Cinayete kurban giden 3 kadının adı Çiğli’de ölümsüzleşti
Kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren üç kadının adı Çiğli’de yaşayacak. Çiğli Belediyesi tarafından kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla cinayet kurbanları Ceren Özdemir, Fatma Akta ve Habibe Çevik’in adlarının verildiği iki parkın açılışı, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka tarafından gerçekleştirildi.
Çiğli Belediyesi tarafından Ordu’da katledilen 20 yaşındaki balerin Ceren Özdemir’in adı Balatçık Mahallesi’ndeki parka, Çiğli’de öldürülen kardeşler Fatma Akta ve Habibe Çevik’in adları da Köyiçi Mahallesi’ndeki parka verildi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın katılımıyla gerçekleşen parkın açılış törenine Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, CHP ilçe ve kadın kolları yöneticileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sosyal mesafeli açılış
Sosyal mesafe kurallarına maksimum özenin gösterildiği açılışta tüm sandalyeler dezenfektanlı sularla silinirken, alana giriş noktalarına ayaklı dezenfektan standı konuldu, törene katılanların ateşi ölçüldü. Açılışta ayrıca kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla kullanılan turuncu renkli maskeler dağıtıldı. Maske poşetlerinin üzerinde bulunan QR kodla da dileyen kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin tam metnini telefonlara indirilebildi.
Aylin Nazlıaka: “İstanbul sözleşmesi kadınların yaşam sigortası”
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kadın cinayetlerine dikkat çekilmesi adına iki parka kurban kadınların adlarının verilmesinin önemini vurguladı. Nazlıaka, “Bu iki parkın açılışı hem Fatma ve Habibe kardeşlerin ile Ceren’in isimlerinin yaşatılması hem de kadın cinayetlerine dikkat çekilmesi nedeniyle çok önemli. Ceren bir kez de yargı karşısında katledildi. Katiller sırf takım elbise giydikleri için iyi hal indirimi alıyor. Araştırmalara göre erkeler kadınları, güç uyguladığı bir eşya, mal, eğittiği bir çocuk olarak görüyor. Kadınlar şiddet sarmalı içerisinde yer alırken İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi düşünülüyor. O sözleşme imzalandığında hepimiz çok gururlanmış ve destek vermiştik. Kadınların yaşam sigortası olan bu sözleşmede bugün geri adım atılmaya çalışılıyor. O sözleşmede Fatma ve Habibe’nin, Emine Bulut’un, Şule Çetin’in, Ceren Özdemir’in kanı var. 24 saat içinde bir kadın ölüyor ve birkaç kadın şiddet görüyor. Bu böyle devam edemez. Atatürk ‘Kadınlarını ihmal eden milletler geri kalmaya mahkumdur’ demiştir. Kadınların fiziksel, ekonomik ve psikolojik şiddet görmesini istemiyoruz. Bundan sonra hiçbir kadın yalnız yürümeyecek. Cumhuriyet Halk Partisi kadın kolları her zaman kadınlarımızın yanında olacak. Ev ev dolaşarak tüm kadınlara sahip oldukları hakları anlatacağız. Herkesin yanında olacağız kadının sırtı olacağız. Hep birlikte bu mücadeleyi sürdüreceğiz”
Figen Akta: “İstanbul Sözleşmesi yaşatılsaydı öldürülen kadınlar hayatta olurdu”
Cinayete Kurban giden Fatma Akta’nın kızı Figen Akta da parkın açılışında yaptığı konuşmada “Annem ile teyzem aynı günde öldürüldü ve ben asla pes etmedim. Bu yüzden ona verdiğim sözü tuttum. Mezarını kazarken ona mutlu ve ayakta olacağıma söz verdim. Bu yüzden Başkan Utku Gümrükçü’ye ve kadın avukatlara teşekkür ederim. Annemin cenazesi bana gösterilmedi. Şu an İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı annem, teyzem, Ceren Özdemir ile adını sayamadığım onlarca kadın yaşayacaktı. İstanbul Sözleşmesi yaşatılsaydı tüm öldürülen kadınlar hayatta olacaktı ancak tek yapabildiğimiz mezarlarına çiçek dikebilmek” diye konuştu.
Başkan Gümrükçü Ceren Özdemir’in babasıyla telefonda görüştü
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü konuşmasına Ordu’da bulunan Ceren Özdemir’in babasıyla yaptığı telefon görüşmesiyle başladı. Baba Özdemir, “Herkese sonsuz teşekkür ederim. Benim çocuğumun isminin yaşatılması adına o parkın yapımında katkısı olan herkese minnettarım” dedi. Başkan Gümrükçü de “Biz acınızı paylaşıyoruz ve Ceren’i burada yaşatacağımıza söz veriyoruz” cevabını verdi.
Başkan Utku Gümrükçü konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok zor şartlarda çalışıyoruz. Pandemi herkesi çok yordu. Pandemi ile 6 aydır uğraşıyoruz, hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Ancak bu hayatı söndüren caniler var. Bu caniler doğuştan olmuyor. Toplum canileri yaratıyor. Bizler de o canileri yetiştiren bataklığı kurutmak için çalışıyoruz. Figen bizim kardeşimiz ve arkasında 200 binlik bir Çiğli var. Ceren’in babasını dinledik o da tüm Türkiye’nin yüreğini acıttı. Biz erkekler kadınların bu mücadelesinde arkalarında değil, yanlarında durmalıyız, ellerini tutmalıyız ve onları desteklemeliyiz. Acısını yüreklerinde paylaşan milyonlarca yurttaşımıza bir nebze destek olabilmek için bu parkı yaptık. Yerel Yönetimler olarak İstanbul Sözleşmesi için her şeyi yapacağız. Haftaya bir toplu sözleşme var ve onun içine de İstanbul Sözleşmesi’nde bizimle ilgili olan maddeleri eklemiş bulunuyoruz. Kadının her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz.”
Nilay Kökkılınç: “Şiddete Karşı Durmalıyız”
İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da ev sahipliği yaptığımız İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Kökkılınç, “Figen’in annesi, teyzesi ve Ceren ne ilk ne de son. Biz istiyoruz ki artık kadına şiddet son bulsun. Figen’in dediği gibi İstanbul Sözleşmesi’ne imza atmış, ev sahipliği yapmış bizler ona sahip çıkmak yerine şu an sözleşmeden çıkılmasını konuşuyoruz. Cinsiyet tercihi ne olursa olsun bizler şiddetin karşısında olmalıyız. Böyle bir parka kadınlarımızın isimlerinin verilmesi çok ama çok onur verici” ifadelerini kullandı. Tören konuşmalarının ardından, Ceren Özdemir’in adının verildiği park ile hep birlikte açıldı.