YEREL YÖNETİMLERHaber Girişi : 02 Ekim 2024 15:22

Balçova'da AVM Otel, Oldu Sağlık Kompleksi!

Balçova'da AVM Otel, Oldu Sağlık Kompleksi!
Tınaztepe Sağlık Grubu’nun borsadaki yatırımcılarına KAP aracılığıyla bildirdiği rapor, Tınaztepe Balçova Yatırım AŞ’nin kullanacağı Balçova EGEPARK AVM olarak bilinen AVM’nin niteliğinin sağlık kompleksine dönüşeceğini gözler önüne serdi.

 

 

Balçova'daki Değişiklik KAP Raporu'nda 

 

 

 

 

5 yıldızlı otel, otopark, spor salonu, sinema ve alışveriş merkezinden oluşan yapıdaki bu değişiklikten Balçova ne kazanacak? Balçovalılar bu konuda ‘sağlık girişimcisi’ Belediye Başkanları Onur Yiğit’ten açıklama bekliyor.

 

 

 

 

Söz konusu gayrimenkul Ağustos 2023’te 1 Milyar Türk Lirası’na İş İnsanı Mehmet Bektur’un yönetimindeki Tınaztepe Sağlık Grubu tarafından satın alınmıştı.

 

 

 

 

 

TAPDİ Oksijen Özel Sağlık ve Eğitim Hizmetleri San. Tic. A.Ş.’nin 01.01.2024-30.06.2024 tarihlerini kapsayan ve Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirilen “Halka Arz Fiyatının Belirlenmesinde Esas Alınan Varsayımlara İlişkin Değerlendirme Raporu”, Balçova’nın imar ve ticari geleceğine yönelik önemli bilgilere yer veriyor.

 

 

 

 

 

23 Eylül 2024 tarihli, Denetimden Sorumlu Komite Başkanı Ebgü Senem Demirkan ve Denetimden Sorumlu Komite Üyesi Öner Kabasakal imzalı raporda, Bahçelerarası Mah. Mithatpaşa Cad. Ege Park No: 44 Balçova / İzmir adresindeki EGEPARK AVM alanının da sayıldığı şirketin şubeleri bilgisine yer veriliyor.  

 

 

 

 

 

“Şirketimizin ilettiği tahminler doğrultusunda oluşturulmuş Fiyat Tespit Raporumuzda belirtilen projeksiyonlar ve gerçekleşmeler karşılaştırıldığında, Şirketimizin 2024 yılı yarıyıl performansı hedeflerin üzerinde gerçekleşmiştir” ifadelerine yer verilen raporda, içeriğin amacı ve fiyat tespit raporunda yer alan değerleme yöntemleri ve hesaplamaların yöntemleri hakkında bilgi veriliyor.

 

 

 

 

 

 

“AVM’NİN NİTELİĞİNİN SAĞLIK KOMPLEKSİNE

DÖNÜŞTÜRÜLECEK OLMASI NEDENİYLE…”

 

 

 

 

 

 

Balçova’daki tesisle ilgili şu ifadeler yer alıyor: “ 2024 Ç1‘le kıyasladığımızda FAVÖK marjımızdaki küçük düşüş bu dönem konsolide olan birleştiğimiz AVM işletmeciliği faaliyetinde bulunan Tınaztepe Balçova Yatırım A.Ş.’nin AVM’de bulunan 57 adet işyerinden yalnızca 12 adetinin faaliyet göstermesi ve AVM’nin niteliğinin sağlık kompleksine dönüştürülecek olması nedeniyle yeni kiracı kabul edilmemesi gibi sebeplerle kâr marjının çok düşük seyretmesinden kaynaklanmıştır.”

 

 

 

 

 

Rapordaki bu açıklama, EGEPARK AVM olarak bilinen otelin de yer aldığı taşınmazın vasfının “sağlık kompleksine dönüşeceği” açık olarak belirtiliyor.   

 

 

 

 

 

Balçova’nın ‘Sağlık İşletmecisi’ deneyimine sahip TÜSİAD Üyesi Belediye Başkanı Onur Yiğit’in onay makamında olması, güncel olarak AVM niteliği taşıyan, TAPDİ (Tınaztepe Sağlık Grubu)  tarafından satın alınan EGEPARK ve ENCORE Otel alanının; Balçova Belediyesi’nin plan ya da kullanım amacı yönüyle vereceği değişikliği kararlarını da kamuoyu önünde doğal olarak tartışmaya açıyor.

