EKONOMİ Haber Girişi : 28 Mayıs 2016 17:12

Tire'de "bayram" gibi sözleşme

Tire'de
İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Süt Kuzusu" projesi kapsamında Tire Süt Kooperatifi'nden 2016 yılında 11 milyon litre süt alımı daha yaparak, 34 milyon 600 bin liralık destek sağlayacak.
Büyükşehir Belediyesi ile Tire Süt Kooperatif arasında gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Başkan Kocaoğlu, tarım ve hayvancılığı yine üreticilerin ayağa kaldıracağını söyleyerek, "Biz emme basma tulumbaya ilk suyu koyduk. Bütün mucize sizlerin nasırlı ellerinizdedir.  Sizin inancınızdadır. Bizimkisi sadece bir destek, ham elma, gönül almadır. Asıl güç sizde" dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Urla Bademler'deki çiçek üreticileriyle 2.5 milyon liralık çiçek alım sözleşmesi imzalayan, Bergama'da arı kovanı ve arı dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  Tireli süt üreticilerinin de yüzünü güldürmeye devam ediyor. 
2006 yılından bu yana önce öğrencilere sonra da 0 - 5 yaş grubu çocuklara süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda süt üreticisine nefes aldıran sözleşmeli alımlara bu yıl da devam ediyor. Türkiye'ye örnek olan bir uygulama başlatarak alımlarını kooperatif kanalı ile gerçekleştirilen Büyükşehir Belediyesi, Tire Süt Kooperatifi ile yeni bir alım sözleşmesi imzaladı.  Bugüne kadar Tireli süt üreticisine 135 milyon 809 liralık destek sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni sözleşmeye göre  2016 yılı için Tire Süt Kooperatifi'nden, "Süt Kuzusu" projesi kapsamında 11 milyon litrelik süt alacak ve üreticiye 34 milyon 600 bin liralık destek daha sağlayacak. 

Binlerce Tireli katıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bölgenin en önemli süt kooperatiflerinden Tire Süt ile 2016 yılı "Süt Alım Sözleşmesi" töreni ilçede bayram coşkusu yarattı. Tire İstasyonu mevkiinde düzenlenen törene İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, binlerce üretici ve Tireli katıldı. İlçede yoğun sevgi gösterileri ile karşılanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı konuşmada kırsalın kalkınmasını sağlamak için kooperatifleri desteklediklerini belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin ihtiyaçlarını kooperatiflerden aldığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, " Kalkınma bir bütündür. Sanayisinden, tarımına, turizmine, hizmet sektörüne, çevre yatırımından organik tarıma, gelecek kuşaklara daha temiz bir doğa bırakıncaya kadar kalkınmayı sürdürmemiz gerekiyor. Yeni projeler tespit edip hayata geçirmemiz gerekiyor. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kırsalın kalkınması için üreticilerimize yaptığımız alımlarla 230 milyon destek sağladık. Tire Süt Kooperatifimize verdiğimiz destekle İzmir'de süt üretimi arttı. Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde bir firma 600 kişinin çalışacağı bir fabrika kuruldu. İşte tarım, işte hayvancılık, işte sanayi burada! Süt üretimini artırmazsanız, burada bu potansiyeli yaratmazsanız, Tire Süt Kooperatifi ile bu büyümeyi sağlamazsanız, o fabrikaya buraya gelmez" dedi.  
Ülkenin tarım ve hayvancılık potansiyelini yeteri kadar kullanamadığını belirten ve bunun için tüm yöneticilere çağrı yapan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülkenin tarım ihracatının artması için verilen çabalara teşvik verilmiyorsa hepimizin,  bütün yöneticilerin,  iktidarından muhalefetine kadar bütün siyasi partilerin şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekir. Avrupa devlet projesi kapsamında Baltık Denizi'ni dolduruyor.  20 metreden kumu  çekerek denizi dolduruyor ve üretim yapıyor.  Biz  ise Küçük Menderes'i,  Gediz'i, Bakırçay'ı kirletiyoruz. Hazır topraklarımız ekip,  biçemiyoruz. O zaman silkelenmemiz gerekiyor.  Biz emme basma tulumbaya ilk suyu koyduk. Ama birlik ve beraberlik içinde, inanarak,    üretimi gerçekleştirecek, tarımı ayağa kaldıracak olan sizlersiniz. Bütün mucize sizlerin nasırlı ellerinizdedir.  Sizin inancınızdadır. Bizimkisi sadece bir destek, ham elma, gönül almadır. Asıl güç sizdedir. Üretecek olan sizlersiniz" 

İzmirliler "o" heykele sahip çıkacaktır
Konuşmasında 2016 yılında Vehbi Koç Bilim Ödülü'nü alan Tireli Prof. Dr. Kamil Uğurbil'in adının ilçede yaşatılması gerektiğine de değinen Başkan Kocaoğlu, İzmir Metrosu İzmirspor İstasyonu'nda yaşanan heykele saldırı olayına da değindi. Düzenledikleri heykel çalıştayı ile kentin heykel eksiğini tamamlamaya çalıştıklarını, heykel sanatçıları için çalıştay kapsamında atölyeler kurarak heykel yapmalarını sağladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "Bu kapsamda mitolojik müzisyen heykeli yapıldı. İzmirspor İstasyonu'nda sergileniyordu. Bir siyasi partimizin Karabağlar Meclis Üyesi iftiharla da belirterek önce heykelin üstünü örttü.  Sonra da "zincirledim ama kırmadım, ben saldırmadım"  diyor. Siz medyada bunu sürekli haber yaparsanız heykele saldırılmasından en az saldıran kadar sorumlusunuz" dedi.  İzmir'in  heykele saldıracak kent olmadığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"İzmirliler heykellerini,  sanat eserlerini koruyacaklardır.  Bundan 8-10 yıl önce bir kültür müdürü geldi.  Bu kente  mermer heykeller çıplak diye müzeyi gezmiyordu.  Ondan sonra böyle oldu.  O kültür müdürü nerede şimdi bilmiyorum.  Biz o heykeli olduğu yerde sergileyeceğiz. İzmirli hemşehrilerimiz de o heykele sahip çıkacaklar. Yanlış bir şey yapmadık.Yaptıysak hatadan dönmesini biliriz. İnsanız hata da bizim. Kabul eder hatadan döneriz. Ama yanlış bir şey yapmadık. Bunlar sanata saldırıdır. Bunlar kente, belediyeye saldırıdır. Bunlar aydınlığa saldırıdır. Bunlar kültüre saldırıdır. Lütfen herkes aklını başına devşirsin"

