At yarışları özelleştiriliyor, sektörde kafalar karışık

Hükümet at yarışları ve Milli Piyango'nun Varlık Fonu'na devredilmesi yönünde karar almasının ardından kafalar karıştı. Yıllık 4 milyar TL'nin üzerinde hasılat yaratan at yarışlarının özelleştirilmesi süreciyle ilgili bir çok konu cevap bekliy

 BÜNYAMİN DOBRUCALI /

AK Parti yıllardır konuşulan ancak bir türlü yaşama geçirilemeyen at yarışları ve şans oyunlarının özeleştirilmesi konusunda bu kez kararlı gözüküyor. KHK'da yer alan gelişmeyle at yarışları ve Milli Piyango'nun Türkiye Varlık Fonu'na devri konusunda somut adım atılmış oldu. At yarışı sektörünün patronu konumunda olan TJK'nın durumu ne olacak sorusu henüz netleşmiş değil.

 

ERCAN TATI: NE OLACAK BİLMİYORUZ

 

20 adet yarış atı olan ve sektördeki gelişmeleri yakından takip eden Buca Belediyesi eski Başkanı Ercan Tatı'yı endişelendiren konu, özelleştirmenin sektöre nasıl yansıyacağının bilinmemesi. Sadece Buca'da bin 700 ahır bulunduğunu belrten Tatı, 'yaklaşık 2 bin seyis, 500 çalışan, 500 antrenör, bunun yemcisi var, eczanesi var, otçusu var. Bırakın Türkiye'yi sadece Bua'da bile yaklaşık 5 bin kişi sektörden ekmek yiyor. Özelleştirme kararı sonrası önümüze nasıl bir tablo çıkacak bilemiyoruz. Bütün sector çalışanlarında endişeli bir bekleyiş var'.

 

YA ŞİRİNYER HİPODROMU?

 

Özelleştirmenin sadece at yarışı oyunlarını mı, yoksa TJK'nın bütün değerlerini mi kapsayacağı konusunda bir bilgimiz yok. İnsan ister istemez düşünüyor. Özelleştirmeyi kazanan şirketler örneğin Buca Hipodromunu kapatıyorum ya a taşıyorum dese ne olacak? Buca Hipodromu tam 479 bin metrekare. Yani 40 futbol sahası büyüklüğünde bir arazi. Hipodromun arazisinde yapılaşmaya gidilse ortaya çıkacak rant çok büyük. Sadece İstanbul Veliefendi Hipodromu bile başlı başına değer. O araziye değer biçilemiyor. Bu kadar belirsizlik ortamında sektörün geleceği konusunda endişeliyim. Atlarımın çiftleşmesini olaylar netleşene kadar durdurdum'' ded.

 

2018'E KADAR TJK'DA

Yayınlanan KHK'da at yarışı ve şans oyunları olarak aynı potada değerlendirilse de at yarışlarının dururmu biraz farklılık gösteriyor. Türkiye Jokey Kulübü'nün bir dernek olduğu için sadece müşterek bahis kısmının özelleştirilmesi kuvvetli ihtimal.

Maliye Bakanı Naci Ağbal konu hakkında yaptığı açıklamada ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Jokey Kulübü arasındaki sözleşmenin 1 Ocak 2018'de sona ereceğine işaret ederek, "Dolayısıyla sözleşmenin bitim süresine kadar lisansla ilgili bir tasarrufta bulunmak doğru değil. Diğer taraftan, Milli Piyango'nun özelleştirilmesiyle ilgili yürütülen bir ihale süreci var. Normalde mart ayı içerisinde tekliflerin alınması söz konusuydu ancak hükümet olarak yapmış olduğumuz değerlendirmede iki özelleştirme uygulamasının bir bütün olarak yapılmasını öngördük. Fırsatları, ihtimalleri birlikte değerlendirecek Türkiye Varlık Fonu. Her birisiyle ilgili tabii ki bu varlıkların kaynağa dönüştürülmesiyle ilgili hazırlıklar yapılacak." diye konuştu.

 

 



14.01.2017 13:04:21