Türkiye'ye örnek olacak bir karara imza attık
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, COVID-19 salgını sonrası yaşanan süreci, İzmir depremi ve Ayvalık gündemi hakkında bilgi vererek Ege’nin Gazetesi Haber Müdürü Ece İçmez’in sorularını yanıtladı.
Öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim Başkanım kısaca kendinizden bahseder misiniz?
-1969 yılında Ayvalık’ta doğdum İlk ve orta öğrenimini Ayvalık’ta yapıp, lise eğitimimi Balıkesir’de tamamladım. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olup, ekonomist olarak lisans diplomasını aldım. Bir süre İngiltere’de dil eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye dönüp 2009 yılına değin özel sektörde yönetici olarak çalıştım. 2009-2014 yılları arasında Büyükşehir Yasası ile kapatılan Ayvalık Küçükköy Beldesi’nin son belediye başkanı olarak görev yaptım. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Ayvalık Belediye Başkanı olarak seçildim. Canan Ergin ile evli ve iki çocuk babasıyım. Siyasi yaşamının her aşamasında halktan, emekten, yöre halkının kalkınmasından yana bir yönetim anlayışını benimsedim. Ayvalık halkının daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için çaba sarf ediyorum.
Başkanlığınızda gerçekleştirilen Belediye Meclisi Toplantısında önemli bir karara imza attınız ve mülkiyeti belediyeye ait dükkanlardan kira almayacağınızı duyurdunuz bunun hakkında bilgi verebilir misiniz?
-Ayvalık Belediyesi Meclisi olarak tüm Türkiye’ye örnek olacak bir karara imza attık. Pandemi yasakları kapsamında sıkıntılı bir süreçten geçen esnafa cansuyu olacak bir karar, oy birliğiyle alındı.Yeniden uygulanmaya başlanan pandemi kısıtlamaları nedeniyle, Belediye’nin mülkiyetinde olup ticaretten men edilmeleri nedeniyle kapatılan işyerlerine kira ve ecrimisil tahakkuk ettirilmeyecek. Ayrıca faaliyeti devam eden diğer işyerlerinin ecrimisil ve kiralamadan kaynaklanan tutar ve bedellerinin (Aralık, Ocak ve Şubat) üç ay süreyle ertelenmesine karar verildi. Pandemi yasaklarının başlamasıyla birlikte özellikle küçük esnaf ekonomik anlamda sıkıntı yaşıyor ve dar boğaza düşüyor. Salgın kapsamında çıkarılan kanunlar ile erteleme yetkisi belediyelere verildi. Belediye meclisimizin aldığı karar taşınmazlarımızdaki kiracılara bir süre nefes aldıracak, bütçelerine önemli bir katkı sağlayacak. Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işletmelerin faaliyette bulunmadığı döneme ilişkin olarak kira bedellerini tahsil etmeyeceğiz. Özellikle tamamen kapanan ve ekonomik çarkı döndüremeyen kiracılarımız çok rahat edecek. Pandemi yasakları sürecinde hiç olmazsa kirayı nasıl öderim derdine düşmeyecekler. İlk uygulamada bakanlıktan genelge vardı. Mart ayında bu uygulamada genelge beklemeden belediyeler arasında ilk bu kararı alan belediye olduk.
İzmir'deki depremin ardından Ayvalık Belediyesi olarak deprem bölgesine yardımlarda bulundunuz süreci anlatabilir misiniz?
