Çeşme’de badem ağaçlarının çiçeği soldu
İzmir’in turistik ilçesi Çeşme’de geçtiğimiz günlerde etkili olan fırtına ve dolu yağışı, Türkiye’nin en büyük badem yetiştirme alanları arasında yer alan işletmedeki 45 bin badem ağacını da olumsuz etkiliyerek yaklaşık yüzde 90’lık verim kaybına neden oldu.
Türkiye’nin sayılı, Ege Bölgesi’nin ilk sırasında yer alan Orba Organik Badem ve Tarım İşletmeleri A.Ş. İşletme Müdürü Cüneyt Emanet, Çeşme’nin Karaköy ve Germiyanköy mevkilerindeki bin 127 dönüm alan üzerinde yaklaşık 45 bin badem ağacının büyük zarar gördüğünü söyledi.
Orba Organik Badem ve Tarım Ürünleri A.Ş olarak otuz firma ortağı ile İzmir Orman Bakanlığı’ndan tahsisli arazide 2010 yılından beri ‘’Badem Yetiştiriciliği’’ üzerine faaliyet gösterdiklerini belirten Cüneyt Emanet, şunları söyledi:
‘’İşletmemiz bin 127 dönüm üzerinde kurulmuştur ve sahamızda yaklaşık 45 bin badem ağacı bulunmaktadır. Türkiye’de yapılan üretim kendi ihtiyacını, talebini karşılamak hususunda oldukça yetersizdir. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılında yayınlamış olduğu çalışmada ithalat toplamı 123.3 milyon Dolar olup ihtiyacının yüzde 80 üzerindeki kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Türkiye’de sayılı ve Ege Bölgesi’nde ilk sıralarda yer alan işletmemizin yüksek kapasiteye, tam verime ulaşması için ortaklarımız tüm gayretleri ile 2010 yılından bu yana bugünkü değeri ile 23 milyon liranın üzerinde bir yatırım yapmıştır. Yaklaşık olarak 10 yıllık sabırlı bekleyiş ve emek sonrasında ilk ciddi hasadımızı 2020 yılı ilkbahar-yaz döneminde çağla badem olarak 170 ton rekolte ile gerçekleştirdik.’’
-‘’Ağaçların çiçeği soldu, meyve gözlerimizi yüzde 90 kayıp ettik’’
Ağaçların sürekli gelişimi ile 2021 yılında 220 tona yakın çağla badem yıllık ürün beklenti hedefi ile çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Emanet, şöyle devam etti:
‘’Şubat ayının 10’unda Çeşme Alaçatı, Urla bölgelerinde yaşanan hortum ve dolu afetinde işletmemiz ve yakınımızda bulunan komşu işletmeler büyük zarara uğramışlardır. Badem meyvesinin çiçeklenme dönemi Şubat ayının ilk haftalarıdır, tam da bu dönemde yaşanan hortum ve dolu afeti sonrasında ağaçlarımızda çiçeklerimizi ve ağaç dallarında bulunan meyve gözlerinde yüzde 85 üzerinde oranda hasar oluşmuştur. 2020 yılı hasat döneminde elde edilen 170 tona yakın çağla badem hasadı sonrasında ağaçlarımızdaki gelişme ile 2021 yılı hasat döneminde yüzde 30 artış ile 220 ton çağla badem hasadını hedeflemiş idik. Yaşanan hortum, dolu afeti sonrasında yüzde 90’lara varan yıllık ürün kaybı oluşacaktır. 2021 hasadında 220 ton beklenen rekolte bu afet sonrasında ancak 20 ton çağla badem ile sınırlı kalacaktır. Bu durum neticesinde Orba Organik Badem ve Tarım İşletmesi A.Ş. büyük bir maddi kaybımız söz konusudur.’’
-‘’200 ton çağla badem kaybımız var’’
Cüneyt Emanet, pandemi sürecinde zirai işletmelerin zaten büyük zorluklar yaşadığını hortum ve dolu afetinin bu zararı daha da arttırdığını dile getirdi. Devletin ilgi ve desteğini beklediklerini vurgulayan Emanet, ‘’Tarımsal üretim faaliyetlerine badem üretimi ile katma değer sağlamaya ve bu üründe dışa bağımlılığı azaltmaya çalışan işletmemiz Nisan- Ağustos döneminde yapılacak olan 2021 hasadında çağla badem olarak düşündüğümüzde 200 ton ürün ve 1.5 milyon liralık bir maddi kayba uğradık. İşletmemizin ticari faaliyetine aksatmadan devam ettirebilmesi için devletin ilgili mercilerinin destekleri beklemekteyiz’’ dedi.