POLİTİKA Haber Girişi : 13 Haziran 2016 15:40

Tahir Baba'nın bir Çiftliği var!

Tahir Baba'nın bir Çiftliği var!
AK Parti İzmir İl Yerel Yönetimler Başkanlığı'nca İzmirli belediyelere tutulan mercek toplantılar Menemen Belediyesi'nin incelemesi ile devam ediyor

AK Parti İzmir İl Yerel Yönetimler Başkanı Hüsnü Boztepe koordinatörlüğünde, AK Parti Menemen İlçe Başkanı Mithat Çetin, İlçe Belediye Meclis Üyeleri ve İlçe Teşkilâtının katılımıyla İl Başkanlığı'nda gerçekleştirilen basın toplantısına Menemen Belediyesi'nin usulsüz para yönetimi ve harcamaları damgasını vurdu.

Toplantıda konuşan AK Parti İzmir Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hüsnü Boztepe, "Hem gecen yıl hem bu yıl detaylı bir denetim raporu hazırladık. Belediye meclis üyeliği demek meclise gidip el kaldırıp el indirmek değildir. Belediye Başkanı seçildiği zaman belediyenin bütçesini yönetme hakkına sahip olur. Denetlemekte meclis üyelerinin görevidir. Biz kendi görevlerimizden kaçarak belediye başkanı şunu yaptı veya bunu yaptı, bizimde sayımız yetmedi ve bir şey yapamıyoruz demiyoruz. Üzerimize düşeni yapıyoruz. Bundan dolayı bazı belediyeler şunu söylüyorlar: 'Sayıştay bizi denetliyor bir şey bulamadı. Bize ancak tavsiye de  bulunuyorlar.' 2005  yılında bizim hükümetimiz  5393 sayılı yasayı çıkarttı. Bu yasanın 25. Maddesince Denetim Komisyonu adı altında komisyon oluşturuldu. Hiçbir yaptırım yok, paranın harcandığı her evrakta denetleme yetkisi verilir. Denetim Komisyonu gereğini yapmak zorundadır. Bunu yapar belediye başkanına sunar, belediye başkanı gereğini yerine getirmezse de yine meclis üyesi sorumludur. Menemen Belediye Başkanı dün cami açılısında yüz kere daha Müslümanız diyor yüz kere Müslüman olunmaz bir kere Müslüman olunur. Müslümanlığının gereği gibi davranabilir.  Bu arkadaş burada kendince bir şeyler söylemeye çalışıyor. İzmir'deki belediyeler kendi asli görevlerine bırakarak ilçe ilçe dolaşmaya başladılar. Tahir Şahin'de bunlardan biri, elinde testi, çanak çömlek? Kendisi Aydın Şengül İl Başkanlığı döneminde AK Parti'ye geçmekde istedi. O zaman bize Menemen'de birkaç yer gösterdi, gelin buraya üniversite yapın bende bunu bahane göstereyim ilçeme hizmet geldi bu parti hizmet ediyor diyeyim ve AK Parti'ye geçeyim diye bizzat talepte bulundu. Bunlar böyle bir kimliğe sahip. Birisi de kalkmış Ödemiş'e gidiyor. Birisi ilçe ilçe dolaşıyor. Bunlarla ilgili her hafta ilçe ilçe değerlendirmelerde bulunacağız." Dedi.

Menemen Belediyesi'nde muhalefete söz verilmek istenmediğine dikkat çeken İlçe Başkanı Mithat Çetin ise, "2009 seçimlerinde Mecliste 5 kişilik olan komisyonlar Menemen'de; Denetim komisyonu 3 kişiyle kısıtlandı. Bizim 6 kişilik olan meclis üyelerimizden hiç birisi girmedi. 2014 yılındaki seçimlerde 11 kişi meclise girdi ve 1 kişi ile temsil edilme yetkisi aldık. Arif Kuran ile birlikte detaylı bir denetim kurulu raporu hazırladık. Bu konuda yargı aşamasında. 2015 Yılı denetim raporu hazırlamak için Mustafa Koç görevlendirildi. Geçen seneye oranla hiçbir gelişme ve iyiye gitme olmamıştır.  Meclis gündemine taşındığında ise tam açıklama fırsatı verilmeden çeşitli bahanelerle Mustafa Koç'un konuşmaları kesilmeye çalışıldı." dedi.

