DİSK'in Taksim zaferi

İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM) 1 Mayıs 2008'deki Taksim yasağı ve DİSK Genel Merkezi'ne yapılan saldırı ile ilgili olarak Türkiye'yi yaklaşık 485 bin TL (147 bin 500 Euro) tazminat cezasına mahkum etti.

1 Mayıs 2008'de DİSK Genel Merkezi'nde buluşarak Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamak ve 1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim'de hayatlarını kaybeden arkadaşlarını anmak üzere yürüyüşe geçmek isteyen kitleyi engellemek içinDİSK merkezini kuşatan polis,binadan çıkılmasına izin vermemiş,  gaz da dahil olmak üzere güç kullanarak toplantı ve toplu ifade özgürlüğü haklarını ihlal etmiş, uygulanan şiddet nedeniyle çok sayıda kişinin bedensel zarara uğramalarına neden olmuştu.

Sendikaların başkan ve yöneticileri ile o tarihte DİSK'te bulunan kişilerin yaptığı başvuruyu haklı bulan mahkeme, Toplantı ve İfade Özgürlüğü'nün engellenerek İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. maddesinin ihlal edildiği, polisin uyguladığı şiddet nedeniyle de kötü muamele yasağının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum etti.

İHAM,dönemin DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün'ün de aralarında olduğu 17 kişiye 7500'er Euro, 2 kişiye de 10000'er Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

DİSK-KESK'in başvurusu üzerine İHAM daha önce verdiği Taksim'in 1 Mayıs Alanı olduğu yönündeki kararını daha da ileriye götürmüş oldu. Mahkeme bu kararı ile DİSK başta olmak üzere emek ve meslek örgütlerinin başkanları ve yöneticilerine yapılan müdahaleyle kişisel olarak Toplu İfade Özgürlüğü haklarının ihlal edildiğini, kişilerin uğradıkları kötü muameleyle de bedensel bütünlüğünün ihlal edildiğini tespit etti.

Türkiye'de 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının suç olmadığını tespit eden 2014 1 Mayıs'ına dair mahkeme kararına rağmen hükümet yasadışı yasak ısrarını devam ettirmişti. Hükümetin 1 Mayıs konusunda hukuk dışı inadı, 2008 yılına dair İHAM kararı ile tazminata mahkum edilmiş oldu.

 


25.05.2016 15:43:40