Türkiye'nin güçlü bir şekilde yarınlara yürümesi için yapılan planlamaların üreten, dinamik, yenilikçi şehirler olgusu gibi kırsal bölgelerin güçlendirilmesine katkı sağlayacak kooperatifleşme üzere yapılması gerektiğini ifade eden Mimar Erkut Tamay, " Ülkemizin kalkınmasını gerçekten istiyorsak eğer doğaya zarar vermeden kırsal bölgelerde inşa edilecek Köy Üretici Birlikleri Kooperatiflerine öncelik vermeliyiz" dedi.
Tersine Göç Sağlayacak Proje
Mimar Tamay, "Dünyada artık bir değişim süreci başlamıştır. Birçok ülke kırsal bölgelerinde tarımı ve hayvancılığı desteklenmek adına hayata geçirdiği projelerle önemli bir adım atarak küresel rekabette avantaj elde etmişlerdir. Biz de vakit kaybetmeden ülke genelinde kuracağımız Köy Üretici Birlikleri Kooperatifleri binaları ile tarımdan hayvancılığa, seracılıktan süs bitkilerine kadar birçok alanda üretim ve satışların yapabileceği fiziki mekânları oluşturmalıyız. Bu mekânlar kırsalda yaşayan başta gençlerimiz olmak üzere tüm istihdam sağlayacağı gibi tersine göçü de başlatacaktır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Her Yerinde Uygulanabilir Bir Sistem
Doğu, batı, kuzey, güney ayrımı yapmaksızın Türkiye her noktasında hem coğrafi olarak hem de mevsimsel avantajları bulunan birçok şehrinde kurulacak Köy Üretici Birlikleri Kooperatifleri ile kalkınmanın tüm dünyaya örnek olacak şekilde başarabileceğini aktaran Tamay, "Yeter ki inanalım. İnanırsak, keyifle ve güvenle yaşanacak bir yeni yaşam alanları oluşturmak aynı zamanda kalkınmaya katkı sunmayı başarabiliriz. Çünkü kırsal kalkınmaya dair çalışma başlatan şehirlerde ortaya çıkan başarı tesadüf değildir. Bir bölgenin kalkınması için adımları atmadan önce elinizde proje, altyapı ve Pazar sorunlarını ortadan kaldırmanız gerekiyor" dedi.
"Kırsalda Gerçek Bir Kalkınma Köy Üretici Birlikleri Kooperatifleri Olur''
KÜBİK olarak adlandırdığı "Köy Üretici Birlikleri Kooperatifleri'' çalışması kapsamında mimari olarak hazırlayıp, üç boyutlu olarak görselleştirdiği projesini de bu düşünceyle hazırladığını ifade eden Mimar Tamay açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
"Projemin içinde kooperatiflerin kurulacağı yörenin özelliğine göre ürün ve ürün grupların çeşitliliğine göre üretim yapabilecek fiziki mekanlar oluşturulmaktadır. Projede meyve, sebze, süs bitkileri, tarla bitkileri ve seracılık ile tavuk eti, yumurta, kırmızı et, süt ve süt ürünleri gibi ürünlerin yerinde satılabileceği bir organik market, kahvaltı salonu ve restoranlara yer verilmektedir. Yine proje kapsamında metropollerde yaşayan vatandaşların köy hayatını yerinde yaşayabileceği ve konaklayabileceği pansiyonlara yer verilerek, kooperatiflerin ekstra gelir elde edebileceği alanlar da düşünülmüştür. Bu projem hem çevreyi, doğayı, bölgelerin geleneksel yaşamı koruduğu gibi gençlerimize de istihdam sağlayarak tersine göçü başlatacaktır. Ayrıca bu tesislerde sürdürülebilir, yenilenebilir ve tükenmez bir enerji kaynağı olan Biokütle enerjisi kullanılarak çevresel kirliliğe yol açmadan bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesi sağlanacaktır. Projenin hayata geçmesi ile kırsal bölgelerimize geçici değil, sürdürülebilir ve kalıcı yatırımlar sunmuş olacağız. Kırsal bölgelerimiz ve gelişime açık şehirlerimiz ancak bu şekilde kalkınmada etkin olabilir"
30.11.2016 15:57:46