'Asgardia' adını hiç duydunuz mu? İzmir'in kabına sığmayan genç kalemi Bülent Uraz sizi Asgardia gerçeğiyle tanıştırmak için kolları sıvadı
Türkiye gibi dünyada birçok ülke daha kendi uzay üssünü kuramamışken, uzayda Asgardia adında bir ülke kurulmaya başlandı bile. 500.000 vatandaşı olan bu ülke sizleri vatandaş olmaya davet ediyor !
Asgardia Türkiye temsilciliği aracılığıyla Asgardia yetkilileri ile küçük bir röportaj yaptık. Asgardia ile uzay ülkesi vatandaşı olmaya var mısınız ?
Öncelikle bizlere biraz Asgardia'dan söz eder misiniz?
Asgardia adını İskandinav mitolojisindeki Asgard'dan alıyor. Kurucusu Dr. Igor Ashurbeyli. Asgardia'nın birincil görevi Dünya yörüngesindeki uzay çöplerini temizlemek ve Dünya'yı meteorlardan korumak. Bunun için Asgardia'ya şimdilik bir sosyal sorumluluk projesi gözüyle bakmamız yanlış olmaz. İlerleyen zamanlarda insanların ikamet edebilecekleri -belki- geçici, -belki de- kalıcı ikamet yeri olmaya doğru giden geniş bir amaç dizisi var. Ancak şimdilik Asgardia'nın gerçekçi amacı bu yönde.
Projenin duyurusunu ilk yaptığınızda nasıl bir tepki ile karşılaştınız?
Genelde insanlar medyada çıkan "ilk uzay ülkesi" haberlerini görüp araştırmaya başladıkları için "uzayda mı yaşayacağz?" ya da "uzayda nasıl yaşayacağız?" gibi sorular sormaya başladılar. Gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra insanlar bir anda bizlerin istediklerini vermeye başladı; fikir üretmek. Her şey için fikir üretildi ve bu fikirler seçilip Asgardia yetkililerince tartışıldı. Halen daha çeşitli gruplarda ve forum sayfalarında fikirler üretilip paylaşılıyor. Tabi özellikle ülkemizde uzaya çıkıp yaşama hevesinde olan vatandaşlarımız yok değil :) Onlara da gerçekleri incitmeden açıklamaya çalışıyoruz.
Asgardia'nın kurucularından Igor Ashurbeyli için bu proje ne ifade etmekte? Bizlere biraz Asgardia'nın amaçlarından söz eder misiniz?
Dr. Igor Ashurbeyli Asgardia projesi öncesinde gerek askeri gerek kamusal alanlarda kullanılmak üzere projeler üreten bir firmanın sahibiydi. Bu onun için biraz da tecrübelerini tek potada eritmek olarak görebiliriz. Asgardia'nın nihai amacı insanoğlunu uzaya yerleştirmek diyebilirim. Gerek başka gezegenlere yapılacak yolculuklarda ara durak olabilecek gerekse de kalıcı ikametgah adresimiz olarak görmemiz yanlış olmaz. Ancak daha önce de dediğim gibi bunun için oldukça uzun bir yolumuz var.
Asgardia'da hükümet seçimleri olacağını okudum. Nasıl bir süreç işleyecek? İsteyen vatandaşlar kendi hükümetini kurabilmek için aday olabilecekler mi?
Kurucu ve ilk başkan Dr. Igor Ashurbeyli dışında 12 farklı bakanlık için seçimler yapılacak. Seçimler 2017 Nisan-Mayıs dönemi arasında gerçekleşecek o zamana kadar geçici hükümet olarak Ashurbeyli'nin kendi atadığı kişiler hizmet verecek. Ondan sonra gerekli yetkinliklere sahip kişiler elbette ki aday olabilecek.
BM'nin bugün ki işlevsizliğini hep beraber görmekteyiz. Neden Asgardia BM'ye üye olmak istemekte?
Birleşmiş Milletler halihazırda askeri olarak olmasa bile siyasi anlamda birçok ülkenin uzlaşı merkezi olduğu için önemli bir meclis. Birleşmiş Milletlerden ülke statüsü kazanmak 193 ülkeden onay almak anlamına geliyor.
Asgardia'yı şu ana kadar tanıyan ülkeler var mı?
Henüz başka herhangi bir ülkeye statü önergesi götürülmedi o nedenle hayır.
Peki son olarak bizlere Asgardia'nın nereden maddi kaynak desteklerinin karşıladığını kısaca söz eder misiniz?
Bağışlar ve sponsorlar sayesinde şimdilik ihtiyaç olan meblağ karşılanabiliyor. İlerleyen dönemde ihtiyaca göre gerek vatandaşlardan, gerekse ticari sözleşmelerle bu meblağ elbette arttırılacaktır. Bu noktada Asgardia'nın hepimize ihtiyacı olabilir. Tıpkı ilerde bizim ona ihityacımızın olacağı gibi.