Bir önceki Menemen Belediyesi faaliyet raporları ve Meclis Denetim Raporları üzerinde çalışmalar yapan İlçe ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Arif Kuran, "Geçen seneye oranla gördüğümüz en acı şey şu ki eski hortumlamalar hortum çapını büyüterek devam etmiştir. Gecen yıl ne yapmışsa; taş konusu, parke konusu, yemek konusu aynı soygunun aynı vurgunun aynı yolsuzlukların artarak devam ettiğini görmekteyiz." diyerek yıllar geçmesine rağmen Menemen Belediyesi yönetim zihniyetinde herhangi bir değişiklik olmadığını vurguladı.

 

Yönetimde yeni usul 'Tahir Şahin' modeli

Menemen İlçe Meclisi ve Büyükşehir Meclisi Üyesi Hakkı Durmaz ise, "Belediye başkanın kendi ifadesi var. Ben Menemen'i Tahir Şahin usulüyle yönetiyorum diye. Evet acı bir gerçek ama belediye bu usulle yönetilmektedir.  Şu an belediyede ne kanun, ne nizam, ne mevzuat var. Bunların hepsi bir kenara bırakılmış. 4 dönemdir böyle yönetilmektedir. Seçildiği Menemen şimdiki Menemen değil. Bizim Tahir Şahin usulüyle Menemen'in geleceğini ipotek altına alınmasına göz yummamız beklenemez.  Sen belediyeyi yönetebilirsin ama bu usulle meclisi yönetemezsin çünkü mecliste  AK Parti var, MHP var.  Muhalif bir grup var. Biz kamuoyuna bilgilendirme yapmakla görevliyiz. Menemen Belediyesi'ni bu hantal yapıdan kurtarmanın zamanı gelmiştir. Tahir Şahin'in kendisine çeki düzen vermesi gereklidir. Belediyede şu an kurumsal yapı yok ve Tahir Şahin hegemonyası vardır. Çoluk çocuğumuz için bu yapının değişmesi lazım. 2015 yılı raporu hazırlandıktan sonra Nisan ayı Meclisi'nde akşam toplanmadan önce karar aldık. Bu raporun Belediye Meclisi'nde tartışılacak olsa da belediye kayıtlarına girmesi açısından. Menemen Belediyesi evrak kayıt servisinden raporumuzun alınmasını istedik. Yetkililerimiz gittiğinde evrak servisindeki arkadaşlar raporu almadılar. Başkanlığın raporun alınmaması yönünde talimat gönderdiği söylenildi. Denetim raporuna şerh koydurduk ve bu raporu noterden ihbarnameyle Menemen belediyesine göndermek zorunda kaldık. Menemen Belediyesi maalesef ki böyle bir zihniyet tarafından yönetilmektedir." dedi.

 