-Depremin yaşandığını duymamızla birlikte, Belediye meclis üyelerimiz Merih Arslan ve Ali Jale ile birlikte Bayraklı Manavkuyu’da deprem bölgesine bir ziyaret gerçekleştirdik. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ile Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’dan çalışmalar hakkında bilgi aldık. İhtiyaçların belirlenmesi ve ulaştırılması konusunda belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuz söyledik. Depremin yaşandığı ilk günden beri Ayvalık halkı olarak depremzedelere yardım için birlik ve beraberlik içinde olduk. Toplanan battaniye ve gıda paketlerinin bekletilmeksizin düzenli olarak deprem bölgesine gönderildi. Deprem bölgesindeki çalışmaları yakından takip ettik. Bornova ve Bayraklı belediye başkanları ile koordinasyon halinde olduk. Devam eden çalışmalarda depremzedeler için ihtiyaç olması halinde Ayvalıklılar ile birlikte toplayıp İzmir’e ulaştırmaya hazırız. Deprem bölgesinde ilk günden beri gece gündüz çalışmalara katılan ve çok sayıda insanın kurtarılmasını sağlayan Ayvalık Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlk Yardım Derneği (ADAK) Başkanı Erdinç Tügen çalışmalar hakkında bizi düzenli olarak bilgilendirdi. Ayvalık Belediyesi olarak AFAD’ın çağrısı üzerine, battaniye ve gıda yardımı için kampanya başlattık. Sesli sistem ve sosyal medya üzerinden duyurular yapıldı. Duyuru üzerine Ayvalıklılar yardım kampanyasına çok büyük ilgi gösterdi, destek verdi. Arayan vatandaşların evlerinden teslim alınan kullanılmamış battaniyeler ile gıda paketleri kısa süre içinde Bayraklı Manavkuyu’daki deprem bölgesine ulaştırıldı. İzmir’de yaşanan depremin duyulmasının ardından Ayvalıklıların teyakkuz durumuna geçti. Yardım eli uzatmak isteyen hemşehrilerimizin telefonlarına yetişmekte zorlandık.Yardım kampanyası büyük destek gördü. Ayvalıklılar nerede ihtiyaç olursa orada tek yürek olup birleşiyor. Deprem sonrası da İzmirliler ile dayanışma halindeyiz. Bizimle birlikte olan, bizi yalnız bırakmayan ve destek olan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. İzmirliler yalnız değildir, bizim desteğimizi normal yaşam koşullara dönülene kadar yanlarında hissedecekler. İzmir’den gelecek her talebi karşılamaya Ayvalık halkının temsilcisi Ayvalık Belediyesi her an hazırdır. İzmir’de yıkıma ve can kayıplarına neden olan depremi Ayvalık’ta da hissettik. İzmirimizin yaşadığı kayıplar ve depremin şiddetini öğrenir öğrenmez aklımız hep orada idi ve yüreğimiz hep İzmir’le attı.
Modern bir Ayvalık yaratmak için ekipleriniz sürekli sahada. Ayvalık açık hava müzesi haline getirilecek. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?
-468 eski yapının cepheleri ve sokakların yenileme çalışmalarıyla ilgili projelendirme çalışmaları devam ediyor. İki eski ana arter, eski mimari yapısına kavuşacak. Ayvalık’ta 4 bin eski yapımız var, bunların 2 bin 100’ü tescillenmiş yapılar. UNESCO koruma planına alındığımız için bu çalışmaları çok önemsiyoruz.
‘’İyi ki bu projeyi hayat geçirdim’’ dediğiniz proje hangisi? Bundan sonraki süreçte Ayvalık Belediyesinin en önemli projesi ne olacak?
