YEREL YÖNETİMLERHaber Girişi : 16 Temmuz 2024 17:16

Buca'da İtibardan Tasarruf Yok: Muhtarlık Külliyeleri geliyor!

Buca'da İtibardan Tasarruf Yok: Muhtarlık Külliyeleri geliyor!
Buca Belediyesi, Türk Tipi Başkanlık sisteminin yerleşmiş özlü sözlerinden ‘itibardan tasarruf olmaz’ sözünü, önemli bir model geliştirerek kentin en küçük yönetim birimleri muhtarlıklarda yaşama geçiriyor. İlk uygulama Güven Mahallesi'nde...

 

 

 

 

 

BİZİM BUCA GAZETESİ  -ÖZEL-

 

 

 

İzmir Buca’da Belediye, toplumun kılcal damarlarından muhtarlıkların ihtiyaçlarını karşılama konusundaki çabasına bir yenisini ekledi.

 

 

 

 

 

T.C. Buca Güven Mahallesi Muhtarlığı'nın Park alanı içerisinde kalan binasına, yeni seçilen muhtarın talebi üzerine ek alan kazandırıldı. Buca Belediyesi ekiplerince mevcut muhtarlık hizmet binasının hemen yanına, binanın iki katı kadar büyük alana,  park alanından alınarak dökülen beton, yeni bir hizmet alanına dönüşecek.

 

 

 

 

 

 

 

TÜRKİYE’DE ÖRNEK ALANLAR ÇIKABİLİR…

 

 

 

 

 

 

Belediyelerin son “Tasarruf Genelgesi” çerçevesinde temel hizmetlerle ilgili olarak bile teçhizat almasının izne tabi olduğu ve bazı harcama kalemlerinin yasaklandığı bir dönemde böyle incelikli bir çalışma, bir mesaj da içeriyor gibi.

 

 

 

 

 

Dijitalleşen İdari Sistem içinde simgesel bir koltuk haline dönüşen muhtarlıklar, Türkiye’de siyasilerin toplum nabzını tutmak ve olası sorunları büyümeden çözmek amacıyla önemsediği en küçük ama en önemli makam olmayı sürdürüyor.

 

 

 

 

 

 

“İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ…”

 

 

 

 

 

 

Manzaraya bakılırsa, Buca Belediyesi’nin patentli olmaya aday “Muhtarlık Külliyeleri” Modeli olarak nitelendirilebilecek bu yeni adımı; her fırsatta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Muhtarlar Buluşması gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve yakın çevresinin, Başkanlık Sisteminin devlet sisteminde uygulanması ardından, çokça işitilen “İtibardan tasarruf olmaz” söylemlerini destekler nitelikte bir icraat olarak öne çıkıyor.

 

 

 

 

 

 

 

“YENİ BUCA’NIN MİMARI” ONLARI UNUTMUYOR!

 

 

 

 

 

 

 

Günlük mesai programında ilçesindeki muhtarlıkları ve esnafı sıklıkla ziyareti önemseyen,  bugün de TC.Valirahmibey Mahallesi Muhtarı Sezai Türkçü’yü ziyaret eden, sorunları yerinde tespit ederek ilgili müdürlüklere çözüm için talimat veren Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, göreve gelir gelmez belediyede mali disiplini sıkılaştırması ardından; seçim öncesinde sıkça vurgulanan “Yeni Buca’nın Mimarı” sıfatıyla, yeni bir modelle ve muhtarların takdirleriyle daha pek çok “Muhtarlık KülliyesiModeli'ni yaşama geçirmekten çekinmeyeceğe benziyor.

 

 

 

 

 

 

Buca Belediyesi’nin, kentte çocuk oyun ve park alanlarının içinde yer alan bazı muhtarlıkların da aynı Güven Mahallesi’nde olduğu gibi, “Muhtarlık Külliyesi” talebi halinde “İtibardan tasarruf olmaz” diyerek, park alanlarından keserek, Muhtarlık hizmet binalarını genişletmesi mümkün.

 

 

 

 

 

 

En kötü ihtimalle spor kondisyon aleti alanları bulunmayan mahallelere, “Muhtarlık Külliyesi”ne kamu yararına yeni donatılarla zenginleşen sportif aktivite alanı kurmak için adım atması, olması muhtemel yerel hizmetler arasında yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

ÇOCUK PARKLARINDAN EKSİLEN ALANA TEPKİ OLUR MU?

 

 

 

 

 

 

Buca Belediyesi’nde Muhtarlardan Sorumlu Başkan Yardımcılığı ve alt birimlerinin, Buca’nın potansiyel şanslı muhtarlarının, Güven Mahallesi’ni emsal göstererek, bu önemli modeli mahallelerinde yaşama geçirmeyi talep etmeleri halinde adım atmaları da uzak bir ihtimal değil.

 

 

 

 

 

 

Ancak yüksek binaların ve uygulama boyutuyla ‘emsalsiz’ yükseklikteki yapılarla gündem olan; Meclis’te bu konuda tartışmalara da sahne olan Buca’da, çocuk oyun parkı alanlarına ‘el atarak’ temin edilen yerlere “Muhtarlık Külliyeleri” yapılmasına, anne-baba ve çocukların nasıl tepki göstereceği henüz net değil.