AİHM başvurusunda, Anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin süreçte ve sonrasında yaşananları özetlediğini ve YSK kararlarına yargı yolunun kapalı olması nedeniyle iç hukuk yollarının tükendiğini belirten Çam, "Usulsüz ve şaibeli bir referandum yaşadık. Yüzde 49'un insan haklarının ihlal edildiği bir durum söz konusu. Parlamento içinde ve dışında bu gayrimeşru sonucun gerçek halk iradesini yansıtacak şekilde değişmesi yönünde mücadelemizi sürdüreceğiz. Merkez Yürütme Kurulunda alınan kararla CHP olarak AİHM'e bireysel başvuru yapacağız" diye konuştu.
18 MADDE DEĞİL 72 MADDE DEĞİŞİYOR
Başvurusuna halk oylaması sürecinde tüm kamu kaynaklarının tarafsızlık yemini etmiş cumhurbaşkanı tarafından bizzat koordine edilen kapsamlı bir planla evet oyu verilmesi yönünde kullanıldığı gerekçesi ile başlayan Çam, "Referandum sürecine yönelik AİHM başvurumda devlet televizyonu TRT'nin ve ülke medyasının yüzde 90'ını kontrol eden yandaş medyanın orantısız bir şekilde evet oyu verilmesi yönünde programlar yaptığını ve bu medyanın hayır oyu verecekleri terör örgütüne destek vermekle itham edecek yayınlar yaptığını hatırlattım. Halk oylamasının 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan çok sayıda Kanun Hükmünde Kararname ile hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda gerçekleştirildiğini belirttim. Bunların yanında Anayasa'nın 18 maddesi gibi görülse de aslında 72 maddede değişiklik yapılarak mevcut kuvvetler ayrılığı rejimini fiili ve hukuki olarak sona erdiren, Cumhurbaşkanına tek başına çıkaracağı kararname ile kural koyma, belirsiz sayıda cumhurbaşkanı yardımcısı atama, bütçenin hazırlanması, bakanları bizzat ve Meclis dışından belirleme, TBMM'yi tek taraflı ve gerekçesiz bir şekilde feshetme yetkisi vererek ulusal mevzuatın açıkça ihlal edildiğini açıkladım" ifadelerini kullandı.
GAYRİMEŞRU OLDUĞUNUN KANITLARI VAR
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mühürsüz oy pusulasını kabul eden kararıyla da referandum sonucunun gayrimeşru ve halk iradesini yansıtmayan bir sonuçla sonlandığını hatırlatan CHP'li Çam, AİHM başvurusunda bu sürece yaptığı itiraz ile ilgili belgeleri de ekledi. Çam, çok tartışılan YSK kararıyla ilgili başvuruda şu açıklamalara yer verdi: "YSK referandum günü doğu illerinde sandıklar açılıp oy sayımları devam ederken AKP temsilcisi Recep Özel'in talebi üzerine sandık kurulu mührü olmayan oy pusulaları ve zarfların geçerli sayılmasına karar vermiş, bu husus halk oylaması öncesinde propaganda aşamasında evet cephesi tarafından kapsamlı ve anayasa garantilere aykırı planın devamı mahiyetinde ve önceden tasarlanan usulsüzlüğün kanıtı olmuştur. YSK, seçim kanunlarına rağmen usulsüz kararını halk oylaması sonuçlarını değiştirebilecek bir mahiyette hayata geçirmiş olduğuyla ilgili sistematik usulsüzlük iddialarına dair hiçbir araştırma yapılmaksızın, göz ardı etmiştir. Tüm bu gerekçeler ve kanıtlarımız doğrultusunda AİHM'e bireysel başvurumu yaptım. Adaletin haklının yanında olduğuna olan inancımızla sürecin peşinde olacağız."
28.04.2017 10:32:14