-Dördüncü mahalle evini açmanın hazırlıklarını sürdürüyoruz. Kısa bir süre sonra Hamdi Bey Mahallesi’nde açılışı gerçekleştireceğiz. Eksikliklerin tamamlanması ve çalışmaların hızlandırılması konusunda talimat verdim. Mahalle evlerimiz belediyeye açılan kapılar, mesleki kursların merkezi olacak. Halkla iç içe olabileceğimiz, sosyal belediyecilik adına önemli çalışmalar yaptığımız projeler arasında yer alan evlerimizin devamı gelecek. Meslek sahibi olan gençlerimize ve kadınlarımıza istihdam olanakları yaratılmasının da kapısı açılacak. Açılışını gerçekleştirdikten sonra diğer evler gibi dördüncüsünü de mahalleliye emanet edeceğiz. Adını biz mahalleevi olarak yazdık. Mahallelerde yaşayanlar ‘adına halkevi, semtevi, mahalleevi’ diyebilir, hemşehrilerimin gönlünden ne geçiyorsa halk arasında o isimle bilinsin. Bizim için önemli olan bir arada, mahallede, mahalleliyle birlikte olmak. Mahallenin öncelikli ihtiyaçlarını orada yaşayanlar ile birlikte belirlemek, aile çatısı altında çözümler bulmak tüm amacımız. Bir diğer projemiz de kooperatif kurmaktı, bunu da yaşama geçirdik. S.S Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin ilk genel kurulu Ayvalık Belediyesi 19 Mayıs Cihan Şişman Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirdik. Genel kurulda, üyeliklere Canan Sunal ve Ayşe Sokol, yönetim kurulu başkanlığına da ben seçildim. Yerel istihdama katkı sağlayacak projelere, kadın ve gençlere gelir getirecek çalışmalara ağırlık verilmesi konusunda kararlar aldık. En kısa sürede yaşama geçirdik. Talatpaşa Caddesi’ndeki sebze hali girişinde kooperatif satış merkezinin açılışını yaptık. Kardeş kooperatiflerin ürünlerini de burada satıyoruz. Biz çocukluğumuzda ülkemizin tarım alanında kendi kendine yeten üç-beş ülkesinden biri olmasıyla gurur duyardık. Ancak son 30 yıl içinde tarım ve milli üretim hep ikinci plana itildi. Bugün yaşadığımız pandemik salgın bir kez daha tarım ve yerli üretimin ne denli önemli olduğunu bize gösterdi. Pandemi salgınından çok önce, Mart 2019 seçimleri öncesi tarım ve tarımda kooperatifleşmeye önem vereceğimizi, göreve gelir gelmez bunu Ayvalık’ta yaşama geçireceğimizin sözünü verdik. Nitekim seçimlerden sonra ilk yaptığımız işlerden biri mahalleevlerini oluşturmak ve Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifini kurmak oldu. Kooperatif demek, dayanışma demektir. Biz bu dayanışmayı halka yayıp öncüsü ve destekçisi olacağız. Genel kurulumuzu da tamamladık, yola koyulduk.
Ayvalık’ta ilk kez kent dışında okuyan öğrencilere yönelik bir dernek kuruldu ve siz bu derneğin başkanlığını yapıyorsunuz, neler yapıldı anlatır mısınız?
-Ekonomik sıkıntı içindeki Ayvalıklı ailelerin kent dışında eğitim gören çocuklarına destek sağlamak amacıyla kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz, Ayvalık Eğitime Destek Derneği 76 öğrenciye burs vermeye başladı. Kasım ayından itibaren on ay boyunca 400’er lira burs alacak öğrencilerden 43’ü kız, 33’ü ise erkek. Burs almaya hak kazanan öğrencilerimiz ağırlıklı olarak Tıp, Mühendislik ve Eğitim Fakültelerinde öğrenim görüyor, ara elemanlara önem verdiğimiz için iki yıllık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine de burs veriyoruz. Çanakkale’den Bursa’ya, İzmir’den Adana’ya kadar Ayvalık dışındaki illerde eğitim gören öğrencilerimize dernek olarak bir nebze olsun katkı ve destek sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ayvalık halkı olarak bir enerji ve güçbirliği yarattık, karşılığında 76 öğrencimizin bütçeleri rahatlayacak. Ayvalıklı çok sayıda hayırsever bağış yarışına katıldı. Üç, hatta dört öğrenciye burs sağlayan hemşehrilerimiz var. Öğrencilerimiz bu desteğin karşılığında Ayvalıklı olmanın bilincini yaşayacak. Ayrıca burs verilecek öğrenci sayımız önümüzdeki süreçte daha da artacak. Hedefimiz tüm ihtiyaç sahibi çocuklara ulaşmak. Bu benim için olduğu kadar Ayvalık halkı için de çok önemli bir projeydi. Çok yakında Yaşlı Bakımevi’nin temelini atıyoruz. Bu da önemli bir ihtiyaçtı. Burslar, öğrencilerin okullarından mezun olacağı güne kadar devam edecek, her öğrencinin yıllık olarak ders notları, okuldaki başarısı ve devam durumu düzenli olarak kontrol edilecek.
Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan “Evde bakım ve sağlık hizmeti” hakkında bilgi verebilir misiniz?
-Evde Bakım Hizmetleri ekibi hasta ve engelli yaslılara ulaşılması, tedaviye ihtiyacı olan kişilerin tedavilerinin yapılması, gerekli sosyal desteğin verilmesi, kişisel bakımlarının yapılması ve yaşadıkları ortamın daha sağlıklı hale getirilmesi için her zaman göreve hazır. Enjeksiyon, pansuman, hastaneye ulaşım ve yönlendirme, yardımcı araç desteği, seker, tansiyon nabız ölçümleri, rehabilitasyon merkezine yönlendirme işlerini yürütüyoruz. Sosyal hizmetler kapsamında da sıcak yemek, yakacak, ev eşyası, kıyafet desteği, ziyaret, refakat, sosyal etkinlikler işlerinde vatandaşların yanında yer alıyoruz. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan “Evde bakım ve sağlık hizmeti” ekibinde 1 Acil Tıp Teknisyeni (ATT), 3 hemşire, 1 hasta ve yaşlı bakım elemanı,1 yaşlı bakım teknikeri ve 4 şoför görev yapıyor.
Ayvalık Belediyesi’nin ilçe çocuklarının ve gençlerinin sosyal gelişimlerini güçlendirmek için hayata geçirdiği ücretsiz müzik, sanat ve spor eğitim programı Zeytin çekirdekleri projesi devam ediyor mu?
-Bu proje devam ediyor. Pandemi kısıtlamaları başlamadan önce, etkinliklerimizde zeytin çekirdekleri konser veriyor ve konserler de keyifle izleniyor ve dinleniyordu.
Ayvalık denilince hemen herkesin aklına zeytin ve zeytinyağı geliyor. Sektör ne durumda bir değerlendirme yapabilir misiniz?
-Hedefimiz, Ayvalık markasının dünyaca ünlü kalitesini koruyup, kaliteyi daha da yukarı çekmek. Ayvalık’ta zeytinyağı turizme çok önemli katkılar sağlıyor. Ayvalık’ın yıllardır geçim kaynağı turizm mi, zeytinyağı mı, hep tartışılır. Ancak, zeytinyağı ve turizm iç içe geçmiş bir bütün oluşturmuş. 22 adası, tabiat parkı, mezesi, balığı, otu, sabunu, zeytini, zeytinyağı ve turizm hepsi bir arada; Ayvalık marka oldu. Ayvalık markasını kullanarak, Ayvalık adı altında turizmden gelir sağlıyorsak, otellerimiz, pansiyonlarımız lokantalarımız, restoranlarımız Ayvalık zeytinyağını muhakkak kullanmalı. Şu an sağlık turizmi çok önemli bir konumda. Ayvalık olarak zeytinyağı markamızdan yola çıkarak, sosyal mesafe kuralına uygun olarak faaliyet gösteren butik otellerimiz sayesinde bir adım değil, birkaç adım öndeyiz. Pandemiden en az etkilenen turizm beldesi Ayvalık’tır Ayvalık zeytinyağının en büyük sorunları arasında yer alan tağşiş ile ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayvalık zeytinyağının hak ettiği değeri elde etmesinin önünde çok sayıda engel bulunuyor. Bunların başında tağşiş ve markalaşma ilk sırada bulunuyor. Coğrafi işaret ile tescilli Ayvalık zeytinyağının marka değerinin korunması