CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 312 sıra sayılı Kanun teklifi görüşmelerinde, CHP Grubu adına söz aldı
Sözlerine, Gezi direnişini darbe olarak algılayanları kınayarak ve Gezi direnişinde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Bayır, görüşülen kanun teklifinin vatandaşımızın yararını düşünmek yerine, elektrik dağıtım şirketlerinin lehine olduğunu belirterek, ''Artık kayıp kaçak bedellerinin, vergisini faturasını düzenli ödeyen namuslu vatandaşın cebinden çıkacağını ve bu kanun ile mahkeme yolunun kapatılacağının'' altını çizdi.
Bırakın Maliyeti Düşürmeyi, Faturalara Yeni Kalemler Eklemeye Çalışıyorsunuz
Bayır, mecliste görüşülen bu kanun teklifinin vatandaşın sırtına daha fazla yük getireceğini belirterek, ''Maalesef bu tasarıyla özel sektörün yapması gereken yatırım tutarlarını da, vatandaşa fatura etmeye çalışıyorsunuz. Özelleştirme varlıkların verimli işletilmesi, maliyetlerin düşürülmesi için yapılmalıdır. Siz, bırakın maliyeti düşürmeyi, faturalara yeni kalemler eklemeye çalışıyorsunuz.'' diye konuştu.
Vatandaş Nasıl Soyulduğunu Fark Eder
Bayır konuşmanın bu kısmında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a dönerek şu sözleri sarf etti ve elektrik faturalarındaki gider kalemlerinin, açıkça yazılmasını talep etti. ''Yapılan özelleştirmeyle, Rekabet sonucu sağlanan faydaların tüketicilere yansıtılması gerekirdi. Bakalım nasıl tüketiciye fayda olarak yansıtılmasına nasıl izin vermişsiniz? Elektrik fiyatı siz iktidara gelmeden önce yani 2002 de 16 kuruşken şuan 42 kuruş, artış oranı %262, bu mudur tüketiciye fayda sağlamak? Faturada KW Saat ücreti 21.40 TL, ama vatandaşımız,ödediği tam iki katı KW saatine 42 TL ödüyor. Vatandaşa gönderilen elektrik faturalarında gider kalemlerinin detayları yok. İnsanlar hangi vergileri ödediğini bilmek istiyor. Gider kalemlerinde; TRT payını, dağıtım bedelini,sayaç okuma bedelini, kayıp-kaçak bedelini, iletişim bedelini görmek istiyorlar. Bunu yaptırmak bu kadar mı zor Sayın Bakan? Haydi hep birlikte bu konuya el atalım. Vatandaş paralarının nerelere kesildiğini bilsin. Ama yapamazsınız, çünkü o zaman vatandaş nasıl soyulduğunu fark eder. İşte bu yüzden yapamazsınız bunu.'' şeklinde konuştu.
Yandaş Gruplarınıza Peşkeş Çekilmesinden Başka Bir şey Değil
Döneminizde yapılan enerji özelleştirme işlemlerinin amacı,özellikle yandaş gruplarınızı palazlandırmaya dönük kamu varlıklarının peşkeş çekilmesinden başka bir şey değildir. Enerji sektöründeki Özelleştirme işlemlerinde en büyük payı da, sizin hükümetleriniz döneminde ortaya çıkan "Havuz medyası" olarak tabir edilen kuruluşların şirketlerinin almış olmasıdır. Yani Elektrikteki kamu tekeli, döneminizde yerini hızla az sayıda özel tekele bırakmıştır. İktidarınıza yakın iki grubun elektrik dağıtımındaki payı halen %50'dir.
Ey Vatandaş Cebindeki Cüzdanda Görünmeyen Bir El Var
Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerine de değinen Bayır,"Kayıp kaçak bizim mevzuatımıza göre bir suçtur. Suçu işlemeyen birine ceza verilmesi de hukuk devleti ve adaletle bağdaşmamaktadır. Hiç namuslu ile namussuz aynı olur mu arkadaşlar? Hiç namuslu vatandaşla namussuz aynı kefeye konur mu?" sorularını yöneltti. Bayır, "Ey vatandaş aç gözünü. Cebindeki cüzdanda görünmeyen bir el var. Dikkat et. AKP, bu teklifiyle bugüne kadar kayıp kaçak bedeline dava açmanın önüne geçerek, vatandaşın şirketlerden alması gereken 33 milyar lirayı vatandaşa ödememek için şirketler lehine bir düzenleme yapmaktadır. AKP bu kanun teklifi ile dağıtım şirketlerinin yatırım harcamalarını, tüm kayıp kaçak bedellerini faturalarımıza yansıtmak için yasal düzenleme yapmaktadır. Ey vatandaş cebindeki cüzdanda görünmeyen bir el var dikkat et. Bu teklifin bir başka sıkıntısı ise AKP bu teklifi ile bu güne kadar kayıp kaçak nedeniyle dava açmanın önüne geçerek, vatandaşın şirketlerden alması gereken 33 milyar TL 'yi vatandaşa ödememek için şirketler lehine bir düzenleme yapmaktadır. Kayıp kaçak mevzuatımıza göre suçtur. Suçu işlemeyen birine ceza verilmesi de hukuk devleti ve adaleti ile bağdaşmamaktadır. Hiç namuslu ile namussuz aynı olur mu'' şeklinde konuştu.
Vatandaş Yakamızdan Tutup?
Bu yasa ilerde belki, Maliye Bakanı bir yasa teklifi getirerek, ''Yahu, bu vergiyi ödeyen adamlar, vergisini ödeyemeyenlerindekini de ödesinler.'' mi der acaba? Böyle bir adaletsizlik olamaz. Bunu ne siz, ne de biz halka anlatabiliriz. İnsanları cezalandırmaktan vazgeçmeliyiz. İhaleyi alan firmalar denetlenmeli, bakanlık olarakta şirket denetimlerini artırmalısınız. Yani bir vatandaş, yakamızdan tutup, ''Kardeşim, bu elektriği ben kullanmadım. Niye kaçakçılık yapan adamın elektrik parasını bana ödetiyorsun?'' dediğinde buna hakkaniyet ölçüsünde yanıt verebilmeliyiz. Bu ülkede namuslu olmak,namussuzluğu görmezlikten gelerek olmaz. ''Gün gelir namuslular da namussuzlar kadar cesaretli olur ve bu yanlış düzene dur'' der. Biz bu hukuksuzluğa ortak olmayacağız. Namuslu vatandaşlarımızın yanında olacağız. "Sokağa çıktığımızda 'Namussuzların ödemediği elektrik parasını, biz namuslu insanlara nasıl ödetirsiniz' diyenlere verecek bir cevabı yarın yaratırız umarım." diyerek sözlerini bitirdi.