Son çıkan kararnamelerle kamuyla ilişiği kesilen çalışan sayısı 50 bini aştı.
İşten atılan memurlarda en belirleyici unsur, emekliliğe hak kazanıp kazanmadıkları olacak. Emekliliğe hak kazanan memurlar, ihraç edilseler dahi, ikramiyelerini alabilecek. Geriye dönük olarak ödenmiş primlerle ilgili bir hak kaybı da olmayacak. İşten atılanların hukuki itiraz hakkının bulunmadığı belirtiliyor, ancak sendikalar aynı görüşte değil. Görevine son verilen memurlar bir daha kamu hizmetinde istihdamedilmeyecek. Silah ruhsatları ve pilot lisansları da iptal edilecek. İhraç kararıyla ilgili yargı yolu kapalı olacak.
KESK'ten yapılan açıklamada, "Darbe girişimi AKP'ye yarım kalmış operasyonlarını tamamlamak için bahaneye dönüşmüş durumdadır. Bunun en somut örneği 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'ne yönelik baskıların OHAL fırsat bilinerek ihraçlar ile devam ettirilmesidir" denildi.
Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da, ihraç edilenlerin bir kısmının FETÖ terör örgütü ile ilgisi bulunmadığını belirtti. Koncuk, "Bu süreçte, akı karadan ayırmak için ısrarla soruşturma yapılmasını ve savunma hakkı verilmesini istedik, ancak bu yollar takip edilmedi. Bundan sonra yapılması gereken, hukuki süreci takip etmek, gerekirse AİHM'e kadar gitmektir. Bu karara hukuki olarak itiraz hakkı vardır. Avukatlarımızın değerlendirmesine göre yürütmeyi durdurma talebi mümkün değildir. Ancak iptal davası açılacaktır. Dava dilekçesi sendika avukatlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Üyelerimiz haftaya şubelerimizden alabilirler."