bizim projelerimizden biri. Coğrafi işaret ile ürünün tescillenmesi tek başına çözüm değil. Tesirli hukuki ve cezai yaptırımların takipçisi olabilmek daha önemli. Bu konuda ilk adımı attık. Birlik olmamız gerekiyor. Markalaşmadığımız için tağşişe maruz kalıyoruz. Kalitemize gölge düşüyor. Bu konuda mücadelemize kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Biz belediye olarak üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazırız. TBBM’nde gıda, tarım ve orman alanında bazı düzenlemeler yapılması hakkındaki kanunun kabul edilerek yasalaştı. Taklit ve tağşiş yapılmış ürünlerin işleme tabi tutulmasının ve piyasaya arz edilmesi yasaklandı, büyük para cezaları uygulamaya konuldu. Kanunun yasalaşması ile birlikte gıda sektöründe taklit, tağşiş yapan ve tüketiciyi yanıltan, yanlış yönlendiren, bilgi kirliliği oluşturan firma ve şahıslar hakkında yaptırımlar öngörülüyor. Ayvalık ve yöresinde zeytin hasadı başladı, pandemi sürecinde geleneksel Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’ni gerçekleştirememenin burukluğunu yaşıyoruz. Tarihin, mimarinin, doğa ve lezzetin diyarı, zeytinin başkenti Ayvalık’ta geçtiğimiz yıllarda görkemli bir şekilde kutladığımız hasat şenliklerini ne yazık ki gerçekleştiremiyoruz, pandemi süreci elimizi kolumuzu bağladı. Şükürler olsun ki, Ayvalık’ta üretim yapan şirketlerin destek ve katkılarıyla geçtiğimiz yıllardaki gibi bir hasat şenliği olmasa da, gündemde tutmak, anıları tazelemek amacıyla duyurular yapılıyor. Önümüzdeki dönemde bizim de anıt ağaçların bulunduğu bölgelere yönelik yürüyüş yollarımız ve anıt ağaçlardan zeytinyağı üretim projemiz var. Pandemi sürecinin ardından bu proje yaşam bulacak. Ayvalık’taki iki milyon zeytin ağacının yarısının 200 yaşın üzerinde. Ayrıca bin 100 yaşında olgun, tescillenen bir anıt ağacımız da bulunuyor. Zeytin ağaçları bu topraklarda hep var oldu, hep var olacak. Zeytin ve zeytinyağı Türkiye’de milli kültür ürünü olarak kabul ediliyor. Özellikle Kuzey Ege Bölgesi’nde elde edilen zeytinyağları kalite özellikleriyle hem yurtiçinde hem yurtdışında farklı bir öneme sahiptir. Ülkemizde Avrupa Birliği tarafından tescillenmek üzere başvuru yapan yüzlerce ürün arasından ilk 20’ye girebilen ilk ve tek zeytinyağı Ayvalık zeytinyağı oldu. Bu da gösteriyor ki; dünyanın en kaliteli ve lezzetli zeytinyağı Ayvalık’ta üretiliyor. Ayvalık’taki tarım arazilerinin yüzde 76’sı zeytinlik, dört bin üç yüz aile zeytinlik sahibi ve geçimlerini bu sektörden sağlıyor.
Maalesef siz de Coronavirüs’e yakalandınız bu süreci nasıl atlattınız? Ayvalık’ta COVİD-19 süreci nasıl yönetiliyor. Belediye olarak aldığınız tedbirler, yaptığınız denetimler nelerdir?
