EKONOMİHaber Girişi : 10 Haziran 2021 10:00

“Dünyanın 2050 yılına kadar zamanı var”

“Dünyanın 2050 yılına kadar zamanı var”

“Dünyanın 2050 yılına kadar zamanı var”

Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikler dizisi kapsamında “Kuşaklar Boyu Sürdürülebilirlik Perspektifinde Plastik Sektörüne Bakış” başlıklı seminer gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan EBSO Meclis Üyesi ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi “Dünyanın 2050 yılına kadar zamanı var; bu tarihte karbon emisyonları sıfıra indirilmezse dünyanın kendini geriye sarması mümkün olmayacak” dedi.

Seminerin açılışında konuşan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, 2010 yılından beri uygulanan Sıfır Atık programının artık ulusal bir politika haline geldiğini belirterek sanayinin hammadde olarak 85 milyon ton atık ithal ettiğini, Sıfır Atık uygulamasının yaygınlaştırılmasıyla bu ithalat yükünden kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Yatırımlarda çevre unsuru göz önüne alınmalı

Çevrenin bütün dünyadaki toplumların zengin, fakir; genç, yaşlı demeden ortak konusu olduğunu ifade eden Albayrak, “Son günlerde gündemimizde olan ve Marmara Denizi’ni etkileyen müsilaj sorunu, konunun önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Çevre konusu, tüm sektörleriyle ekonomik döngüyü ve insan hayatını doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla çevre politikaları, ekonomi politikalarını da doğrudan etkiler bir hale geldi. Önle, azalt, dönüştür, yeniden kullan, döngüsünü kullanarak yaşamak zorunda olduğumuz, çok önemli bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Bütün yatırımlarımız da bu doğrultuda planlanmak zorundadır” dedi.

Sanayici için yerli atık

Dünya ölçeğinde yaşanan değişimlerden Türkiye’nin etkilenmemesinin düşünülemeyeceğini vurgulayan Albayrak, “Bizler de bu çerçevede adımlar atıyoruz. 2010 yılında Bakanlığımız tarafından başlatılan Sıfır Atık programı, artık ülke politikası haline gelmiştir. 2023 yılına kadar bu uygulamayı tüm Türkiye sathında yaymayı hedeflemekteyiz. Mahalli idareler Sıfır Atık’ın temel taşını oluşturuyor. Bu nedenle sıfır atık sürecinin belediyeler düzeyinde yaygınlaştırılması için çalışmaktayız. Geçtiğimiz yıl sanayi için 85 milyon ton atık ithal edildi. Türkiye’de atıkların çok daha düzenli toplanması ve ayrıştırılması yoluyla sanayimizin hammadde olarak ihtiyaç duyduğu atığı yerli kaynakla elde etmiş olacağız. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak EBSO’nun ve sanayicilerimizin bizlere verdiği destekten ve sergilediği işbirliğinden ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu.

EBSO sorumluluğunu yerine getiriyor

EBSO Meclis Üyesi ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi ise yaptığı konuşmada 2050 yılı için küresel çapta konan “Sıfır Emisyon” hedefinin tutturulamaması durumunda insanlık için geri dönüşü olmayan bir sürecin söz konusu olduğunu söyledi. Çiçekçi, “Ege Bölgesi Sanayi Odası 16 yıldır çevre konularını gündemde tutan bir kuruluş olarak sorumluluğunu her zaman yerine getirdi ve getiriyor. Dünyanın 2050 yılına kadar zamanı var; bu tarihte karbon emisyonları sıfıra indirilmezse dünyanın kendini geriye sarması mümkün olmayacak. Daha büyük çevresel felaketlerle karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle bütün tedbirlere uymak zorundayız. Avrupa Birliği, ‘Yeşil Mutabakat’ ile yapılacakları kayıt altına aldı ve yol haritasını çizdi. Yapılacak şey çok basit, alınmış kararların uygulanması gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Pazarlama Müdürü Dr. Mevlüt Çetinkaya, “Kuşaklar Boyu Sürdürülebilirlik Perspektifinde Plastik Sektörüne Bakış” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Çetinkaya, EBSO üyesi sanayicilerin sorularını da yanıtladı.