Kamuda tasarrufun konuşulduğu ve bir dönemde, Buca Güven Mahallesi’ndeki Şehit Muhammed Cihangir Çubukçu İmam Hatip Ortaokulu, ilçe genelinde öğrenci kaydı alabilmek için, kuşe kağıda basılan broşürlerle ev ev dağıtım gerçekleştirerek tanıtım yapıyor.
Kapakta “Geleceğin Teminatı Çocuklarımız İçin Buradayız” yazan broşürde, okulla ilgili etkinlikler ve sosyal medya hesapları hakkında bilgilendirmeler yer alıyor.
KAYIT İÇİN ADRES
ZORUNLULUĞU YOK
Okul olarak ilçede katılım gerçekleştirdikleri TÜBİTAK Bilim Fuarı İlçe Sergisi, Teknoloji, Tasarım ve Görsel Sanatlar Sergisi’nden görüntülere yer verilen tanıtım broşüründe, etkinlikler başlığı altında “futbol turnuvası, zeka oyunları, münazara, bilgi yarışması, satranç” gibi detaylar bulunuyor. Pek çok velinin çocuklarını okullara kaydettirmek için adres şartı nedeniyle büyük zorluklar yaşadığı ve çocuklarını geçici adreslere taşımak için uğraştığı bir ortamda, Şehit Muhammed Cihangir Çubukçu İmam Hatip Ortaokulu tanıtım broşüründe şu ifadeler, dikkat çekiyor: “Kayıt için adres zorunluluğu yoktur…”
NE KADAR HARCANDI VE KİM ÖDEDİ?
Devletin tasarruf önlemleri çerçevesinde, kamu kurumlarının harcamalarının düzene sokulması hedefinin ilgili Bakanlarca açıklandığı ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiği bir süreçte; kuşe kağıda selefonlu, renkli, parlak özellikli matbaa baskısı tanıtım broşürü için ne kadar para harcandığı ve hangi kaynaktan bu bedelin karşılandığı merak konusu oldu.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de bu duruma yönelik yaklaşımı merak konusu oldu.
Devlet okullarının büyük bölümünde tuvaletlerde temizlik için gerekli sabun, tuvalet kağıdı ve kağıt havlu gibi temel ihtiyaç kalemlerinin bulunmadığı; derslerde test vb. konularda sarf edilen kağıt malzemelerinin de velilerden istendiği zaman diliminde; broşürlü dağıtımını ne gibi bir açıklaması olacağı merak ediliyor. Bu tür durumlarda ‘gönüllü veliler kendileri bastırıp dağıtıyor’ yönünde klasik açıklamalara mı başvurulacak, o da ayrı bir merak konusu.
BASIN VE YAYIN
GİDERLERİ VURGUSU
17 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tasarruf tedbirleri konulu Genelge, idareyi ve faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınların hiçbir şekilde basılamayacağını ifade ederken, şu düzenlemeleri içeriyor: “Kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılamayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak. Zorunlu haller dışında üç yıl süreyle büro malzemesi, makine ve teçhizat, teşrifat, bilgisayar ve donanım benzeri demirbaş alımı yapılmayacak.”
05.07.2024 19:09:19