7 Ocak 2024’te Ankara’da gerçekleştirilen Birinci Genel Kurul’da sözcülük görevini CHP Eski İzmir Milletvekili Prof.Dr. Oğuz Oyan’ın üstlendiği Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM),Buca'da imar yolsuzluğu iddialarını odağına alarak proetesto eylemi gerçekleştirdi.
Yürütme Kurulu’nda Oğuz Oyan, Aydemir Güler, Burçak Özoğlu, Erhan Nalçacı ve Mustafa Türkeş gibi isimlerin bulunduğu THTM, belediye binası önünde basın açıklaması yaptı.
İzmir'deki CHP'li Buca Belediyesi 2022 yılında özelleştirme yoluyla Tınaztepe Hastaneler Grubu ve Tınaztepe Üniversitesi sahibi TAPDİ Oksijen A.Ş’ye satılan parsel için usule aykırı düzenlenen ruhsatın imar planı plan notu değişikliği ile aklanmak istendiği iddiaları üzerine; Buca Belediye Meclisi’nin 1 Ekim 2024 tarihli ilk oturumunun ardından toplantıyı takip eden Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi İzmir üyeleri, açıklamalarında aşağıdaki ifadelere yer verdi ve belediyeye sorular yöneltti.
"İmar planında 6 kat izni olan parselde 15 katlı bina için ruhsat verilmiş"
Erhan Kılıç’ın başkan olduğu dönemde 624 ada 8 parsel olarak bilinen taşınmaza ruhsat düzenlenmişti.
Özelleştirme İdaresi’nin onayladığı imar planında E:2.50, 6 kat yapılaşma koşulu ile ticaret alanı olarak belirlenen alanda 15 katlı bina yapılmasına yönelik ruhsat düzenlendi. Ayrıca mülk sahibi şirketin KAP bildirimlerinde parselde yapılacak inşaatın bir kısmının ticari birim büyük çoğunluğunun ise imar planına aykırı şekilde 1+1 konut olduğu açıklanmıştı.
Erhan Kılıç: Her şey usulüne ve yönetmeliğe uygundur
EgedeSonSöz’ün haberine göre geçmiş dönem Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Buca ilçesinin plan notlarına göre "bir yerin imarı ticaret-konut lejantında kalıyorsa ve 600 metreden büyükse yüksekliğin serbest olduğunu" ifade etmişti. Oysa Erhan Kılıç’ın bahsettiği plan notlarının imar planında konut veya karma kullanım (ticaret-konut) olarak belirlenen alanlar için yüksekliğin 15 kat olarak değerlendirilebileceği biliniyor.
Tartışılan parselin imar planında ticaret alanı olduğu ve bahsedilen plan notlarının bu parseli kapsamadığı, TAPDİ Oksijen A.Ş’ye ait olan parsele verilen ruhsatın bu nedenle usulsüz olduğu iddia ediliyor.
Görkem Duman 'Mahkeme kararı olmadan iptal edemem' dedi, İZBŞB ruhsata dava açtı
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mahkeme kararı olmaksızın tartışmalı ruhsatı iptal etmesinin yönetmelik gereği mümkün olmadığını dile getirmişti. Duman, hangi yönetmeliğin hangi hükmüne istinaden iptal yetkisi olduğuna ise değinmemişti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İZBŞB) ruhsatın iptali için Buca Belediyesi ile yazışmalarının olumlu sonuçlanmamasının ardından ruhsat iptali için dava açtı.
Buca Belediye Meclisi ilçe geneli plan notu değişikliğini onayladı
1 Ekim’de gerçekleşen oturumda oy çokluğu ile Buca geneli imar planı plan notu değişikliği onaylandı.
Meclis oturumunda plan notu değişikliğinin içeriği açıklanmazken meclisteki tartışmalardan 15 kat yükseklik konusu ile ilgili olduğu iddiası gündeme geldi.
