Buca Belediyesi’nden bir ilk: Apartman görevlilerine özel araştırma

Türkiye’de sayıları 1 milyonu aşan ancak örgütlenemediği için güvencesiz ve esnek çalışmak zorunda kalan apartman görevlileri, Buca Belediyesi tarafından mercek altına alındı. Araştırmaya göre apartman görevlileri, önce sağlık, sonra ev sahibi olmayı ve çocuklarının iyi eğitim almasını diliyor. Apartman görevlilerini çok önemsediklerini ve anket sonuçlarını projeye dönüştürdüklerini vurgulayan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “Yerelde kalkınma için katılımcılık şart” dedi. 

Toplumun her kesimine eşit hizmet götürmek için hizmet üreten Buca Belediyesi, koronavirüs (Covid-19) sürecinde yükümlülükleri daha da artan apartman görevlilerine yönelik araştırma yaptı. İlçe genelinde bilinen 151 görevli arasında katılmayı kabul eden 134 apartman görevlisinin yanıtları ilginç sonuçlar doğurdu. Türkiye'de sayıları 1 milyona ulaşan apartman görevlerinin sorunlarını yakından anlamak, doğru hizmet götürmek ve yüklerini hafifletmek için Buca’nın mahallelerinde anket çalışması yapıldı. Saha görevlileri tarafından kapı kapı yürütülen çalışma sonucunda ilçedeki apartman görevlilerinin aile yapısı, eğitim düzeyi, yaş profili, ekonomik gelir seviyesi ve yaşadıkları sorunlara ilişkin veriler elde edildi. Elde edilen veriler ışığında hizmet rotasında planlama yapacak Buca Belediyesi, araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 

PROJELER HAZIR
Konuyu çok önemsediklerini vurgulayan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “Biz bu emekçi arkadaşlarımızın ilçemize daha iyi hizmet için bir ayna görevi gördüğünü de düşünüyoruz. Yerelde kalkınma için katılımcılık şart. Biz de bunun güzel bir örneğini ortaya koyduk” diye konuştu. Kapanma sonrasında önemli ziyaretler de dahil olmak üzere bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini dile getiren Kılıç, örgütlenme için de çok önemli adımların atıldığına işaret etti.

ÜNİVERSİTE MEZUNU APARTMAN GÖREVLİSİ
Yapılan araştırma sonucunda, apartman görevlilerinin yüzde 95,4 gibi büyük bir çoğunluğunun erkek olduğunu tespit edilirken, en fazla yaş aralığının 35-44 yaş aralığında yoğunlaştığı görüldü. Araştırmanın eğitim verilerinde, apartman görevlilerinin yüzde 54,6 oranla ilkokul mezunu olduğu görülürken, yüzde 4,6 oranında vatandaş ise yükseköğretim ve üniversite mezunu olmasına karşın işsizlik nedeniyle apartman görevliliği mesleğini tercih etmek durumunda.

ÇOCUKLARIN KENDİ ODALARI BULUNMUYOR
Ortalama 4 hane halkına sahip apartman görevlilerinin ailelerinde yüzde 64,6 oranında ailenin evine başka gelir getiren kişinin olmadığı belirlendi. Ortalama iki çocuk sahibi olan ailelerde, çocuklar yoğun olarak ilkokul ve lise çağında eğitim görmesine karşın yüzde 75’inin kendisine ait odası bulunmuyor.

HAYATTAN EN BÜYÜK ÜÇ BEKLENTİ
Yapılan araştırmada apartman görevlileri ağır iş yükü, geçim sıkıntısı, hukuksal hakların korunması ve kıdem tazminatı gibi sorunları dile getirdi. Apartman görevlilerine yönetilen hayattan en büyük üç beklenti sorusuna ise en fazla gelen yanıtlar yüzde 39, 2 ile sağlık, yüzde 35,4 ile ev sahibi olmak, yüzde 22,3 ile çocuklarının iyi bir eğitim alması, yüzde 20,0 ile çocukları için iyi bir gelecek şeklinde sıralandı.


04.05.2021 12:00:00