-Üç hafta boyunca sıkı bir tedavi süreci yaşadım. Sağlıklı olarak görevimin başına döndüm, zor bir süreçti, herkesin çok ama çok dikkatli olması gerekiyor. Koronavirüs salgınıyla mücadelede kentin dört bir yanında dip bucak dezenfeksiyon çalışmalarını aralıksız yürütüyoruz. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından her akşam aksatılmadan gerçekleştiriliyor. Dezenfeksiyon çalışmaları kapsamında kent genelindeki tüm devlet okullarına ulaşıldı. Eğitim yuvaları bahçeden sınıflara, koridorlardan tuvaletlere kadar, dip bucak dezenfekte edildi. Ekipler tarafından 16 kırsal mahallede okul, sağlık ocağı, cami, kuran kursları, cadde ve sokaklarında dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı. Şehir merkezinde ise Sahilkent, Şirinkent, Düçmen, Kuşkent, Deryakent ve Zeytin Evleri, Alibey/Cunda, Altınova, Küçükköy, Gümrük, Sarımsaklı, Badavut, Devlet Hastahanesi, Atatürk Bulvarı, Sefa Çamlık, Ali Çetinkaya ve 150 Evler Mahallelerinde dezenfeksiyon çalışmalarına devam edildi. Vatandaşların daha hijyenik ve sağlıklı ortamlarda güvenle yaşamlarını sürdürebilmeleri için düzenli olarak dezenfeksiyon çalışmaları yapıyoruz. Koronavirüs endişesini, cadde, meydan, sokak, kırsal ve okullarımızı dezenfekte ederek bir ölçüde de olsa gidermek istedik. Halk sağlığını korumaya yönelik dezenfeksiyon çalışmaları bugüne kadar nasıl yürütüldüyse bundan sonra da düzenli olarak sürdürülecek. Tüm ana caddeler ve sokaklarda devam eden dezenfeksiyon hizmetleri kişi, araç sayısı ve periyodu arttırılarak yapılmaya devam edecek.
Pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi aileler Belediyenin sosyal yardım hizmetlerinden yararlandı. Kaç aileye destek olundu. Destek yardımları devam ediyor mu?
-Ayvalık Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'ne bağlı aşevi, pandemi döneminde de de yardım eli uzatmaya devam ediyor. Koronavirüs önlemleri nedeniyle evlerinden çıkamayan 65 yaş ve üzeri, ayrıca kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara, belirlenen ihtiyaçları doğrultusunda destek veriliyor. Beş aşçı, beş yardımcı, beş araç ve on kişilik personel ile her gün düzenli olarak 600 yuvaya sıcak yemek ulaştırılıyor. Belediye aşevin yılın 365 günü ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz sıcak yemek hizmeti veriyor. Sağlık durumu elverişli olmayan vatandaşlarımız için, ekiplerimiz tarafından belediyemizin temin ettiği sefertasları ile evlerine servis yapıyoruz. Pandemi sürecinde de yardımlar aksatılmadan yürütülüyor. Ayrıca koronavirüse karşı alınan tedbirler gereğince kapanan işlerinden dolayı istihdam sorunu yaşayanlara, maddi durumunda sıkıntı çekenlere, kampanyamıza gelen bağış ve erzaklar ulaştırılıyor. Aşevi çalışanları hijyenik kurallara titizlikle uyum sağlıyor. Yemekler de aynı hassasiyetle yapılıyor ve depolama sistemimiz son derece olumlu koşullara sahip. Zaman zaman öğle yemeklerini aşevinden gelen menüden yediğim günler oluyor. Pandemi sürecinin başında yaklaşık 90 gün boyunca bin 400 kişiye iki öğün yemek verdik. Sadece 65 yaş üzerine değil, ihtiyacı olanlara da destek yapıldı.Bağışçılardan toplanan paralarla sıcak yemek ve kuru gıda yardımı yapıldı.
Ayvalık Belediyesi olarak, sokakta yaşayan can dostlarımıza ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz? Kış ayına özel tedbirleriniz var mı?