Koç'tan Menemen Belediyesi'nin acı gerçekleri

Menemen Belediyesi 2015 Yılı Meclis Denetim ve Faaliyet Raporlarını inceleyen Menemen Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Koç, "Başkan bu raporu açıklamamız için bize mecliste 10 dakika süre veriyor. Bu da usulsüzdür. İşte her zaman bahsettikleri demokrasi anlayışları budur.  31 Mart'ta raporu komisyon başkanına verdim, almadı. Ben de dilekçe hakkımı kullanayım dedim. Özellikle benden rapor alınmaması yönünde talimat geldiğini söylediler. Bunu yok hükmünde saymak için uğraşları oldu. Sayamazlar ama böyle düşündüler. Belediye başkanının iki tane yardımcısı var. Biri kayınbiraderi biri de teyzesinin oğlu? Menemen Belediye Spor Başkanı da kardeşidir.  Paralar bu üçgen içinde dönüyor. Eski şoförü şirket müdürü, sosyal markette de kızı müdür.  Köşeler tutulmuş. Bu işlemler bu akrabalarla yürüyor. Yapı bu şekilde.  Her belediyenin olduğu gibi bizim belediyemizin de bir şirketi var. Meta-su... 2015 yılında bol bol yemek yapmış. Fatura kesmiş. Ramazanda 2 bin kişiye sefer tasıyla yemek dağıttık, günde 55 bin liralık yemek dağıttım' diyor. Menemende yaşıyoruz Menemen'de böyle bir sefer tası hizmetine şahit olmadık. Olan varsa onaylarlar. Menemenimizin Meşhur Kubilay'ı anma günü var. Bu günde bile 217 bin liralık yemek yedik diyorlar. Bu yemeği kime dağıtıyorlar? Bizde etkinliğe katılıyoruz böyle bir yemek yok. Bu şirket yemeği yedirdim diyor. Belediye banka aracılığıyla değil, direk kasadan ödeme yapıyor. Araç kiralamaları var, işçi ödemeleri var.  Aylık 190 bin liralık işçi çalıştırıyor. Biz bunu inceleyemiyoruz. Kanun gereği belediyenin şirketini denetim komisyonu inceleyemiyor. Bu konuyla ilgili teklifimi de ilettim.  Mesela Deve Güreşi meselesi var.  AK Parti'li belediyelere sorduk. Ödemiş 30 bin lira harcamış. Menderes'te 30 bin lira harcamış. Menderes Belediye Başkanı bizzat bana; '30 bin ama bana göre çok. İşin ucunu azıcık kaçırdık' dedi.  CHP'li bir belediyeye soralım dedik. Çiğli Belediyesi 60 bin lira civarında harcamış.  Bizim belediyemiz 1 milyon 190 bin liralık bir bedel ödemiş. Bu çok acı. Mecliste bununla ilgili bir cevap gelmedi. Belediye Başkanı ve yöneticiler tarafından.  Biz bunu harcamadık demediler. Herhangi bir açıklama yok. Toplantı tutanaklarında var. Bunu da Meta-su şirketi aracılığıyla yapmıştır. Bu şirketin toplamda 6 milyon civarında bir faturası var. Yemek diyorlar. Mutfak yok, personel yok. Aslında böyle bir yemek de yok. Bunlar naylon hayali faturalardır. Bir spor derneği yemek faturası kesiyor. Menemen Belediye Spor Belediye'ye 1 milyon 75 bin liralık fatura kesiyor. 500 bin liralık yemek malzemesi alıyor ve yemek dağıtıyor. Hem Belediye'ye mal ediyorlar hem de fatura kesiyor. İki taraftan da kazan. Belediye Spor yemek vermiyor, sanal kesiyor. Hem belediyespor'un hem Meta-Su'nun faturaları gerçeği yansıtmıyor." Dedi.

 

Belediye ödemeleri yasal yöntemlerle yapılmıyor

Menemen Belediyesi'nin gerçekleştirdiği ödemelerin tamamını kendi kasasından resmi bir evrak düzenlemeden beyaz kağıtlara imza attırmak kaidesi ile elden yaptığına değinen Menemen Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Koç, "Kubilay yapı kooperatifi var? 2015 yılında 1 milyon 95 lira para ödemişiz. Banka hak getire bütün işlemler kasadan yapılıyor.  8 bin lirayı geçen tüm alışverişlerin bankadan yapılması zorunludur. 500 bin liraya kadar kasadan ödemeler var. Bunlar da usulsüzdür, aykırıdır. Kooperatif 1milyon 95 bin lira 6 da 1 hissesine sahibiz  4 seneden beri devam eden kooperatifin daha yüzde 25'i yapılmış. Her yıl bir milyon para ödenmiş. Geri kalan 250 üye ne ödedi? Kooperatif başkanı da Tahir Şahin... Bu kooperatife usulsüzce para ödemişler. 'Bu kooperatifte çuvalladınız dediğimizde kendisi de, gerçekten çuvalladık dedi. İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunalım dediler. Fazlaları getirelim, böyle bir market oluşturalım diye bir karar alındı, biz de mecliste onay verdik. Sadece bir firmadan 740 bin liralık giyim eşyası faturaları gördük. Bu nedir? dedik Bin 200 kişiye dağıttık dediler. 86 bin parça pantolon almışlar. İnceleyelim dedik, hayır dediler. Lafa gelince kıyafetler orada duruyor, gidin bakın diyorlar. İnsanların aklıyla dalga geçen işlemler var." Dedi.

 

Şahin Ailesi Çiftliği kurulmuş

Menemen Belediyesi çalışanlarının bütçesinin dağılımının Aileden ve CHP'li olmak ilişkilerine göre belirlendiğine vurgu yapan AK Parti Meclis Üyesi Koç, "Personel ve işçi ilişkileri konusu da var.  Benzinlikte çalışan ama belediyeden maaş alan Dayıoğlu'na ücretler arttırılmış.  Bu adam 10 yıldan beri belediyeden maaş alıyor. Benzinlikte pompacılık yapıyor. Biz sorduğumuz zaman gizli koruma diyorlar. Kayınçosuna Başkan yardımcılığı yaptırıyor. Yapamaz. 'Başkan yardımcılığı sorumluluğu verdim' diyor. 10 bin ücret ödüyor, tüm evraklarda imzası var. Belediyeden emekli olmuş, kıdem tazminatını almış ama maaş alanlar var. Yevmiyeciler listesi var. İsimlere baktım. Amcaoğlu, eski başkanlar, belde başkanları var. Sosyal güvenlik kurumuna bildiri yapılmadan, yaklaşık 35 kişiye ücret veriliyor. Kayıt yok. Bunun adına kaçak işçi deniyor.  Belediyenin 800 işçisi var. 450'si canla başla çalışıyor. En az 250 tanesi hiç çalışmadan bankamatik işçisi olarak devam ediyor. Belediyenin 75 milyonluk bütçesi var, 40 milyonu personel giderine gidiyor. Yüzde 35 sınırını geçiyor. Böyle olursa gider tabi." Dedi.

