‘Yaşama hak tanı’
Güzelbahçe’de silahsızlanmaya karşı karikatür sergisi
Her yıl farklı sanat dallarında yarışmalar düzenleyen Umut Vakfı 23. kez düzenlenen “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” konulu karikatür yarışması sergisini Güzelbahçe’de açtı.
47 karikatürün yer aldığı sergi, Güzelbahçe Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi fuayesalonunda açıldı. Açılışa CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, meclis üyeleri Ferda Demirbaş ve İsmail Kandemir, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş ve vatandaşlar katıldı.
Umut Vakfı, geleneksel “28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü” etkinlikleri kapsamında düzenlenen ödüllü yarışma, 2018 senesinde karikatür konusuna ayrılmıştır. 23. kez düzenlenen “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” konulu karikatür sergisinin vurucu ve çarpıcı etkisinden yararlanarak kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedeflediğini söyleyen Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş; ‘’Bu yarışmanın amacı, karikatür sanatının tüm olanaklarını kullanarak toplumumuzda gün geçtikçe artan bireysel silahlanmanın olası neden, sonuç ve tehlikelerini irdelemek ve kamuoyunu bu konuda bilinçlendirmek olduğunu‘’ söyledi.
‘Bireysel silahlanma insanlık için bir tehdittir’
Bireysel silahlanmanın toplum için ciddi bir tehdit olduğunu söyleyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce; ‘Pek çoğumuz silahlarla savaşları özdeşleştirmişizdir, aslında dünyada, savaşlar nedeniyle bir yılda ölenlerin sayısı 300 bin iken, barışın olduğuna inanılan bölgelerde bir yıl boyunca bireysel silahlanmanın yarattığı sessiz çatışma ortamında yüz binlerce kişi hayatını kaybetmiştir. Aynı toplum içinde yaşayan bireylerin herhangi bir ideolojiye bağlı olmaksızın ateşli silahlar ve bıçaklar ile donanması şeklinde tanımlanan "bireysel silahlanma" sorunu çığ gibi büyüyor. Neredeyse savaşta ölenlerin üçte ikisi kadar insan da bireysel silahlanmanın kurbanı. Türkiye’de silahla işlenen cinayetlere dair verilerin, ulusal ve yerel basının gün gün taranmasıyla hazırlanan Umut Vakfı raporuna göre, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 28, son üç yıla göre ise yüzde 61 artışla 3 bin 494 bireysel silahlı olay medyaya yansıdı. Bu 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişi öldürülürken, 3 bin 529 kişi de yaralandı. Raporda, silahla yaşanan şiddetin azaltılabilmesi için silah satın alımının zorlaştırılması ve bireysel silahlanmayı önleme konusunda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması tavsiyeleri de yer alıyor. Türkiye silah alımında dördüncü sırada yer alıyor. Ülkemizde her yıl yüzlerce insan, düğün ve maç sonrası "sevinç" kurşunlarıyla veya kasten, konvansiyonel silahlar kullanılarak öldürülüyor. Türkiye'de her yıl binlerce insan bireysel silahlarla hayatını kaybediyor. Ülkede 1 milyon 800 bini kuru sıkı olmak üzere ruhsatlı/ruhsatsız 20 milyondan fazla silah bulunuyor.Türkiye İstatistik Kurumu’nun istatistiklerine göre 2016 hükümlü sayısı 187 bin 730 iken Ateşli silahlar ve bıçaklar ile ilgili suçlar nedeniyle hükümlü sayısı 4 bin 164.Türk Ceza Kanunu'nun Kasten Yaralama" başlıklı 86. maddesi yaralamanın silahla, işlenmesi halinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasını öngörüyor. Son yıllarda bireysel silahlanma artmış durumda. Toplumun en ezilen ve en kırılgan grubu olan çocuklar ve kadınlar, bu durumdan da en zararlı çıkan kesim oluyor. Bireylerin elinde devletlerden daha fazla silah var. İlkel toplumlardan bu yana kullanılagelen ve toplumda bir "statü" göstergesi sayılan konvansiyonel silahlar sebebiyle dünyada dakikada bir insanın yaşamını yitirmesi, silahlanmaya karşı bir harekete geçmenin gerektiğini her yerde söylememiz gerekiyor’ diye konuştu.
Sergi 31 Ocak tarihine kadar fuayealanındasergilnecek.
24.01.2019 13:37:00