Çok yaşa Numan Amca!

5 yıldır yapay kalbini sırtındaki çanta içinde taşıyan İzmirli 70 yaşındaki mimar Numan Nurhat, yakalandığı lenf kanserini de 6 ayda alt ederek tıp dünyasını şaşırttı

İZMİR'de 45 yıl mimarlık yapan Numan Nurhat (70), kalbindeki rahatsızlık nedeniyle 2002'den bu yana 13 ameliyat geçirdi. Son olarak ileri seviyede kalp yetmezliği nedeniyle Ege Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gören Nurhat, 2012 Şubat'ında yapay kalp ameliyatı oldu. Çanta içinde taşıdığı yapay kalbiyle yaşama tutunan Nurhat, kısa sürede yeni hayatına adapte oldu.

Yapay kalple yaşamasına ve ilerleyen yaşına rağmen enerjisini hiç kaybetmeyen Numan Nurhat, 6 ay önce sırtında bir kitle fark etti. Ege Üniversitesi'nde yapılan tetkiklerde Nurhat'ın lenf kanserine yakalandığı belirlendi. Kalp Damar Cerrahisi ekibinin de desteğiyle ameliyat gerçekleşti, sırt ve koltuk altı bölgesindeki kanserli hücreler alındı. Umudunu yitirmeyen Numan Nurhat, sağlıklı kişilerin bile mücadele etmekte zorlandığı kanseri yapay kalbiyle mücadele ederek 6 ayda yenmeyi başardı.

'BİYONİK ADAM'

Hastasına 'biyonik adam' ismini veren Ege Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi'nden Prof. Dr. Tahir Yağdı tedavi sürecini şöyle anlattı: "Numan Bey yapay kalple yaşamına devam eden en eski hastalarımızdan biri. Kendisine kanser teşhisi konulduğunda korktuk, çünkü mücadelesi zor bir hastalık. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak iyi durumda olmak gerekiyor. Numan Bey, yapay kalple yaşamanın getirdiği zorluklara rağmen kanseri yenmeyi başardı. Bu bizi hem şaşırttı hem de çok sevindirdi..."

'HAYATLA DALGA GEÇİNCE'...

Kalp nakli bekleyen bu kadar genç insan varken nakil olmak istemediğini, bu yüzden cihazı tercih ettiğini söyleyen Numan Nurhat ise yaşadıklarını şöyle özetledi: "İleri kalp yetmezliği diğer organlarımı da iflas ettirmişti. Son aşamaya geldiğimde bu cihazın takılmasını istedim. Yaklaşık 5 yıldır kalbimi elimde taşıyarak yaşıyorum. Yapay kalp cihazındaki bir pilin ömrü 6 saat. 2 de yedek pilim var. Şarj olmadan yaşayabileceğim 18 saatim bulunuyor. Bazen gece uyanıp pilimi şarj ediyorum. Direksiyonun başına geçtiğimde çakmak şarjıyla bin kilometre yol yapabiliyorum. Cihaz nedeniyle suyla temas etmem yasak, yıkanamıyorum. Buna rağmen balık tutmaya gidiyorum. İnsan hayatla dalga geçince bazı şeyleri kabullenmesi daha kolay oluyor" dedi.

DOKTOR KONTROLÜNDE BANYO YAPIYOR

Numan Nurhat, suyla temas etmesi yasak olduğu için yıkanamıyor. Hijyenik mendillerle günlük kişisel bakımını yapan Nurhat, yılda birkaç kez doktor kontrolünde cihazın üzerine takılan sezaryen bandıyla, duş alabiliyor. Denize ise sadece ayaklarını sokabiliyor.

Melis APAYDIN İDE / İZMİR /HABERTÜRK


26.09.2016 11:20:00