5. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali coşkuyla kutlandı
En İyi Sakız Koyunları yarıştı!
Çeşme Belediyesi 5. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali 24-25 Ağustos tarihlerinde büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşü ile başlayan festivalin ikinci gününde karakteristik bir tür olan Sakız Koyununu yaşatmak amacıyla “En İyi Sakız Koyunu” yarışması düzenlendi. Çeşme Belediyesi tarihindeki ilk sakız hasadı yapılarak, sembolik olarak açık arttırmaya sunuldu. Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “ Çeşme Belediyesi olarak vahşi kapitalizmin önüne tarım ve hayvancılıkla çıkacağız. Çiftçimizi destekleyecek, yerli üretimlerimizin kaybolmasına karşı duracak, hayvancılık yapan çiftçilerimizin, enflasyonun ve yanlış uygulanan politikalar altında ezilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
Çeşme Belediyesi 5. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali 24-25 Ağustos 2019 tarihlerinde Ovacık’ta gerçekleştirildi. Festivalin ikinci günü kortej yürüyüşü ile başlayan etkinliklere Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, Çeşme İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Cumhuriyet Halk Partisi Çeşme İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kortejin ardından belediye binası önünde Ovacık Zeybeği dans gösterileri yapıldı. Sakız Koyunlarının da bulunduğu kortejde birbirinden renkli görüntüler yaşandı.
Kortej yürüyüşünün ardından Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan gelen misafirlerin gösterileri ile devam eden festivalin ikinci gününde karakteristik bir tür olan Sakız Koyununu yaşatmak amacıyla “En İyi Sakız Koyunu” yarışması düzenlendi. ‘En İyi Sakız Koçu’, ‘En İyi Sakız Koyunu’, ‘En İyi Erkek Toklu’, ‘En İyi Dişi Toklu’ olmak üzere 4 kategori altında düzenlenen yarışmada birincilere 5 Bin TL, ikincilere 3 Bin TL, üçüncü olanlara ise 2 Bin TL para ödülü ve madalya verildi. Dereceye giremeyen üreticilere 100 kg yem hediye edildi.
Halk Oyunları gösterisi ve Ovacık köy halkının oynadığı Ovacık Zeybeği büyük alkış aldı.
Festivale katılan vatandaşlara Ovacık’ın el yapımı tarhana çorbası, köy ekmeği ve Ovacık Kelle Peyniri ikram edildi.
“Vahşi kapitalizmin önüne tarım ve hayvancılık ile çıkacağız”
Festivalin ikinci gününde konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, çiftçileri destekleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğini dile getirerek, “Suyun öteki yakası Sakız’dan, festivalimizi şereflendiren çok değerli kardeşlerimiz, komşularımız, hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Türkiye’nin dört bir köşesinden Sakız Koyunumuzun hayranları, Sakız Koyunu yetiştiren çiftçilerimiz, hemşehrilerimiz hepiniz hoş geldiniz. Sizleri Çeşme’nin gözbebeği Ovacık’tan selamlamaktan gurur duyuyoruz. Değerli dostlarım bizler Çeşme Belediyesi olarak vahşi kapitalizmin önüne tarım ve hayvancılıkla çıkacağız. Çiftçimizi destekleyecek, yerli üretimlerimizin kaybolmasına karşı duracak, hayvancılık yapan çiftçilerimizin, enflasyonun ve yanlış politikalar altında ezilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
“Bir tek ağaca zarar verene, bütün Tanrı’lar ceza verir”
Son günlerde gündemden düşmeyen orman yangınları ve Kaz Dağları’nda kesilen ağaçlara değinen Başkan Oran, “Herkes bilsin ki ormanlarımıza öyle veya böyle kastedenlere, vicdansızlara ne Kaz Dağları’mızı ne de ülkemizin hiçbir ormanını teslim etmeyeceğiz. Oraları yağmalamalarına bizler izin vermeyeceğiz. Bundan binlerce yıl evvel Anadolu’da İyon uygarlıklarından kalan bir yazıtta şöyle diyor; ‘Bir tek ağaca zarar verene, bütün Tanrı’lar ceza verir.’ Bizler de ormanlarımıza zarar verenlere en büyük cezaların verilmesini hükümetimizden talep ediyoruz.
Sakız Koyunu Üretim Çiftliği müjdesi
Bu sene festivalimizin 5.’sini yapıyoruz. 6.’sında Çeşme Belediyesi Sakız Koyunu Üretim Çiftliği’ni hep beraber ziyaret etmiş olacağız. Orijinal Sakız Koyunları’nı üretecek, kuzularını da yerli üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtacağız seneye Ata’mızın dediği gibi milletin efendilerine gereken değeri Çeşme Belediyesi olarak vereceğiz” diye konuştu.
İlk sakız hasadı mezatı yapıldı
Çeşme’de damla sakızının üretiminin desteklenmesi ve çoğaltılması amacıyla “Çeşme’den Sakız Damlıyor” projesi altında Ilıca, Çiftlik, Alaçatı Mahallesi’nde tespit edilen ve çizilen Sakız ağaçlarından elde edilen yarım kilo sakız sembolik olarak açık arttırmaya sunuldu.
Alaçatı İmren Pastanesi sahibi Hasan Kaşif Ölmezer, Rumeli Pastanesi sahibi Ali Mersin ve
Eyüp Necipoğlu’nun katıldığı açık arttırmada 4’er Bin TL karşılığında 3’ne birden satıldı.
Geliri endemik ürünlerinin geliştirilmesinde kullanılacak
Mezatı gerçekleştiren Başkan Oran, şunları söyledi: “Değerli dostlar bu sembolik bir açık arttırma. Sakızın nasıl kıymetli bir şey olduğunu ve ileride sakızdan köylülerimizin, üreticilerimizin neler kazanabileceğini göstermek için Çeşme Belediyesi tarihindeki ilk sakız hasadının açık arttırmasını yaptık. Burada yaklaşık yarım kilo sakız var. Buradan elde ettiğimiz 12 Bin TL geliri belediyemize resmi hibe olarak kayıtlara alacağız ve buradan elde edilen geliri endemik ürünlerimizi geliştirilmesinde bir can suyu olarak kullanacağız.
Sakız Koyunu Yarışmasında Dereceye Giren İsimler
En İyi Sakız Koçu
En İyi Sakız Koyunu
En İyi Erkek Toklu
1.Osman Esmer
2.Behçet Karaburun
3.Amaç Menengiç
En İyi Dişi Toklu
1.Turan Tütüncüoğlu
2.Hulusi Baysal
3.Mehmet Adı güzel