ÇEVRE & SAĞLIKHaber Girişi : 26 Mart 2019 14:20

GÖĞÜS HASTANESİNDE DÜNYA TÜBERKÜLOZ (VEREM ) GÜNÜ ETKİNLİĞİ…

GÖĞÜS HASTANESİNDE DÜNYA TÜBERKÜLOZ (VEREM ) GÜNÜ ETKİNLİĞİ…

GÖĞÜS HASTANESİNDE DÜNYA TÜBERKÜLOZ (VEREM ) GÜNÜ ETKİNLİĞİ…

 
 Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı S.B.Ü. Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dünya Tüberküloz (Verem) Günü nedeniyle İzmir Veremle Savaş Derneği ve Türk Toraks Derneği iş birliği ile gün boyunca devam eden çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Hastane bahçesinde kurulan bilgilendirme standını ziyaret eden hasta ve hasta yakınları müzik eşliğinde karşılandı. Hastane Başhekimi Eğt. Gör. Uzm. Dr. Enver Yalnız, Türk Toraks Derneği İzmir Şube Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Kadri Çırak, hastane Tüberküloz servisi sorumlu hekimi Uzm. Dr. Şevket Dereli, Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Özgür Uslu ve İzmir Veremle Savaş Derneği başkanı Şule Bakan’ dan oluşan uzman ekip tarafından hastalıkla ilgili bilgilendirme yapılarak, broşür dağıtıldı.

Stant ziyaretçilerinin tüberküloz ile ilgili sorularını yanıtlayan Uzmanlar, hastalıktan korunma ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi.

 Düzenli Tedavi İyileştiriyor…
Dünyada ve Türkiye ‘ de hastalığın durumu, tanı, tedavi ve korunması ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Ali Kadri Çırak : “Verem basili insandan insana hava yoluyla bulaşır. Akciğer başta olmak üzere tüm organlarda hastalık yapabilir. Halsizlik, öksürük, iştahsızlık, gece terlemesi, kilo kaybı ve bazen de balgamda kan görülmesi gibi belirtileri vardır. Veremin tanısı kolaydır. Bir yılda kayıtlara geçen hasta sayısı 6,4 milyondur. Sonuçta toplam 10 milyon insan her yıl tüberküloz hastalığına yakalanmaktadır. Tanısı konulan verem hastası altı ay düzenli tedavisi ile iyileşir. Eğer düzenli tedavi yapılmazsa ya da kullanılan ilaçlar etkisiz kalırsa daha farklı ilaçlarla daha uzun tedaviler gerekir. Tüberküloz ile mücadelede küresel çabalar 2000 yılından bu yana tahmini 54 milyon hayat kurtarmış ve tüberküloza bağlı ölümlerde %42 azalma sağlamıştır. Ülkemizde de hasta sayısı giderek düşmektedir.2016 yılında tanı konulmuş hastaların %86’ sının tedavisi başarı ile tamamlanmıştır.” dedi

 Hastalık Solunum Yolu İle Bulaşıyor…
 Çocukluk çağı BCG aşısının hastalıktan korunmak için önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Şevket Dereli şöyle konuştu : “Solunum ve damlacık yolu (öksürme, hapşırma vb.) ile bulaşan hastalıklardan korunmada basit kişisel önlemlerin alınması bulaşıcı hastalıkları önemli ölçüde azaltmaktadır. Tüberküloz hastalığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir. Hastanın odasına girip çıkanlar da mutlaka maske takmalıdır. Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı partikülleri azaltarak, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi ortamdaki basilleri öldürür.”

 Tüberküloz hastalığı ile mücadele konusunda bilgilendirme yapmanın,  hastalığa dikkat çekilmesinin önemli olduğunu vurgulayan hastane Başhekimi Eğt. Gör. Uzm. Dr. Enver Yalnız : “ Dünyada ve ülkemizde toplum sağlığını tehdit eden ölümcül bir enfeksiyon hastalığı olan tüberküloz hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla İzmir Veremle Savaş Derneği ile iş birliğinde düzenlediğimiz bu etkinliğe yoğun katılımın olması sevindirici oldu.  Çünkü Tüberküloz ile mücadelede eğitim ve propaganda önemlidir.“dedi.