 

En sert tepki Boztepe'den geldi

Aile şirketi gibi Belediye'nin çeşitli yetki mercilerine akrabalarını yerleştiren Tahir Şahin'e en sert tepkiyi ise AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Hüsnü Boztepe verdi. Boztepe, "Tahir Şahin konuşmalarında ben seçim sürecinde rozetimi takarım, belediye başkanı olduktan sonra parti rozetimi çıkartırım diyordu. Evet doğru Şahin Belediye Başkanı olduktan sonra parti rozetini çıkartıp yerine Şahin Aile Çiftliği rozetini takmıştır. Belediyeyi aile şirketine çevirmiştir. Tahir Şahin'e buradan sesleniyorum. Ivırmadan, kıvırmadan meclis üyelerimizce gerçekleştirilen bu tespit ve suçlamalarla ilgili çık basın yoluyla kamuoyuna adam gibi cevap ver. Buradan kendisine hodri meydan; istediğin platformda seninle yüzleşmeye hazırız. Tek taraflı olarak kamuoyuna yalan yanlış, çarpıtılmış bilgileri verme, ortaya çık yüzleşelim" Dedi.

 

Firmalara usulsüzce iş dağıtılıyor

Menemen Belediyesi'nin resmi iş dağılımlarını yasal yönergelere göre değil daha çok doğrudan temin ile yaptığını ve usulsüzlüklere vurgu yapan AK Parti'li Mustafa Koç, "Taş döşeme konusu? Menemen'de her yıl 300 bin metrekare döşüyor. Her taraf taş oldu. Gerçekten döşense Menemen'de toprak kalmaması lazım? Bunlar da faturasız. 1 milyon 84 bin lira tutarında... Adamın biri gelmiş beyaz kağıda demiş ki ben duvar işçiliği yaparım demiş. 10 liranın üzerinden 34 bin liralık bir tutar var. İşçilik var ama fatura yok.  Teknopar firmasından 1 yılda 4 milyonluk fatura kesilmiş. Taş alınmış. Aynı işletmeden aynı iş aynı günde doğrudan teminle yapılmak için 50 bin liralık faturalar kesilmiş. Doğrudan temini aynı iş üzerinden yapıyorsan yatırım bütçesinin yüzde 10'unu geçemez. Tüm alışverişleri doğrudan teminle ve kanunsuz olarak yapılmıştır.  60 bin metrekare işçilik 210 bin metrekarelik taş faturası var. Vatandaşların belediyeden hakkını aramak için açtıkları tüm davaları kaybetmişler.  Bir kişi emekli olmuş sana kıdem tazminatı vermiyorum demiş. 9 yıl süren mahkeme sonunda şahıs hakkı olan parayı faiziyle almış. Geçtiğimiz yıllarda 6 kişinin öldüğü kaza yaşandı.  Servis arası denen minibüsün ne sigortası ne kaskosu var. Fenni muayenesi yok. Toplum aracı olarak kullanılacak yaşta değil.  6 kişi rahmetli olmuştur. 852 bin lira belediyeden bu vatandaşlara ödenmek üzere tahsis edilmiştir. Burada suçlu olan kim? Bu paranın belediye başkanından rücu edilmesi lazım. Şahsından alınması lazım? Yardım dağıtma konusunu inceledik. Yardım yapılanlara ihtiyacı oldukları için değil, seçim dönemlerinde Tahir Şahin'e ne kadar yardım ederse, CHP bayrağını ne kadar fazla sallarlarsa nakdi yardım o kadar şeklinde yapılmış. Tahir Şahin'e ne kadar yalaklık yapıldı, sınır bu... 6 BMC kamyonet almış. Belediye bir araç alacaksa sıfır alır diye düşündük. 2009 model hurda araçları 20'şer bin liradan almışlar. Biz size evet dedik ama hurda al demedik." Dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.