 

 

 

 

 

TINAZTEPE YATIRIMCILARI KAZANACAK

PEKİ YA BALÇOVA?

 

 

 

 

 

 

Tınaztepe Grubu, Sermaye Piyasası Kurulu Tebliği gereği, halka açık bir şirket olma özelliği nedeniyle BİST’te yatırımcılarına KAP aracılığıyla bilgi veriyor. Ancak Balçova Belediyesi’nin, özel sektörden bir sağlık şirketinin ilçeye yatırım yaparak AVM bölgesindeki özel bir nitelik değişikliğinden sağlayacağı ticari kazanç göz önünde tutulduğunda, Balçova’nın ne kazanacağına dair kamuoyunu aydınlatacak bir açıklaması henüz bulunmuyor.

 

 

 

 

 

Balçova Belediyesi, daha önce KİPA ve İzmir Ekonomi Üniversitesi gibi ilçeye yönelik yatırımlardaki süreçlerde, ilçe halkının yararına denilebilecek Balçova Belediyesi Hizmet Binası ve Balçova Stadı - Tribünü gibi kamunun faydalandığı kazançlarla çıktığı biliniyor.

 

 

 

 

 

Yıllardır alışveriş merkezi ve otel kullanımı boyutuyla ticaret alanı niteliğiyle bilinen EGEPARK taşınmazının kullanım amacı niteliğinin değiştirilmesinin ilçeye hangi katkıyı sağlayacağı, bu değişime şart koşulan kamu yararına bir eser olup olmadığı; ilçede ne gibi bir eksiği gidereceği; yoksa özel bir sağlık işletmesinin Balçova’da hizmet vermesinin yeterli mi görüldüğü konusunda Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’in ne diyeceği merak ediliyor.  

 

 

 

 

 

BALÇOVA, BAŞKAN ONUR YİĞİT’İN ÖZGEÇMİŞİ

KADAR ‘SAĞLIKLI’ BİR AÇIKLAMA BEKLİYOR

 

 

 

 

Balçova Halkının, ilçedeki taşınmazların nitelik, kullanımın amacı vb. değişikliklerin; kendi geleceklerine doğrudan etki edeceği gerçeğinden hareketle açıklama beklemeleri doğal.

 

 

 

 

 

Bu aşamada özgeçmişi sağlık sektörü faaliyetleriyle dolu Balçova’nın Genç Belediye Başkanı Onur Yiğit’ten, bu taşınmaza dair, plan notlarında dahi olsa, yapılacak değişikliklerle ilgili ‘sağlıklı’ bir açıklamada bulunulması ve kentin kamu adına ne kazanacağının şeffaf olarak açıklanması yerel demokrasinin gereği.

 

 

 

 

BALÇOVA'NIN SAĞLIKÇI YİĞİT BAŞKANI.... 

 

 

 

 

 

Onur Yiğit, Celal Bayar Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun.  İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde de Yüksek İşletme ve Sağlık Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı.

 

 

 

 

İyi derecede İngilizce bilen Onur Yiğit, Balçova’da bulunan ve Yarımada bölgesine hitap eden Ömür Tıp Merkezi, Özel Balçova Fizik Tedavi Tıp Merkezi, Açık Radyoloji Merkezi, İlke Tıp Merkezi ve İzmir Ayrancılar’da bulunan 150 yataklı Özel Medifema Hastanesi’nde hem kurulum, hem de işletme aşamalarında yönetici olarak görev aldı.

 

 

 

 

Yiğit ayrıca sağlık turizmi alanında uluslararası arenada faaliyet gösteren ASİSTANA ve Medifema Global şirketlerinde kurucu ve üst düzey yönetici olarak çalıştı. TÜSİAD üyesi olan Yiğit, dernek içerisinde ekonomi, finans, kalkınma, girişimcilik, gençlik, sosyal kalkınma masalarında, bankacılık, vergi, sağlık ve şirketler hukuku çalışma gruplarında aktif olarak görev aldı.