-Koranavirüs önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasağının uygulandığı bu günlerde Ayvalık Belediyesi olarak sokak hayvanlarını unutmadık. Ülkenin dört bir yanında lokanta, restaurant, kafeterya ve yemekhane gibi işyerleri pandemi yasakları nedeniyle ya kapandı ya da paket servisi yapıyor. Sokaktaki dostlarımızın mamasız kalmaması için kampanya başlatıldı. Sokaklardaki sessiz pandemizedelere destek amacıyla hayvanseverlere çağrı yaptık. Vatandaşların da desteği ile sokak hayvanları kendi yaşam alanlarında beslenmeye başlandı. Pandemi yasakları döneminde yürütülen kampanya hemen herkesten büyük bir ilgi ve destek gördü. Sevimli dostlar için başlatılan kampanyanın büyüyerek kışın da devam edecek. Bağışta bulunmak isteyen hayvanseverlere buradan tekrar çağrıda bulunuyorum. Bağış yapmak isteyen vatandaşlar Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nün 0 530 672 81 63 numaralı hattından bizlere ulaşabilirler. Vatandaşların desteği ve bizimde katkılarımızla Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerince sokaklarda yaşayan kedi ve köpekler belirli saatlerde düzenli olarak besleniyor. Kampanyamız devam ediyor, üç gün içinde bin 100 kilo mama desteği geldi.
Ayvalık sınırları içerisindeki 16 mahalle tekrar ‘Kırsal Mahalle’ kimliği kazandı. Bu sayede vatandaşlar bu durumu büyük mutlulukla karşıladı bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?
-2012 yılında Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa kapsamında köy statüsünden çıkarılan Ayvalık sınırları içerisindeki 16 mahalle tekrar “Kırsal Mahalle” kimliği kazandı. Alınan bu karar, mahalle kapsamında olmaları nedeniyle, 6360 sayılı yasayla getirilen muafiyet sürelerinin dolması karşısında, yüksek ödeme yükü altına girecek ve emlak vergisi, elektrik, su gibi istisnalardan yararlanamayacak duruma düşen eski köy statüsündeki mahallelerde yaşayan vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı. KararıAyvalık Belediye meclisinde oy birliğiyle alındı. Yeniköy, Üçkabaağaç, Türközü, Akçapınar, Bağyüzü, Beşiktepe, Bulutçeşme, Çakmak, Çamoba, Hacıveliler, Karaayıt, Kırcalar, Murateli, Mutlu, Odaburnu ve Tıfıllar mahallelerinin “Kırsal Mahalle” olarak kabul edilerek yeniden istisna ve muafiyetlerden yaralanabilir statüye getirildi. Uygulama vatandaşların bütçelerine önemli katkılar sağlayacak. Gelir Vergisi’nden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler Emlak Vergisi Kanunu’na göre alınması gereken emlak vergisinden muaf tutulacak. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde elli indirimli uygulanacak. Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmayacak; anılan kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde elli indirimli uygulanacak. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde ellisini, konutlar için ise yüzde yirmi beşini geçmeyecek şekilde belirlenecek. Uygulama yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 16 köy bu istisna ve indirimlerden faydalanacak. Pandemi günlerinde köylüye ve çiftçiye cansuyu olacak bu karar ile vatandaşlar rahat bir nefes alacak.
Bu sefer tersten soracağım. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin olarak vatandaşlara söylemek istedikleriniz onlardan istekleriniz var mı?
- Hemşehrilerim, öncelikle sosyal mesafe kurallarına dikkat etsinler, maske taksınlar, kalabalık ortamdan uzak dursunlar, her şeyden önce sağlıklarını isterim. Kentlerine, geçmişten günümüze kalan varlıklarımıza sahip çıkmaya devam etsinler. Şunu bilsinler ki, Her şey Ayvalık kadar güzel.
Röportaj için çok teşekkür ederim.
- Bizi aradığınız, sesimizi, çalışmalarımızı duyurduğunuz için biz teşekkür ederiz, sağlıkla kalın, sağlıklı yaşayın.
11.12.2020 14:30:00