GÜNDEMHaber Girişi : 26 Şubat 2017 22:39

Bülent Uraz: 'Türkiye çöküyor'!

Bülent Uraz: 'Türkiye çöküyor'!
İzmir'in genç kalemi Bülent Uraz kendine özgü üslubuyla Türkiye'nin durumunu masaya yatırdı. Ortaya çıkan tablo belli ki gençlere ümit vermiyor

Ne ekonomi, ne de teknoloji.. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini huzur ve demokrasi belirler.. Türkiye çöküyor!!

Demokrasi kavramı M.Ö. 4. yüzyılda Eski Yunanistan'da ortaya çıkmış ve günümüze kadar birçok değişime uğrayarak gelmiştir ancak biz hala "demokrasi" kavramını tam anlayabilmiş değiliz. Atina demokrasisi, tarihte bilinen ilk doğrudan demokrasi denemesidir. Doğrudan demokrasi derken ise, halk kendine herhangi bir temsilci seçmez, yasaları kendi oylayarak karar verirdi.

Şimdi diyorsunuzdur "Bülent nereye varmak istiyorsun sen?"

Sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan güç eşitsizliğinden dolayı çalışanlar, işverenlere karşı bir birlik oluşturmak ve işverenlerin baskısına karşı çıkmak için "sendika" kavramını ortaya çıkardılar. Temel amaç, kendi haklarını tek başlarına savunamayan işçilerin ortak bir güç oluşturmasıydı. Bugün "sendika" kavramının en güçlü olduğu ülke tartışmasız Fransa'dır. Ancak bakıyorum biz hala "sendika" kavramını tam anlayabilmiş değiliz..

Tek parti rejimi, ülkede başka partilerin kurulmasına yasak koymayan ancak devletin tek parti ile yönetildiği yönetim biçimidir. Tek parti rejimi, kişi diktatörlüğü olarak geçer ve bu rejimde demokrasiden söz edilemez. Ama bakıyorum..

Bugün dünyanın neresine bakarsanız bakın, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini vatandaşlarının huzuru belirlemektedir. Suudi Arabistan'ın kişi başına düşen milli gelirinin 60.000 dolar olması, onu gelişmiş bir ülke ve ya Slovenya'nın kişi başına düşen milli gelirinin 30.000 dolar olması onu gelişmemiş bir ülke yapmıyor. Artık gözlerimizi açmalı ve değişime ayak uydurmalıyız.

Dünya tarihinde ilk nükleer santral, 1954 yılında Rusya'da kurulmuştur. O zaman enerji konusunda kurtarıcı olan nükleer santraller için birçok ülke yatırım yapmıştır. Bugün, nükleer santral için alternatif çözümler bulunduğu için ise birçok ülke bu politikadan vazgeçmiş, 1990 yılından beri yüzden fazla nükleer reaktör hizmet dışına alınmıştır. Ancak değişime ayak uydurmanın ne olduğunu biz hala tam anlayabilmiş değiliz.

Ekonomik krizden kurtulabilmek için birçok ülke borsadan bağımsız yerel para birimleri çıkardı. Bu para birimleri sadece basıldığı şehir için geçerlidir ve yerel ekonomiyi canlandırmak amaçlı yapılmıştır. Bugün 40 ülkede 5000 yerel para birimi kullanılmaktadır. Fransa, Almanya, İsviçre, Lüksemburg, İspanya'da ve daha birçok ülkede kullanılan teknik sayesinde yerel işletmeler nefes almakta, kapitalizme "dur" denmekte. Ancak bakıyorum biz ekonomiyi düzeltebilmek için hala eski yöntemleri kullanıyoruz.

Bakıyorum, Türkiye çöküyor..

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.