GÜNDEM Haber Girişi : 09 Kasım 2016 11:53

"Türkiye koşullarında çok iyi bir zam önerdik, kabul edilmedi"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN'da yüzde 12 olarak belirledikleri zam oranını dün akşam saatlerinde son kez artırarak yüzde 15 önerdiklerini, ancak buna rağmen greve gidildiğini açıkladı
 İşçilere kapılarının her zaman açık olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Ama zam oranını artırmak şeklinde bir görüşme olmaz artık.. Bunun dışında zam vermek Türkiye'deki bütün dengeleri bozacaktır" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı, aldıkları ilave tedbirlerle toplu ulaşımda önemli bir sıkıntı yaşanmadığını da kaydetti.

Avrupa Bölgeler Meclisi toplantısına katılan Başkan Kocaoğlu, basın mensuplarının İZBAN grevi ile ilgili sorularını yanıtladı. Sendikaya yüzde 15 zam önerdiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, İZBAN şirketinin TCDD ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığında hayata geçirilmiş bir yatırım olduğunu hatırlatarak yaşanan sürece ilişkin bilgi verdi.
Zam oranının şirketlere göre belirlendiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Hem hükümetimiz hem belediyemiz hem de diğer kurumlar ve özel sektör, hep beraber zam oranlarını yıllık enflasyon artı ücret durumuna göre ayarlıyoruz. Bazı şirketlerde 2 ? 3 puan, bazılarında 1 puan, bazılarında ise enflasyon altında vererek, ama düşük ücret alanları da dengeleyerek vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın ücretlerini sosyal yönden de desteklemeye ve aradaki farkı kapatmaya çalışıyoruz" dedi.

"Yüzde 15 çok iyi bir oran"
İZBAN için yüzde 15 zam önerdiklerini ama sendikanın kabul etmediğini söyleyen Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"İZBAN yeni kurulan bir şirket olduğu için ve her şirkette olduğu gibi düşük ücretten başladığı için, istenilen taleplerin belli orana kadar haklı olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle son gün itibariyle, enflasyonu yüzde 8 kabul edersek, 4 puan da iyileştirme ekleyerek 12 puan önermiştik. Arkadaşlarımızla bir değerlendirme daha yaptık ve TCDD tarafı da uygun görürse yüzde 15 zam verelim dedik. Dün akşam Bakanlık Müsteşarı ve Sayın Bakan ile görüştük ve yüzde 15 zam önerimiz sendikaya iletildi. Bu oran, Türkiye'nin bu koşullarında çok önemli ve yüksektir. Ne devlet kurumlarında, ne büyükşehir belediyelerinde, ne de özel sektörde böyle bir zammın örneği yoktur Ama sendika 16.5 civarında bir rakam telaffuz etmiş. Biz 9.5'ten fazla bir sözleşme gerçekleştirmedik. Sendikacı arkadaşlarımızın ve İZBAN'da çalışan mesai arkadaşlarımızın bunu değerlendirip yüzde 15 zammı kabul etmeleri, hem İzmirli hemşerilerimizin mağduriyetini minimuma indirecek hem de kendileri açısından iş barışını sağlayacak."

"Güçlü bir ulaşım ağımız var"
"Biz işçinin mağdur olmasını istemeyiz" diye konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu "Sabahtan itibaren görüldü ki, ESHOT-İZDENİZ-METRO koordinasyonuyla, ilk günden önemli bir problem yaşamadan hemşerilerimizi işine ve okuluna taşıyabildik. Yarın aksayan yerleri daha da düzelteceğiz. Önümüzdeki günlerde sanıyorum iyice rayına oturacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin güçlü bir otobüs, vapur ve metro sistemi var. Birinden birinde zafiyet olursa, diğeriyle destekleyip yaşamı büyük oranda etkilemeden toplu ulaşımı gerçekleştirme gücüne sahibiz" dedi.
Vatandaşlara da çağrıda bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Hemşerilerimizden bu süreçte biraz daha erken yola çıkarak, sabah trafiğindeki yoğunluğu zamana yaymalarını diliyoruz. Bu şekilde hem biz görevimizi yapabiliriz hem de kendilerinin ulaşımları daha hızlı olur. Hemşerilerimizin bizi bu konuda destekleyeceklerine inanıyorum. Burada verilen ücreti yani yüzde 15 net zammı da, tüm hemşerilerimizin kendi aldıkları zamlara göre, esnafın bu yıl ne kadar gelir artışı olduğuna göre kıyaslarlarsa, bizim ne verdiğimizi, nasıl özveride bulunduğumuzu daha iyi anlayacaklardır" diye konuştu.

"Kapı her zaman açık"
Başkan Kocaoğlu basın mensuplarından gelen bir soru üzerine sözlerini şöyle sürdürdü:
"Grev başladı, görüşmeler her zaman devam eder. Kapı her zaman açık. Ama zam oranını artırmak şeklindeyse, böyle bir görüşme olmaz. Artık greve çıkıldı. Yüzde 15 zamma sendika- işçi temsilcileri muhatabımız. Gelip imzalamak şartı kaydıyla bir sözleşme yapılacaktır. Bunun dışında zam vermek, Türkiye'deki bütün dengeleri bozacaktır. Biz hemşerilerimizi taşımak görevindeyiz. İşçi ve sendikacı arkadaşlar yüzde 15 zammı kabul buyururlarsa, kendi lehlerine olacağını iletmek istiyoruz".
Başkan Kocaoğlu başka bir soru üzerine ise adaletli ücret vermek için çalıştıklarını dile getirerek, "İZBAN 2008 yılında başladı. Metro ise 17 yıllık bir şirket. Tabii ki kıdem arttıkça alınan ücret de artacaktır. Zaten Metro'da vereceğimiz rakam, bizim İZBAN'a önerdiğimiz bu rakamın en az yüzde 5 ? 6 altında olacaktır. Bu zamlarla İZBAN'a daha fazla vererek zaman içinde Metro'nun rakamlarına ulaşılması mümkün. Ama bir gün içinde, tek bir toplu sözleşmeyle aradaki mesafenin kapatılması mümkün değildir" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.