EGE SERBEST BÖLGESİNDEKİ GERİ DÖNÜŞÜM YILDA 60 BİN AĞACI KURTARIYOR

EGE SERBEST BÖLGESİNDEKİ GERİ DÖNÜŞÜM YILDA 60 BİN AĞACI KURTARIYOR

Yılda yaklaşık 4.2 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçekleştiği Ege Serbest Bölgesinde uygulanan sıfır atık yönetimi sayesinde, 2019 yılında toplamda 11 bin 900 ton atık geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırıldı. Atık yönetimi ile Bölgede geçtiğimiz yıl 3 bin 500 ton atık kâğıt geri dönüştürüldü. Bu miktardaki atık kâğıdın geri dönüştürülmesi ile 60 bin ağaç, kâğıt hammaddesi olmak üzere kesilmekten kurtarılmış oldu. 

Toplanan plastik, metal ve kağıt atıklarının geri dönüştürülmesi ile 2019 yılında 27 milyon 121 bin kWh enerji tasarrufu sağlanırken, 1 milyon 12 bin kg miktarındaki karbondioksitin atmosfere salınımının önüne geçilmiş oldu.

Ege Serbest Bölgesindeki firmaların faaliyetlerini temiz çevre anlayışı ile devam ettirmesi ve bunun sürdürülebilir olması için kiralama sözleşmelerine özel maddeler koyan ESBAŞ’ın da katkısıyla 2018 yılından bu yana Bölgede sıfır atık yönetimi uygulanıyor. Bütün atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme gönderildiği atık yönetimi kapsamında 2019 yılında 3 bin 200 ton kağıt karton, bin 905 ton hurda plastik, 483 ton hurda palet, 3 bin 852 ton hurda metal,  310 ton kontamine ambalaj, 259 ton kontamine atık, yaklaşık 1 ton florasan, 42 ton elektronik, 1 ton kartuş, 10.5 ton atık bitkisel yağ, 252 ton atık yağ, 576 ton atık boya, yaklaşık 9 ton atık pil toplandı ve geri dönüşüm tesislerine gönderildi.

 

Ege Serbest Bölgesinden 2019 yılında toplanan kâğıt atıklarının geri dönüştürülmesi ile 60 bin ağacın kesilmekten kurtarıldığını aktaran ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Kurtardığımız 1 ağaç günde 3 insanın tükettiği oksijeni üretebilir. Biz 60 bin ağacı kurtararak 180 bin kişiye yetecek oksijen kaynağını korumuş olduk” dedi.

 

Toplanan atıkların çok büyük kısmının, firmaların üretim süreçlerinden ortaya çıkan atıklardan oluştuğunun bilgisini veren Dr. Güler, proje kapsamında Ticaret Bakanlığı Ege Serbest Bölge Müdürlüğü ve Ege Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti. Bölgede faaliyet gösteren 166 firmada çok sayıda tanıtıcı toplantı gerçekleştirdiklerini, ESBAŞ ofislerine ve Ege Serbest Bölge İdari Binasındaki ofislere 3’lü ve 5’li atık toplama üniteleri yerleştirerek, atıkları ayrıştırarak topladıklarını söyledi.

 

ESBAŞ, Yeşil Sanayi Bölgesi Hayalini Gerçeğe Dönüştürdü 

Dr. Faruk Güler, Ege Serbest Bölgesinde tüm binalar için ayırılan alanın iki katı kadar alanı yeşil alan için ayırdıklarını, bu sayede yeşillikler içinde çevreci bir sanayi bölgesi kurma hayalini Gaziemir’de gerçeğe dönüştürdüklerini vurguladı. Çevrecilikte sadece görüntüyle sınırlı kalmadıklarını, tüm uygulamaları da bu bilinçle yürüttüklerini vurgulayan Dr. Güler, “Çevreye zarar verme potansiyeli olan firmaları Ege Serbest Bölgesine kullanıcı olarak kabul etmiyoruz. Firmalarla yaptığımız kira sözleşmelerinde çevre kirliliğinin önlenmesiyle ilgili maddelere hassasiyetle yer veriyoruz. Tüm bu uygulamalarımız Bölgede sıfır atık yönetiminde işlerimizi kolaylaştırdı” diye konuştu.

Sanayi üretimi ile doğaya verilen zararı minimuma indirmenin bir yolunun da ortaya çıkan atıkların geri dönüşümünün sağlanması olduğuna işaret eden Dr. Güler, şunları söyledi “Örneğin kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini yüzde 74, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azalttığı gibi, bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 17 ağacın kesilmesi önlenebiliyor. Geri dönüşüm ile elde edilen malzemede endüstriyel işlem sayısı azaldığı için enerji tasarrufu sağlanmış oluyor. Metal içecek kutularının geri dönüşümü ile hem üretim için kullanılan maden cevherine hem de madenin saflaştırması için uygulanan işlemlere gerek duyulmadığı için, yüzde 96 oranında enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Benzer şekilde katı atıklarda ayrılan kâğıdın yeniden işleme alınması için gerekli olan enerji normal işlemler için gerekli olan işlemin yüzde 50'si kadar. Aynı şekilde cam ve plastik atıkların da geri dönüşümünden önemli oranda enerji tasarrufu sağlanabilir.”


05.06.2020 11:37:00