YAYLACIK’TA BİR DÜNYA KAHVE
Osmanlı Türklerinin 1536 yılında Yemen'de tanışıp İstanbul'a taşıdıkları kahve lezzeti, sarayın görkemli salonlarında, 40 kişilik kadrolu kahveci ustaları tarafından özenle sultana servis edilir. Padişahın beğenisini kazanan kahve, o andan itibaren adeta sarayın gözdesi olur. Öyle ki haremde cariyelere doğru kahve pişirme dersleri bile verilir. Zaman içerisinde tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler ile bu lezzet dönemin sosyal hayatına damgasını vurur. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını alır. Kahvenin asıl hazırlanma şekli oldukça detaylı adım gerektirir. Öncelikle, taze kavrulmuş kaliteli kahve çekirdekleri toz haline gelen kadar, havan veya öğütücü içinde öğütülür. Sonra, kahve, soğuk su ve isteğe bağlı olarak, şeker cezveye koyulur. Kahve ocağın üzerine yerleştirilip, yüzeyde köpük oluşacak şekilde pişirilir. Son olarak, bir bardak su ve Türk lokumuyla servis edilir. Güzel bir tada ulaşmak, kahvenin kavrulma şekli ve derecesi gibi bazı özel noktalara dikkat etmeyi gerektirir.
AVRUPA’DA İLK KAHVEVİ İŞLETMECİSİ RIZA
1651 yılında Levant şirketi Üyesi ve Türk Malları satan Daniel Edwart adında bir tüccar 17 yy Rumların olan Sicilya Raguda doğmuş ve daha sonra İzmir’de yaşayan yolu Buca’dan geçen Levanten asıllı Osmanlı Rıza Paşa ( Pasqua Rosee) ile tanışır. Edwart İngiltere’ye giderken Rıza’yı yanında götürdü. 1651 yılında Paşa Rıza isminde Oxfort şehrinde Dünyanın ilk kahve satan kendi adına ilk işletmesini açan ve 1652 yılında ise Londra’da St Michean’s Alley, Cornhil de kahveevi’ni açan Rıza bey 1654 yılında Yerel tüccarlara karşı direnişi kırmak için Londra’daki özgürlükçülerden Chritoper Bowman ile ortak oldu. İlk kahveevi açtığı yer şu an Jamaica Wine House.
PAŞA RIZA KAHVESİ BUCA’DA
Geçmişi 17 yy dayanan ve Avrupa’da ilk kahve evi işletmecisi Paşa Rıza kahvesi Buca’da Türk kahvesi markası olurken 30 çeşit kahve çeşidiyle tüketicilere sunuluyor. Beş yıl önce Betül Özkan Yorulmazbaş çifti Caffe Castro “Kahve devrimi” ismiyle başladıkları yolculuğa ikinci şubelerini açmaya hazırlanıyorlar. İşletmeci Özkan Yorulmazbaş Paşa Rıza kahvesi Buca’da Sini köşk’te müşterilere sunulduğunu bayilik vermediklerini ve günde 20 Kg perakende satışı yaparak ucuz ve sürümden kazandıklarını söyledi.
İNTERNET ÜZERİNDEN SİPARİŞ
"Üçüncü Nesil Kahve" konseptinin "öğüten-hazırlayıp pişiren-ikram eden" olarak açıklanabilecek üç süreci kapsadığını vurgulayan Betül Yorulmazbaş, Buca Yaylacık`tan ülkeye ve dünyaya kırk yıllık hatırı yaşatan bir marka olmada beş yıldan bu yana kararlı adımları attıklarını anlattı. Bu amaca ulaşmak anlamında en önemli ve dinamik satış kanallarının, bir öğrenci kenti olan Buca`nın karakteristiğine uygun olarak "internet satış kanalları" olduğunu belirten Yorulmazbaş, "Gittigidiyor, HepsiBurada ve Trendyol gibi satış kanallarında varız. Damak tadını her zaman diri tutmak isteyen ve Paşa Rıza Türk Kahvesini temin etmek isteyen herkese, bu tadı ulaştırılabiliyoruz. Caffe Castro markası olan Paşa Rıza kahvesi yanı sıra yeni girişim ve marka sürprizlerimizi de müdavimlerimiz için hazırlamak için çalışıyoruz. Bizim için öncelikli hedef profilimiz olan üniversiteli gençlerimizin; sosyalleşerek kahve ihtiyaçlarını ekonomik karşılayabilecekleri bir " durak yaratmak, bu sürprizlerimizden biri olabilir" dedi.
16.08.2021 07:09:07