İzmir Bosna Sancak Derneğinde 16 hafta süren eğitimin sonunda gerçekleştirilen sertifika törenine İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürü Sinem Tankoç, Eğitmen Melek Sarıoğlu, Ege Kadın Buluşması Sözcüsü Şengül Baysak, İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül ve Eğitim alan kadınlar katıldı.
1995 yılından bu yana uygulanan KİHEP (Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı) , bugüne kadar toplam Ülkemizde 54 ilde ve Kıbrıs'ta yaklaşık 12 bin kadına ulaştı.
Kadınlara verilen bu eğitim programı, sadece kadınların toplumsal ve özel hayatlarında büyük etkiler yaratmıyor, aynı zamanda toplumsal bir dönüşüm aracı işlevi görüyor.
KİHEP, Türkiye'de ve dünyada halen uygulanmakta olan en kapsamlı ve yaygın insan hakları eğitim programı olarak biliniyor.
Bu eğitime katılan kadınların, cinsiyet ayrımcılığı ve kadının insan hakları ihlalleri konusunda bilinçlenmelerini ve bilgi sahibi olmalarını sağlamanın yanısıra, bu ayrımcılığa ve ihlallere karşı mücadelede bağımsız kadın örgütlenmesinin ve kadın hareketinin önemini vurguluyor. KİHEP, hukuk, eğitim, toplumsal cinsiyet, kişisel gelişim ve politik eylem gibi farklı alanlarda kadınları bilgilendiriyor.
15 Kadın Katılımcı İzmir Bosna Sancak Derneği binası'nda Eğitmen Melek Sarıoğlu ile 16 hafta süren zorlu bir maratonun ardından sertifikalarını aldılar.
Sertifika töreninde konuşan Ege Kadın Buluşması sözcüsü Şengül Baysak Şunları söyledi; Bende Balkan kökenli bir ailenin kızı ve Boşnak bir ailenin gelini olarak, Boşnak kadınları çok saygılı ve başarılı ev ekonomisini iyi biliyorlar, bu eğitimle kadınlarımız haklarını daha fazla bilecek ve ona göre haklarını savuna bilecek ve çevresinde ki kadınlara da bu konuda yardımcı olabilecek.Bu eğitime emeği geçen İzmir Büyükşehir Belediyesine, Öyesi olduğum İzmir Bosna Sancak Derneği ne çok teşekkür ederim dedi,
Sertifika törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Aysel Özkan şunları söyledi; Bir kadın olarak tabiki kadınlarımızın haklarını en iyi çekilde bilmelerini isterim onun için bu eğitim bizim için çok önemli, İzmir Bosna sancak derneğine ve Ege Kadın Buluşmasına bu organizasyon için teşekkür ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlarımıza iş garantili kurslar veriyoruz meslek sahibi yapıyoruz kendi bütçelerini oluşturabiliyorlar onun için dernek başkanımız Abdullah Gül'e bu konuda iş düşüyor,
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Meslek Fabrikası'na Boşnak kadınlarımızı yönlendirmesini bekliyoruz dedi.
Eğitmen Melek Sarıoğlu eğitimle ilgili özetle şunları söyledi;
Bu eğitimin amacı kadınlarımızda farkındalık yaratmayı, kadın hakları, Kadına uygulanan aile içi şiddet, cinsel istismar ve yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan bir eğitim, Kadının ekonomik hakları, Toplumsal cinsiyete duyarı çocuk eğitimleri ve çocuk hakları, Kadın ve cinsellik, Kadın ve Doğurganlık hakları, Kadın ve siyaset, Feminizim ve kadın hareketi ve Kadın örgütlenmesi'nden oluşan konu başlıkları eğitimimizin kapsamı. Bu Eğitime kadınlarımızın ilgi göstermesi bizleri çok memnun etti dedi.
İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül şunları söyledi; Bu projeyi bizlere getiren Ege Kadın Buluşması sözcüsü Şengül Baysak'a, bu proje için bizlere desteklerini esirgemeyen ve Eğitmen Melek Sarıoğlu'nu derneğimize gönderen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na çok teşekkür ederiz.
Biz dernek olarak daima kadınlarımızın yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bu proğramı yine bu işbirliği çerçevesinde Bosna ve Sancak'ta verebilmemiz için çalışmalara başlayacağız. Srebrenica annelerine de bu proğramı vermek istiyoruz dedi.