmar Yönetmeliğinden önce ruhsat alabilmek için kolları sıvayanlar inşaatların sayısında patlamaya yol açtı. Sektörde yaşanan tempo artışını Sancak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Suat Nezir yorumladı

BÜNYAMİN DOBRUCALI /

İzmir'in dört bir yanından inşaat sesleri geliyor. Her daim hareketli olan sektör bu kez geçmiş günlerinin aksine çok daha aktif, çok daha canlı. Bu canlanmanın perde arkasında yatan nedenlerden biri ise 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek olan yeni İmar yönetmeliği.  

YENİ YÖNETMELİK, YENİ MALİYET DEMEK

Sancak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Suat Nezir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğindeki değişikliğin ardından inşaat sektöründe yaşanan canlılığı mercek altına aldı. 1 Ocak 2017'den itibaren değişikliğin uygulamaya geçeceğini vurgulayan Suat Nezir özellikle Buca'daki arsa sahiplerinin bu durumdan zararlı çıkacağına işaret etti.

150-200 BİN LİRA EK MALİYET OLABİLİR

Suat Nezir şunları söyledi.

''Şimdi herkes o takvimi yetiştirebilmek için yoğun bir şekilde projesini hazırlayıp ruhsat için belediyeye başvuruyorlar. Bu Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliğindeki değişiklik en çok arsa sahiplerinin zararına oldu. Çünkü yol seviyesinin aşağısında olan parsellerde 2 kat, 3 kat kot olan yerler var. 2017'den itibaren kot olmayacak, bodrum kat daire olmayacak. Arkasından bunların da yükseltme perdesiyle yapılması gerekecek. Parası olmayan ne yapacak? Yol seviyesinden 3 kat, 4 kat aşağıda evi olacak. Yükseltme perdesi için çok ciddi meblağlar gerekiyor. Yükseltme perdesi dediğimiz olay tuğla falan değil. Komple beton. Örneğin 100 metrekare bir yer olsun. 3 kat yükseltmek zorunda kalan biri ortalama minimum 150 bin lira maliyet var. Kullanamayacağın bir yer ama bu kadar ek maliyet var. 150 bin liranın üzerine sıvası var, fayansı var, kabataslak 200 bin liraya mal olacak ek bir harcama. Bu arsa sahiplerini çok ciddi anlamda zarara sokacak.

BAKANLIKTA İŞİ BİLEN ADAM YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yönetmelik yapacak adam yok. Şimdiye kadar bu yönetmelik 5-6 kez değişti. Her yönetmelik yapımında uygulamada eksiklikler, hatalar, çelişkiler ortaya çıkıyor. Uygulamayı bilmeyen insanlarla yönetmelik yaparsan sonuç bu olur. En çok etkilenen yerler Buca ve Buca gibi yerler olacak. Neden Buca diyorum? Çünkü Buca küçük parsellerden oluşuyor. Mesela bir adada Bornova'da 2 tane parsel varken Buca'da 20 tane parsel var. 200 metrekare, 250 metrekare, 300 metrekare parsellerden oluşan bir ilçe Buca. Bu kadar çok parsel olan yerde 2017'den itibaren örneğin 4 kat olan yerde asansör girecek işin içine. 80 metrekare kitlen var senin. Hadi asansör koy.  Maliyetini geçtim, yaşamsal alan bırakmıyorsun. Karşıyaka'da, Narlıdere'de, Bornova'da bu sorun olmayabilir. Ama Buca için sorun. Olması gereken en az bin metrekare arsa olması gerekir dese sen zaten onun demesine gerek kalmadan 7-8 katlı binaya asansör koyarsın.  

BUCA ÜVEY EVLAT

Buca geçmiş yıllardan bu yana imar konusunda üvey evlat gibi. Bornova'da 300 metrekare arsaya 900 metrekare inşaat izni verilirken Buca'da aynı metrekare arsanın önce yüzde 40'ı gider ardından bahçe payıyla bu rakam daha da aşağı iner. İlçeler arasında emsal değerler konusunda farklılıklar var. Emsal değerler anlamında Bornova'da 3 olan Buca'da 1. Bu da haksız rekabete yol açıyor, Buca'yı üvey evlat durumuna sokuyor. Yıllardan bu yana Buca imar konusunda hep üvey evlat muamelesi görmüştür. Ne yazık ki bu durum hala devam ediyor. ''

1 OCAK 2017'DEN İTİBAREN YENİ DÖNEM

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2015 yılı sonunda süreyi uzattığı ek emsal uygulaması Danıştay tarafından durdurulmuştu. Danıştay'ın durdurma kararından sonra belirsizlik ve karamsarlığın hakim olduğu ruhsat sürecinde olan bir çok müteahhit için sevindirici haber gelmişti. Resmi gazetede yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğindeki değişiklik ile ruhsat sürecinde olan ya da ruhsat alacaklar 01.01.2017 tarihine kadar sonuçlandırmak kaydıyla ek emsalden faydalanacaklar. Ancak,  30 Mayıs 2013 tarihinde yürürlükte olan hükümlerden sadece bir tanesinden faydalanılabilecek. Karma kullanım yapılamayacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Şenay Büyükbay 01 Ocak 1970 02:00

    Başkanım ağzına sağlık problemleri çok güzel yorumlamışsın herzaman ki gibi konuya çok hakimsin