Karbon ayak iziniz kaç numara
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve Ege Orman Vakfı işbirliğinde, Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen seminerler dizisinin ilki gerçekleşti. “İş Dünyası İçin Karbon Ayak İzinin Önemi” başlıklı seminerde Karbon Ayak İziniz Kaç Numara? sorusu sorulurken toplantıda karbon ayak izi kavramı ile sanayi işletmelerinin karbon ayak izlerini azaltmaya dönük atabilecekleri adımlar hakkında katılımcılara bilgi verildi.
Çevreyi koruyarak üretim
Toplantının açılış konuşmasını yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhsin Dönmez, iklim değişikliğinin ve dünyada yarattığı etkilerin endişe verici bir noktaya geldiğini söyledi. Son yıllarda bizzat yaşanan mevsimsel sorunların bu noktanın en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirten Dönmez, “Haberler aracılığıyla gördüğümüz müsilaj ve atıkların geri dönüştürülmesi gerekirken gelişi güzel çevreye atılması bizlere gösteriyor ki, çevreyi kirletiyoruz. Hem de hiç düşünmeden. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bizler de çevre konusunda sorumluluk sahibi olduğumuzun farkındalığıyla, çevreye rağmen değil, çevreyi koruyarak ve mevzuata uygun üretim yapılması vizyonuyla çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
AB Yeşil Mutabakatı’na uyum
EBSO’nun sanayicileri bilgilendirmek, bakış açılarını değiştirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla birçok etkinlik düzenlediğini vurgulayan Dönmez, “Bu anlamda bilinçli ve yoğun bir çalışma içindeyiz. Bu anlayışla üretim yapan üyelerimizi Çevre Ödül Yarışması aracılığıyla ödüllendirerek; diğer üyelerimizi teşvik ediyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Türkiye’nin AB ile işbirliğine devam edebilmesi için en fazla değişim ve dönüşüm geçirmesi beklenen tarım, elektronik, ambalaj, plastik, tekstil ve inşaat ve inşaata girdi sağlayan imalat kolları gibi sektörlerde düzenlemeleri iyi anlaması ve gelişmeleri takip etmesi gerekiyor. Bugünkü seminerimiz de bu konuda sanayicimizin farkındalık kazanması adına büyük önem taşıyor. Bu seminerin düzenlenmesinde Ege Orman Vakfı başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza ve katılımlarınız için sizlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Değişmeyen gündem maddesi: Çevre
Seminerin moderatörlüğünü üstlenen EBSO Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi ise çevre konusunun pandemi sonrasında dünyanın değişmeyen en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi. Çiçekçi, “Sınır ve ülke tanımayan bu konuya ilişkin 179 ülkenin katılımıyla imzalanan Paris Anlaşması ile 2050’yılına kadar dünyada sera gazının sıfırlanması amaçlandı. Bu hedefe ulaşmak mümkün olacak mı bilemiyoruz, ancak Avrupa Yeşil Mutabakatı ile getirilen mali yaptırımların ciddi bir ilerleme sağlayacağını bekleyebiliriz. Buna en kısa sürede adapte olmamız hayati önem taşımaktadır. Etkinliğe katılanlara ve katkı koyan konuşmacılarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Herkese görev düşüyor
Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Gündüz de 9 milyara yaklaşan dünya nüfusunun yarattığı kirliliğin, doğal ekosistemin sunduğu kaynakların çok daha hızlı tükenmesine neden olduğunu belirterek “İkinci bir dünya kadar kaynağa ihtiyacımız var, Gezegenimiz her gün biraz daha yaşanmaz hale geliyor. Doğayı korumak, yalnızca devletlerin ve bürokrasinin görevi olmaktan çıkmıştır. Tüm kurumlarımız, STK’larımız, üniversitelerimiz, hülasa hepimizin üzerine görevler düşüyor. Bu anlamda herkesi bugüne dek 11 milyon fidanı toprakla buluşturan Ege Orman Vakfı’nı ve benzer misyondaki kuruluşları desteklemeye davet ediyorum” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Batıçim Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, GTE Carbon Genel Müdürü M. Kemal Demirkol, Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili ve Pınar Et Kalite Güvence Direktörü Yüksel Soyubelli karbon ayak izi ve su ayak izi uygulamaları ile sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında katılımcılarla tecrübelerini paylaştı
09.06.2021 15:16:11