GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 05 Aralık 2020 12:00 Haber Girişi : 07 Aralık 2020 17:27

Taş; Türk kadının 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nü kutladı.

Taş; Türk kadının 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nü kutladı.

CHP BUCA İLÇE BAŞKANI TAŞ  

Türk kadının 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nü kutladı.

CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 86 Yıldönümünü kutladı.
Kurtuluş  Savaşı'nın arka plandaki kahramanları olan Türk kadınına, Cumhuriyet Devrimiyle birlikte toplumsal, siyasal ve anayasal haklar verildiğini, kadınların devlet yönetiminde söz hakkına sahip olduğunu ifade eden Taş, “1934 yılında Türk kadınlarına Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” verilmesinin ardından bu kazanım dünyada 5 Aralık, “Dünya Kadın Hakları Günü” olarak gururla kutlanmaktadır. Kadınlar, 5 Aralık 1934 yılında aldıkları bu hak ile, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal olarak yasa önünde erkeklerle eşittir” açıklamasında bulundu.
Mustafa Kemal Atatürk’ün "Şuna inanmak lazımdır ki dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir" sözünü hatırlatan Başkan Taş, kadınlara “Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” verilmesinin Atatürk’ün Türk kadınına verdiği değer ve güvenin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Açıklamasında Taş “Ülkemizde kadınların Seçme ve Seçilme hakkı elde etmesi Ulu Önderimiz Atatürk’ün Ankara’nın Kahramankazan ilçesine gidişi ile başlar. 1890 yılında Kahramankazan’da doğan Satı Çırpan ilk kadın muhtardır. Eşi İstiklal Savaşı gazisi olan Satı kadının hayatı savaş çilesiyle geçmiş, bir yandan tarlasını ekip çocuklarına bakarken bir yandan da cepheye silah taşımıştır. Mustafa Kemal Kızılcahamam'a giderken, Kahramankazan'da durur, arabasından iner, coşkuyla karşılanır, kendisine muhtar olduğunu söyleyen Satı Kadın, Ata'ya bir bardak ayran ikram eder. Kendisine doğum tarihini sorduğunda ise “19 Mayıs 1919 Paşam, daha evvel yaşamıyordum ki” cevabını verir. Mustafa Kemal "İşte Milletvekili olacak kadın” der" sözleriyle kadınların Seçme ve Seçilme hakkı elde etmelerinin öyküsünü dile getirdi. Kadınların sosyal ve ekonomik konumlarını iyileştirmek, hizmetlere, haklara, kaynaklara erişimini arttırmak ve toplumdaki statüsünü yükseltmek için yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi, bu yükümlülüklerin takibi ve bu çerçevede koordineli çalışmalar yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Hacer Taş, “Atatürk’ün, ''Toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur" sözünü benimsemenin önemi, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde daha büyük önem kazanmaktadır. Atatürk’ün gösterdiği çağdaş Türkiye yolunda Türk kadınları olarak kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz. Unutmayalım ki Türk kadını çağdaş uygarlık seviyesine Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'le geldi ve hiç kimsenin gücü Cumhuriyet’i, Cumhuriyet’in değerlerini ve Türk kadınına verdiği önemi yok edemeyecek. Bizler Mustafa Kemal Atatürk sayesinde birçok ülkeden daha önce elde ettiğimiz seçme ve seçilme hakkıyla siyasal alanda etkinliğimizi artırarak daha güçlü aydınlık yarınlar için öncü olmaya devam edeceğiz. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 86. Yıldönümünü ve Dünya Kadın Hakları Gününü bu duygularla gönülden kutluyorum" sözleriyle mesajını tamamladı.