CHP'li Murat Bakan hazırladığı teklifle, İzmir'de kapatılan üniversiteler yerine 'Cumhuriyet ve Demokrasi Üniversitesi' adında yeni bir devlet üniversitesi kurulmasını istedi
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile kapatılarak taşınır ve taşınmaz tüm mal varlığı hazineye devredilen İzmir'deki 3 üniversitenin 'Cumhuriyet ve Demokrasi Üniversitesi' adı altında birleştirilerek, yeni bir devlet üniversitesi kurulmasını için kanun teklifi verdi. Bakan, Bu üniversitelerin yine üniversite olarak kullanılması kamu yararı, eğitimin sürekliliği ve mağduriyetlerin giderilmesi bakımından çok önemli" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve demokrasiyi hedef alan darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) aidiyeti veya irtibatı belirlenen sağlık ve eğitim kurumları, vakıflar, dernekler, federasyonlar, sendikalar, yükseköğretim kurumları gibi birçok kurum ve kuruluş kapatıldı. Kapatılan bu kurum ve kuruluşlara ait her türlü mal varlıkları, alacak ve hakları ise, hazineye bedelsiz olarak devredilmiş sayıldı.
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'de bulunan ve 667 Sayılı OHAL KHK ile kapatılarak taşınır ve taşınmaz tüm mal varlığı hazineye devredilen İzmir Üniversitesi, Şifa Üniversitesi ve Gediz Üniversitesinin, 'Cumhuriyet ve Demokrasi Üniversitesi' adı altında birleştirilerek, İzmir'de yeni bir devlet üniversitesi kurulması için kanun teklifi verdi.
Bakan hazırladığı teklifle, İzmir'de kapatılan üniversiteler yerine 'Cumhuriyet ve Demokrasi Üniversitesi' adında yeni bir devlet üniversitesi kurulmasını ve KHK ile hazineye devredilen üniversitelerinin tüm mal varlıklarının kurulacak olan bu devlet üniversitesinde eğitim için kullanılmasını önerdi.
KAMU YARARI, EĞİTİMİN SÜREKLİLİĞİ, MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ
Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin mağduriyetini ifade ederek hazineye devredilen mal varlıklarının, yine eğitim için kullanılmasının gerekliliğine dikkat çeken Bakan, "Bu üç üniversitenin mal varlıklarının devredildiği hazineye, buraların ne şekilde kullanılması gerektiği yönünde, yol gösterici olması amacıyla, bir öneri sundum. Bu üniversitelerin yine üniversite olarak kullanılması kamu yararı, eğitimin sürekliliği ve mağduriyetlerin giderilmesi bakımından çok önemli" dedi.
'CUMHURİYET VE DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ'
TBMM'ye sunulan teklifle, kapatılan 3 üniversitenin, eğitim verdiği fakülte ve bölümler, yerleşkeleri, bina yapıları, içerisindeki ekipmanlar ve genel anlamda tüm fiziki koşulları çerçevesinde değerlendirilerek kurulması önerilen 'Cumhuriyet ve Demokrasi Üniversitesi'nde şu fakültelerin bulunması belirtildi: "Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü."