POLİTİKA Haber Girişi : 14 Haziran 2018 14:05

TARIMDA YEPYENİ BİR DÖNEM GELİYOR

TARIMDA YEPYENİ BİR DÖNEM GELİYOR
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, seçim çalışmaları içindün Seferihisar örgütü ile birlikte önce sanayi sitesinde sonra da köylerde ziyaretler gerçekleştirdi.

TARIMDA YEPYENİ BİR DÖNEM GELİYOR

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, seçim çalışmaları içindün Seferihisar örgütü ile birlikte önce sanayi sitesinde sonra da köylerde ziyaretler gerçekleştirdi. Bayır köylerde, yerli tarımın yerli sanayiye ve ekonomiye etkisine değinerek, ‘’Üretmeyen ve tüketen bir politika, ülkeyi iflasa sürükler. 16 sene boyunca, tüm uyarılarımıza rağmen ne yazık ki Akp iktidarı ülkemizi dışa bağımlı hale getirdi. Üretemeyen, samanı bile ithal eden bir ülke konumuna geldik. Bu beceriksiz politikaları vatandaşımıza uygun gören bu iktidarın, son kullanma tarihi 24 Haziran’da son bulacaktır.’’ Dedi.


Üreticinin Destekleri 2 Katına Çıkacak
Türkiye’yi tarımda ithalatçı olmaktan çıkarıp, ihracatçı haline getireceklerini söyleyen Bayır, ‘’Tarım Kanunu gereği milli gelirin % 1’i kadar vereceğimiz tarım desteklerini iki katına çıkaracağız. Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekeceğiz. Parçalı tarım arazilerinin tarım sigortası sorununu çözeceğiz. Çiftçilerimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin tamamını sileceğiz. Türkiye’deki tüm tarımsal ve hayvansal üretimi kayıt altına alan, Üretici Kayıt Sistemi’ni oluşturacağız. Sisteme kayıtlı üreticilerin SGK primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız.’’ Dedi.

Çiftçi Destekleri Katlanacak
Çiftçilere verilen desteklerden dosya parası, genel giderler adı altındaki kesintilerin tamamını kaldıracaklarını belirten Bayır, ’’Tarımsal destekleri çiftçinin girdi maliyetlerini hesaplayarak ve üzerine çiftçinin karını ekleyerek belirleyecek ve bir yıl önceden açıklayacağız. Destek tutarlarını en az enflasyon oranı kadar artıracağız. Tüm tarımsal KİT’lerin özelleştirme süreçlerini durduracağız.’’ Dedi.

Şeker Fabrikalarının Özelleştirmesi İptal Edilecek
Toplumda büyük bir infial yaratan şeker fabrikalarının satışına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bayır, ‘’Şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerini iptal edeceğiz. Pancar Üreticileri Kooperatifleri ve işçi sendikalarını fabrikalara ortak ederek yönetime dâhil edeceğiz. Şeker pancarı üretimini artıracağız. Gıda fazlası şekeri, akaryakıtla harmanlanacak biye etanole dönüştürüp enerji ithalatını azaltacağız. Biyoyakıtları ÖTV ve KDV’den muaf tutacağız. Nişasta bazlı şeker üretimini sınırlayacak, yerli pancar şekerini destekleyeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.

Köylüye Güneş Enerjisi Kolaylığı Geliyor
Köylünün işini kolaylaştırmak için, köylüye güneş enerjisi kolaylığı getireceğiz diyen Bayır, ‘’Her köylüye evinin, ahırının, garajının çatısına ya da bahçesine en az 10 kW gücünde güneş paneli kurabileceği ekipman ve teknik yardımı 10 yıl vadeli ve sıfır faizli kredi ile sağlayacağız. Sulama birliklerine ve su şebekesi pompalama gereksinimi olan köylere sıfır faizli 10 yıl vadeli kredi temin edecek, enerji ihtiyaçlarını güneşten karşılamalarını sağlayacağız. Köylerde ve tarımsal sulamada su kullanımına destek sağlayacak; şebeke, sondaj ve boru maliyetlerini merkezi bütçeden karşılayacağız.’’ Dedi.

Çiftçiye 40 Bin Ziraatçı ve Veteriner Danışman Geliyor
Hem çiftçiye yardımcı olması için hem de mesleğini icra edemeyen Ziraatçı ve Veterinerlerin istihdamını gerçekleştirmek için, Danışman getirileceğinin altını çizen Bayır, ‘’Tarım ve hayvancılığa yönelik her türlü teknik ve danışmanlık desteğini, kooperatifler aracılığıyla ve bölge üniversiteleri ile eşgüdüm halinde vereceğiz. Bu kapsamda en az 40 bin ziraat mühendisi, veteriner ve tekniker istihdamı sağlayacağız. Kuracağımız Arazi Edindirme Ofisi ile arazi toplulaştırma faaliyetlerini 5 yıl içinde tamamlayacağız. Mera Yönetim Birlikleri’ni etkinleştirecek, ıslah edeceğimiz meraların amaç dışı kullanımına izin vermeyeceğiz. Meraların köyün ortak malı olarak kalmasını sağlayacağız. Yerel tohumlarımızı geliştirecek ve üretim istasyonları kuracağız. Yerli sanayicilerin ve tütün üretici kooperatiflerinin, tütün mamulleri üretmelerini engelleyen kapasite sınırlamasını düşüreceğiz.’’ Diyerek sözlerini son verdi.


 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.