Aziz Başkan halkı kucaklıyor
Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise yaptığı konuşmada Tire Süt Kooperatifi'nin kalkınma modeli olarak Türkiye'ye örnek olduğunu belirterek, "2008 yılında yaşadığımız süt krizini  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin okul sütü projesi ile aştık.  İki ay önce yaşadığımız süt krizi de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın süt tozu projesi ile çözüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile  8 yıldır süren projemiz hiç aksamadan devam ediyor. Bu destekle Tire sütün merkezi oldu. Sektör gelişti ve üretici köyünü terk etmeden yaşamaya devam ediyor. İzmir modelini  Türkiye'ye yerleştirmemiz gerektiğini her konuşmamda  anlatıyorum. Bu projenin o kadar örnek alınacak yönü var ki.  Siyaset bakış açısı konusunda bile ışık tutuyor.  Aziz Başkanım partilisinden süt almıyor. Partililerine süt dağıtmıyor,  halkı kucaklıyor.  Biz arkamıza halkı aldık.  Tek gücümüz halk" dedi. 

Tire'de stat heyecanı
Tire Belediye Bşakanı Tayfur Çiçek, her imza töreninde bir başarı öyküsünün nasıl artarak devam ettiğinin canlı şahidi olduklarını belirterek, "Tireliler olarak bundan büyük mutluluk duyuyoruz.  Bu projenin alıcısı Aziz Başkanımızı ve Mahmut Eskiyörük'ü bu yüce gönüllü insanları alkışlamanızı istiyorum. Bu proje çok başarılı ve Türkiye'ye model. Bu modelin meyve ve sebzede de olmalı. Aziz Başkanımızın Tire'ye yaptıkları sadece üretimle sınırla değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tire'ye bölgenin en büyük stadyumunu yapıyoruz.  2017 Nisan ayında hep beraber açacağız.  Aziz Başkanımızda Tirelilerin,  üreticilerin beklentileri büyük.  Ama kimden umulur? Yapabilme kabiliyeti olan,  gönlü zengin,  kalbi zengin olan insandan umulur.  Allah size sağlık,  uzun ömür versin" diye konuştu.  



Diğer belediyelere örnek olmalı
Tire'de Tire Süt Kooperatifi ile birlikte Türkiye'de örnek bir model yaratıldığını belirten Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, "Tire Süt Kooperatifi Başkanımız Türkiye'nin her yerinde bu modeli anlatıyor. Tireliler olarak bu bizlere gurur veriyor. Türkiye'de pek çok Büyükşehir Belediyesi var. Diğer belediyelerimiz de  umarım bu projeyi örnek alırlar böylelikle hem çocuklar süt içme alışkanlığı kazanır hem de üreticilere destek sağlanmış olur" diye konuştu.   
Üreticiler adına konuşan Huriye Gülmez ise geleceğe umutla baktıklarını belirterek, "'Üç inekle nasıl geçiniyorsunuz' diye soruyorlardı.  'Allah Başkanımızı başımızdan eksik etmesin' dedim.  Aziz baba oldukça üretiriz de,  geleceğe de umutla bakar,  kazanır dedim" diye konuştu. 

Başkana süt kuzusu
Konuşmalarından ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ve Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'in katılımıyla süt alım sözleşmesi imzalandı. Süt Kuzusu Projesi'nden yararlanan minikler Başkan Kocaoğlu'na çiçek hediye etti. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de Başkan Kocaoğlu'na Başkan'ın çifçiyle çekilmiş keçeden yapılan tablosu ile birlikte süt kuzusu verdi. 
Törende "Süt Kuzusu" projesi için düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren minikler de ödüllendirildi. Başkan Kocaoğlu, yarışmada birinci olan Ada Karataş, ikinci olan Dilara Irmak Şahin ile üçüncü olan İkra Uygun'u tebrik ederek hediyesini verdi. 



Süt üreticilerine 170 milyon liralık destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Okul Sütü" projesi olarak başlayan ve 2012 Eylül ayından itibaren "Süt Kuzusu" projesi olarak devam eden alımlar kapsamında Tire Süt Kooperatifi'nden 2006 - 2015 yılları arasında 135 milyon 809 bin  liralık süt alımı yaptı. 2016 yılı süt alımı sözleşmesi ile bu rakam 170 milyon 400 bin liraya ulaşmış oldu.  Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatiflerden, üretici birliklerinden ve üreticilerden yaptığı tüm alımların maddi tutarı 264.6 milyon oldu. "Süt Kuzusu Projesi" ile İzmir Büyükşehir Belediyesi,  11 ilçede, 1-5 yaş arasındaki 125 bin çocuğa 15 günde bir 4 litre su dağıtımı yapılıyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.