THTM basın açıklamasında, Ticaret alanını da kapsayacak şekilde plan notu değişikliğinin getirilmesi halinde Buca Belediyesi TAPDİ Oksijen A.Ş’nin usule aykırı ruhsatını aklamış olacağı savunuldu.
THTM: İmar yolsuzluklarının peşindeyiz!
Belediye Meclisi'nin toplantısı sonrası Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (İzmir),belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. "Hastane, üniversite, gayrimenkul... Elbirliği ile TAPDİ Oksijen A.Ş’yi zengin ettiniz!" başlıklı açıklamada, "Buca Belediyesi’ndeki imar yolsuzluklarının peşindeyiz!" denildi.
Tınaztepe Hastane Grubu ve Tınaztepe Üniversitesi sahibi TAPDİ Oksijen A.Ş'nin AKP’li yıllarda sağlıkta özelleştirme politikaları sayesinde servetini yüzlerce katına çıkardığına dikkat çekilerek şu iddialara yer verildi:
"Tınaztepe Üniversitesi için TOKİ’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kıyakları yetmedi, önce Maliye Hazinesi ardından Buca Belediyesi eliyle bu şirket ve ortağı müteahhit şirket gayrimenkul zengini olacak.
2019 yılından önce imar planında 'Belediye Hizmet Alanı' olan Dokuz Eylül Üniversitesi girişindeki parsel Özelleştirme İdaresi'nin yaptığı imar planı değişikliğiyle ticaret alanına dönüştürüldü. Hazine'ye ait olan bu parsel 2022 yılında TAPDİ Oksijen A.Ş’ye peşkeş çekildi. Sağlık ve eğitim hizmetlerinden zenginleştiği yetmeyen TAPDİ Oksijen A.Ş, 624 ada 10 parsel olarak bilinen bu parseli özelleştirme yoluyla satın alarak gayrimenkul sektörüne de el attı."
'Şirketin bu projesine nasıl utanmadan izin veriyorsunuz?'
Şimdiki yönetimi rantın hesabını sormamakla eleştiren THTM İzmir'in belediyeye yönelttiği sorular şöyle:
Öncesinde Belediye Hizmet Alanı olan bu parselin 2022 yılındaki satışına Buca Belediyesi dava açmış mıdır yoksa kendi sınırları içindeki kamu alanının satışına göz mü yummuştur?
TAPDİ Oksijen A.Ş’nin satın aldığı bu parsel, imar planında ticaret alanı iken Kamu Aydınlatma Platformu'nda avan projesinde 400 konut 23 ticari birimden oluşacağını utanmadan ilan eden şirketin bu projesine nasıl utanmadan izin veriyorsunuz?
İmar planında bu parselin yüksekliği 6 kat ile sınırlandırılmışken Buca geneli plan notlarında yalnızca konut ve karma kullanım için hazırlanmış olan plan notları gerekçe gösterilerek ticaret alanında 15 kat yapılmasına nasıl izin verilmiştir?
İmar planına aykırı ruhsat verildiği bilinmesine rağmen ruhsat neden iptal edilmemiştir?
Her türlü kıyağı geçtiğiniz şirketin sizleri satıp isteyeceği tazminatın yükünden mi korkuyorsunuz? Ortaya çıkan hukuksuzluğun hesabını geçmiş dönemden niye sormuyorsunuz?
İptal etmediğiniz bu ruhsata İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davanın akıbeti nedir?
Gündeme aldığınız ve içeriğine dair hiçbir açıklama bulunmayan plan notu değişikliği ile imar planlarında belirlenen ticaret alanlarında da 15 yükseklikte bina yapılmasına izin vererek TAPDİ Oksijen A.Ş’nin ruhsatına dair yürüyen dava sürecinin arkasından dolanacak Buca’da daha nice müteahhide fayda mı sağlayacaksınız?
.
,
02.10.2024 18:30:00