EKONOMİHaber Girişi : 19 Temmuz 2017 11:07

Emeklilere kötü haber

Emeklilere kötü haber
Açlık sınırı altında yaşayan emeklilerin çalışma şansı yok.

Türkiye'deki emeklilerin yüzde 85'inin aylık maaşı 1750 lira civarındaki açlık sınırının altında olmasına rağmen, sayıları 8 milyon civarında olan 55-64 yaş grubundakilerin iş bulma şansı da oldukça düşük. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) son verileri yılın ilk çeyreğinde 35 üye ülkenin toplam çalışabilir nüfusu içinde istihdam oranının arttığına işaret ederken, yetişkinlerin ve ileri yaştakilerin istihdam oranında sonuncu olan Türkiye, kadınların istihdamında ise OECD ortalamasının yarısında kaldı.Türkiye'de yılın ilk çeyreğinde istihdam oranının en yüksek olduğu yaş grubu, yüzde 60.5 ile 25-54 yaşındakiler oldu. Bu grupta OECD genelinde ise yüzde 77.5 ortalama tutturuldu.

YÜZDE 10 BÜYÜTÜR

Emeklilik çağı olarak da bilinen 55-64 yaş grubunda ise bir işte çalışanların oranı yüzde 34.1 ile OECD ülkeleri içindeki en düşük seviye olarak kaydedildi. Emeklilerin istihdam oranı OECD ülkeleri genelinde yüzde 59.9, Euro Bölgesi'nde yüzde 56.3 olarak hesaplandı. Danışmanlık şirketi PwC'nin uzmanları, Türkiye'de emeklilerin istihdam oranının İsveç'te olduğu gibi yüzde 76'ya çıkarılması halinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın 87 milyar dolarlık katkıyla yüzde 10 kadar büyüyebileceğini tahmin etti. 35 ülke genelinde yılın ilk çeyreğinde istihdam oranı yüzde 0.2 artarak yüzde 67.4'e çıktı. İstihdam oranının en düşük kaydedildiği ülke yüzde 50.9 ile Türkiye olurken, iflas eden ekonomisini toparlama aşamasındaki Yunanistan yüzde 52.7 ile Türkiye'nin bir basamak üzerinde yer aldı.

Çalışabilir nüfus içinde bir işte bulunanların oranı İzlanda'da yüzde 86.9'u, İsviçre'de yüzde 79.3'ü, İsveç'te yüzde 76.8'i bulurken; Yeni Zelanda, Hollanda, Japonya, Almanya, Norveç, Danimarka, İngiltere, Estonya, Kanada, Çekya, Avustralya, Avusturya ve ABD'de yüzde 70 ve üzerinde seyretti. Çalışanların ve işsizlerin nüfusa oranını ifade eden işgücüne katılım oranı ise OECD ükelerinde yüzde 0.1 artışla yüzde 71.8 olurken, Türkiye'de yüzde 57.7 olarak tespit edildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.