Açlık ve yoksulluk hızla genişliyor

Milyonlar aç, milyonlar işsiz

Asgari ücret açlık sınırının altında, yoksulluk sınırının ise yüzde 30’undan bile az. Enflasyonla beraber açlık ve yoksulluk hızla genişliyor. Nisan ayı açlık sınırı 2 bin 107 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 862 lira oldu

31 Mart 2019 günü yapılan yerel seçimin ardından zamlar art arda geldi ve çalışanların geçim şartları daha da ağırlaştı. Birgün Gazetesi’nden Ozan Gündoğdu’nun haberine göre Ekmek, et, tavuk gibi mutfak harcamasında önemli ağırlığı bulunan gıda maddelerindeki fiyat artışı aile bütçesini olumsuz etkiledi.

Geçen aya göre aynı mal ve hizmetleri satın almak için yapılması gereken harcama tutarı önemli ölçüde arttı. Gelirini aynı miktarda artıramayan iktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin satın alma gücü daha da geriledi. Dört kişilik bir ailenin mutfak harcaması (açlık sınırı) mevcut net asgari ücreti geçti.

Nisan ayında mutfak enflasyonu aylık yüzde 4,6 ve yıllık yüzde 25,4 oranında arttı.

Dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 107 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 863 lira oldu.

Bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti tutarı da 2 bin 601 lira olarak hesaplandı. 

Türk-İş’in hesapladığı açlık yoksulluk ve yaşam maliyeti tutarları ne anlama geliyor?

Açlık sınırı: dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için bir ayda gıda için yapması gereken asgari harcama tutarını tanımlamaktadır.

Yoksulluk sınırı: zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama tutarını ifade etmektedir. Bu tutara aylık giyim, konut, ulaşım ve diğer ihtiyaçlar da dahil edilmektedir.

ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜ ALMANYA’NIN YARISI

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi “Çalışan herkesin, kendisine ve ailesine insanlık onuruna yaraşır bir yaşam sağlayan ve gerektiğinde her türlü sosyal koruma yolları ile de desteklenen adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır.”

Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücretle geçiniyor

Asgari ücretlilerin toplam çalışanlar içindeki payında Avrupa’da en yüksek oran Türkiye’ye ait. Türkiye’de 100 çalışandan 43’ü 

asgari ücretle geçiniyor. Türkiye’yi 100 çalışandan 19’unun asgari ücretle çalıştığı Slovenya takip ediyor. Belçika’da ise bin çalışanın sadece 4’ü asgari ücretle çalışıyor.


27.04.2019 13:09:00