FERHAT ÖZMEN:
"Bütün donanımım ile İzmir ve ülkeme hizmete hazırım!"
RÖPORTAJ: EMİNE KANTARCI
- Başarılı bir iş hayatınız var. Neden siyasete giriyorsunuz?
- Bu yola çıkma sebebim, İzmir'e hizmet etmek. Uzun yıllardır kazandığım bilgi birikimimi, ülkem yararına kullanmak. 6 Şubat Büyük Güneydoğu Depremi sonrası, kentsel dönüşümde yeni bir bakış açısına ihtiyaç var. Hak ettiğimiz güvenli kalıcı konutlar ve şehir planları ile yaşamımıza devam etmeyi hak ediyoruz. Ben Ankara Üniversitesi İnşaat Bölümü mezunuyum. İş dünyasına kendimizi adadık. Özmen Yapı Yönetim Kurulu Başkanı, Buca Müteahhitler Derneği Başkanı, İzmir Ticaret Odası Meclis üyesiyim. Yaşam ve iş tecrübemizi siyasete hizmete adamak için yola çıktık..
- Neden CHP nin Milletvekili aday adayı olarak yola çıktınız?
- Biz atadan babadan Cumhuriyet Halk Partiliyiz. 25 yıldır CHP Buca İlçe Örgütü üyesiyim. Gönül bağım hep sürüyordu. 21 yıldır mevcut hükümetin götürdükleri ortada. Yoldan çıkma, sapma, yorulma, yıpranma var. Alternatif olarak Cumhuriyet Halk Partisi ve kurduğu ittifaklar, değişimi sağlayacak partilerdir. Türk siyasetinin amiral gemisi Cumhuriyet Halk Partisi’dir. CHP, ittifak kurduğu diğer partiler ile birlikte değişim, gelişim, yenilik, özgürlük, adalet hak ve hukuğun yeniden tesisi için göreve geliyor.
- Buca Müteahhitler Derneği Başkanısınız. Bu mesleki birikiminiz, 6 Şubat Büyük Güneydoğu Depremi nedeniyle günümüzde nasıl bir önem taşıyor?
Buca Müteahhitler Derneği'nde 8 yıl yönetim kurulu üyesi olarak görev aldım. Son 5 yıldır da yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyorum. Türkiye Deprem ülkesi... 1999 Depremi ve acıları unutuldu. 6 Şubat Büyük Güneydoğu Depremi unutulmaz bir ders oldu. Doğa bize yeniden kendimize çeki düzen vermemiz gerektiğini hatırlattı. Birçok şehrin yenilenmesi gerekiyor. Türkiye’nin tamamında eski yapı stoğunun yenilenmesi zorunlu bir gerçek. Bu eski yapılar depreme dayanıksız çünkü. Yıkılan binaların yüzde 98'i eski yönetmeliğe göre, yüzde 2'si yeni yönetmeliğe göre yapılmış. 1999 Depremi sonrasında çıkarılan Deprem Yönetmeliği, 2021 yılında ve sonrasında birçok defa iyileştirildi. Yönetmeliğe uygun yapılan projeye sadık kalınan binalar, bu riskleri taşımıyor.
- Müteahhitlik riskli bir alan ve bu meslek alanı zaman zaman kötü olarak da dillerde oluyor.. Siz bu alanda yetkinsiniz, neler söyleyeceksiniz?
- Türkiye’de birçok meslekte, bizim mesleğimiz de dahil kirlilik var. Mesleki yeterliliği olmayan, liyakatsiz, ahlaki sorunlara sahip kişiler, bizim sektörde de var. Türkiye’de bütüm köşebaşları, liyakatsiz yani ehil olmayan insanlar tarafından ele geçirildi. Yapı ve inşaat sektörü de bundan nasibini aldı. Günümüzde yaşanan sorunlar ortaya çıktı. 6 Şubat Büyük Güneydoğu Depremi hepimizi acıyla çarptı. Bu süreçte sadece müteahhitleri günah keçisi olarak görmek, sorunu çözmekten bizi alıkoyar. Doğru inşaat zemininin tespit edilmesi, Jeoloji Mühendisleri tarafından bizzat belirlenir. Şehir Plancıları, yerleşme açısından doğru inşaat yoğunluğunu belirler. Büyükşehir belediyeleri 5000'lik, ilçe belediyeleri 1000'lik planları ile sorumluluk sahibi.
İnşaat projesi yapan mimar ve mühendislerin estetik kadar, teknik olarak doğru projeyi oluşturmaları gerekiyor. Burada kurumsal müteahhitlik firmasının girişimi ile yapı projesinin hassas ve teknik şartnamelere uygun uygulanması gerekiyor. Özel yapı denetim firmaları aracılığıyla da yapı projesinin doğru zamanda ve düzenli denetlenmesi gerekiyor. Sistem net ve başarılı. Uygulama da ahlaki ve liyakat sorunları yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarının içi doldurulmalıdır
- Kentlerin yenilenmesi söz konusu. Kentsel dönüşüm kavramı ve uygulamalarının içi nasıl dolabilir? Neler yapılabilir?
- Biliyorsunuz 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’nın içi zamanla boşaldı. Bu yasa ilk çıktığında vergiler, yol, kanal, ruhsat harçlarında devlet inşaat yapanı teşvik ediyordu. Devlet evini yenileyenin yanındaydı. Ancak zamanla belediyelerin gelir kapısı görülen vergi ve harçların yeniden alımı gündeme geldi. Devlet, inşaat yapanlara yardım görevini yine aynı destekle üstlenmeli. Kentsel dönüşümde kullanılan kredi miktarı artırılmalı.
Öte yandan kullanılan kredilerin faiz oranları da düşürtülmeli. Yasal düzenlemeler yapılarak vatandaş ile müteahhit karşı karşıya gelmeden çözüm sağlanması gerekli. Aslında kentsel dönüşüm Belediyeler ve Çevre şehircilik müdürlükleri tarafından hazırlanıp,müteahhitlere ihale yoluyla yaptırılırsa, Vatandaş ile müteahhit karşı karşıya gelmez.
Her iki tarafın da hakları korunmuş olur.vatandaş kendisini daha güvende hisseder, sorunlar daha hızlı çözülebilir.
İşini doğru yapan meslektaşlarımı tenzih ediyorum. Müteahhitlerin sınıflandırılması yasası geç de olsa çıktı. Ancak çok eksiklikler var. Bütün mesleki birikimim ile Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında görev yapmaya hazırım. SANA SÖZ YİNE BAHARLAR GELECEK!
05.04.2023 23:00:00