EKONOMİHaber Girişi : 08 Ağustos 2016 10:40

Bal gibi destek!

Bal gibi destek!
Arıcılığın geliştirilmesi amacıyla Türkiye'nin ilk mobil eğitim aracını hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, en ücra köylere kadar giderek özellikle kadınların projeye ilgisini artırdı.
Eğitim verdiği üreticilere kovan, arı ve arıcılık setleri dağıtan Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmanın önemli bir ayağını daha güçlendirmeye başladı.

Tarıma verdiği desteklerle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk olan "mobil eğitim aracı" ile kırsaldaki üreticilere arıcılık eğitimi veriyor. Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle başta kadınlar olmak üzere hem kırsaldaki vatandaşların meslek edinmesine ve gelirlerinin artmasına katkıda bulunuyor hem de arı ve arıcılık üretiminin artmasını sağlıyor.

Hem eğitim hem de kovan ve arı veriliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan proje kapsamında bugüne kadar 276 üreticiye arıcılık eğitimi verildi. Karaburun, Urla, Seferihisar, Selçuk, Menderes, Kınık ve Beydağ ilçelerinde eğitimlerini tamamlayarak katılım belgelerini alan 156 üreticiye 484 arılı, 231 arısız kovan ve 156 adet malzeme seti dağıtılarak arıcılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılması sağlandı. Diğer 120 üreticiye de önümüzdeki günlerde hem arı hem de malzeme dağıtımı yapılacak.
2016 yılının ikinci çalışmaları kapsamında ise Çeşme- Germiyan, Dikili- Bademli, Menderes Tahtalı Barajı Gölü çevre köyleri ile Kemalpaşa'da gerçekleştirilecek eğitimlere 95'i kadın olmak üzere, 120 üreticinin daha katılacağı bildirildi. 

Kadınların ilgisi katlanarak arttı
Geçtiğimiz dönem 18 kadın eğitim alırken, mobil eğitim aracı sayesinde eğitim alan kadın sayısındaki artış da dikkat çekti. Daha önce eğitimlerin ilçe merkezlerinde olması ve köylerdeki kadın üreticilerin programlara katılmakta güçlük çekmesi nedeniyle mobil eğitim aracını köy merkezlerine taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece kadınların da eğitimlere daha yoğun katılmasını sağladı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent sınırları içinde arıcılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla 2016 yılının ilk ayında İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği protokolü imzalanmıştı. 

Proje kapsamındaki ana hedefler, arı yetiştiriciliğine ve ıslah çalışmalarına destek olmak, küçük üreticileri desteklemek, arıcılığı yaygınlaştırmak ve özellikle katma değeri yüksek olan polen, propolis, arı sütü gibi yan ürünlerin üretimini artırmak ve ana arı yetiştiriciliğini öğreterek kırsalı daha fazla desteklemek şeklinde özetleniyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.