Çeşme'de Sakız Hasadı Başlıyor
Çeşme Belediyesi tarafından ilçede başlatılan damla sakızı hasadı, düzenlenen törenle başladı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Amacımız yıllık 25 milyon dolar civarında olan sakız ithalatını mümkün olduğunca düşürmek” dedi.
Çeşme'de ilk kez 1959 yılında üretimine başlanan sakız, bugün bölgede 20 bine yaklaştı. Bu yıl 2'ncisini düzenledikleri Çeşme Sakız Hasadı öncesi bir konuşma yapan Başkan Oran, “Çeşme'nin değerlerini korumaya devam ediyoruz. Çeşmenin endemik türlerinin yanı sıra damla sakızının da yaygınlaştırılmasına çalışıyoruz” diye konuştu.
Belediyenin kendi arazisi üzerinde 110 sakız ağacının olduğu alanda hasadı başlatacaklarını söyleyen Başkan Ekrem Oran, “Buradan Ege Orman Vakfı ile de protokol yaptığımızı müjdelemek istiyorum. Bu protokole göre Vakıf, 5 yıl süreyle ağaçların bakımını ücretsiz olarak gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.
10 YIL MAHSÜL VERECEK
Çeşme'de 17 bin olan sakız ağacını kısa sürede 20 bine çıkardıklarını aktaran Oran, “Dikilen yeni ağaçlarımız ise 10 yıl sonra mahsul vermeye başlayacak. Çeşme'nin, kentimizin geleceği 10 yıl sonra çok daha parlak olacak. Sakız üretimini arttırdıkça yıllık 25 milyon dolar civarındaki ithalatımız da hızla düşecek ve ekonomimize değer katacağız” dedi.
KOMŞU, KORKUYA KAPILDI
Yunanistan'ın Çeşme'de damla sakızı üretimine karşısında korkuya kapıldığını da aktaran Ekrem Oran şöyle konuştu: “Fener Rum Patriği'nin ilçemizi ziyareti sırasında Çeşme Damla Sakızı'nı ve bu sakızla yapılan ürünleri beğenmesinin ardından sakızımızın ünü de arttı. Ege'nin 2 Yakası Buluşuyor ismiyle düzenlediğimiz etkinlikte katılımcılara sakızlı ürünleri ikram etmemiz de Yunan kamuoyunda uzun süre tartışıldı. Bu gelişmeler ilçemizin ve sakızımızın tanıtımı noktasında bizleri mutlu ediyor.”
Konuşmanın ardından Başkan Ekrem Oran, ağaçların sakız üretmesi için sakız ağacının üzerindeki dalları elindeki çizik aletiyle çizdi.