GÜNDEM Haber Girişi : 28 Ağustos 2017 16:26

Tire'de yüzler asık

Tire'de yüzler asık
CHP Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar çok yakın bir gelecekte Tire'nin çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

BÜNYAMİN DOBRUCALI /

8 bin hektar çayır ve meranın bulunduğu Tire'de hayvancılıkla uğraşanların yüzü gülmüyor. Hayvan üreticilerine verilen teşviğin kaldırılacak olması kadar bölgede yaşanan su krizi sektörün geleceğini tehdit ediyor. CHP Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar yaşanan krizin siyaset üstü olduğunu vurgulayarak 'Tire önümüzdeki beş yılda çölleşme tehlikesi yaşayabilir' hatırlatmasında bulunuyor.

İşte Başkan Şenoyar'ın açıklaması..

ÇİFTÇİYE ZARARI BÜYÜK

Bizim buralarda süt hayvancılığı da et hayvancılığı da önemli. İktidar, 200 kilogramın üzerinde et kesilirse 300 TL prim veriyordu. Bu primi kaldırdılar. Bu sene vermeyecekler. Çiftçiye ciddi anlamda vurulan bir darbe bu. Çiftçinin zararı büyük. Bu zararı nerden çıkartacak çiftçi? Hayvanın etine zam yapmak zorunda kalacak. Bu da vatandaşın cebine et fiyatlarında artış olarak, zam olarak yansıyacak.

İŞİN 'SU'YUNU ÇIKARTTILAR!

Bizim bölgemizin su sıkıntısı her geçen gün artıyor. Beş sene içerisinde Küçük Menderes Ovası belki de çölleşecek. 220 metrede, 230 metrede su kalmadı kuyularda. Böge şu an da susuzlukla savaşıyor. Bununla ilgili çok acil, altını çiziyorum çok acil bir eylem planı düzenlenmesi lazım. Çok acil önlem alınması lazım. Yerel siyasete takıldık kaldık, takılmayalım. Su krizi artık yerel sorundan çıktı, genel bir sorun haline dönüşmek üzere. Bölgemizde ciddi olarak susuzluk baş gösterdi.


SAMANI BİLE İTHAL EDERKEN!

Bizim bölgede sılacılık ve darı ekimi var. Hayvanlara turşu olarak veriliyor bu ürünler. En çok da sılajlık mısır ekiliyor. Mısır da en çok su tüketen ürün. Susuzluk devam ederse burada mısır üretimi ister istemez duracak. Mısır üretiminin durması demek hayvancılığa büyük darbe vurulması demek. Zaten samanı ithal eder duruma gelmiştik. Üreticinin istedikleri çok net.  Derhal susuzluk sorununa çözüm bulunulmalı, hayvancılığa teşvik politikasına da devam edilmeli. Bölgeye beş yıl içerisinde Tire'nin doğusuyla Ödemiş arasındaki havzada çok ciddi bir çölleşme tehlikesi olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli.

NE OLACAK BU İNSANLAR?

Bazı köylerde köylülere sondaj için izin vermiyorlar. Ama devlet bunlara su da vermiyor. Bu köylüler çaresiz kalıyor. Adama hem su vermiyorsun hem kuyu açmasına izin vermiyorsun. Ne olacak bu insanlar? Bir şey üretmeyecekler mi? Hayvancılık yapmayacaklar mı? 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • mehmet koyuncu 01 Ocak 1970 02:00

    Kışın yağan yağmur sularının havzada kalması için projeler devlet politikası olarak ele alınmalı. 1967-1968 li yıllarda artezyenlerden 8 metre de şu çıkarken şimdi 250 metrede su yok ise işin ciddiyeti ortada.

  • Hüseyin sav 01 Ocak 1970 02:00

    Biliçli çiftçi, sulamada damlama sistemi Beydağ barajının kıymetini bilelim. (Ödemiş)