Genç gazetecilere ‘Evden’ tüyolar
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi, EMD Deneyim Paylaşımları Toplantıları kapsamında deneyimli isimleri konuk etti. Koronavirüs salgını nedeniyle online olarak internet üzerinden gerçekleştirilen toplantıya 25 dernek üyesi katılırken, genç gazetecilere evden haber üretme yolları anlatıldı.
Online İletişim Programı Zoom üzerinden gerçekleştirilen Deneyim Paylaşımlarının moderatörlüğünü EMD İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan yaparken, Anadolu Ajansı Başmuhabiri Tolga Albay, Ticaret Gazetesi Ankara Temsilcisi Seda Gök ile Kent Yaşam Editörü Hüseyin Erciyas konuşmacı oldu.
EMD İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan, genç ekonomi muhabirlerinin kişisel gelişimleri için Deneyim Paylaşım Toplantıları düzenlediklerini fakat korona salgınıyla birlikte yönetim kurulu olarak etkinliklerin online ortamda devam ettirilmesi kararı aldıklarını söyledi. Bu etkinliğe de 25 üyenin katıldığını açıklayan Başkan Demircan, “Alanında deneyimli 3 gazeteci arkadaşımız, evlerinden çalışmak zorunda kaldıkları için haber bulmakta zorlanan genç gazetecilere nerelerden haber çıkarabileceklerini ve deneyimlerini anlatacak. Önümüzdeki süreçte önemli isimlerle de online basın toplantıları düzenleyeceğiz” dedi.
RAPORLAR, TÜİK VE MERKEZ BANKASI
Ticaret Gazetesi Ankara Temsilcisi Seda Gök, gazeteciliğe evden devam etmek zorunda kaldığını söyledi. Haber kanallarının sürekli açık olduğunu kaydeden Gök, “Bu süreçte teknolojiyi daha fazla kullanıyorum. Sosyal medyayı kullanma konusuna gelirsek, kendim de takip ettiğim kurumları ve haber kaynaklarını da anbean takip ediyorum. Akademik çevredeki hocalarla whatsapp programı üzerinden görüşüp öngörülerini alıyorum. Kurumların açıkladığı tabloları, verileri daha detaylı inceliyorum. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası verilerinden de aktif olarak yararlanıyorum” diye konuştu
DIŞ TİCARET, GEMİ TRAFİĞİ, NAVLUN
Anadolu Ajansı Başmuhabiri Tolga Albay ise, değişen tüketim alışkanlıklarından sektörel haberler yapılabileceğini açıkladı. Korona salgını sürecinde marketlerde çoğu ürünü olmazken bakkallar da bulunduğunu sözlerine ekleyen Albay, “Çünkü bakkallar, Gıda Çarşısı’na gidip ürünlerini alıyor. Bakkallar bu yönüyle öne çıktı. Makro ekonomiye gelirsek eğer, İzmir’in ekonomisine bakmak lazım. Örneğin dış ticaret verileri, liman verileri, navlun, gemi trafiği gibi unsurlar yakından takip edilmeli. Tarımda ise sera üretimindeki duruma bakılabilir” dedi.
ÖNCE İŞSİZLİK SONRA ASAYİŞ
Kent Yaşam Editörü Hüseyin Erciyas ise, bugüne kadar hiç böyle bir süreç yaşanmadığını ve hiç kimsenin bundan sonra neyle karşılaşılacağını bilmediğini söyledi. Erciyas, “Görünen o ki, bizi inanılmaz bir işsizlik bekliyor. İşsizliğin yanı sıra asayiş sorunlarını da yaşayacağız. Her şey uzaktan olmaya başladı; korkarım ki bir süre sonra gazetelerin maliyetleri de artınca işsizlik sorunu bizim sektörümüzü de etkileyecek” diye konuştu.
19.04.2020 11:37:00