YEREL YÖNETİMLERDüzenleme Tarihi : 03 Eylül 2020 13:50Haber Girişi : 06 Eylül 2020 13:48

Güzelbahçe Hep ‘Güzel’ Olarak Anılacak

Güzelbahçe Hep ‘Güzel’ Olarak Anılacak

Güzelbahçe Hep ‘Güzel’ Olarak Anılacak

Güzelbahçe Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısı Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Başkan Mustafa İnce, ‘ Biz Güzelbahçe’yi Betonbahçe’ değil İzmir’in en güzel ilçesi yapmak için çalışıyoruz’ diye konuştu.

Güzelbahçe Eylül ayı meclisinde yapılan çalışmalarla ilgili meclisi bilgilendiren Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, bir yerel gazetede çıkan haberlerle ilgili algı yapıldığını, Güzelbahçe ile ilgili yapılan her haber değerini düşürmez daha da artırır dedi.

‘Üzüm yemek değil bağcıyı dövme derdindeler’

Başkan İnce konuşmasını şöyle devam etti, “Bir gazetenin kendisine göre gündem yaratması farklı bir olay, fakat bir siyasi partinin sözcüsünün görüş belirtmesi ve bu görüşlerin o yönde olması doğal olarak karşı görüşlerinde oluşmasına sebep oluyor. Ben bu konuda sadece şunu söylemek istiyorum. 1994-1999 yılları arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Öz Fatura siyasi partisi Ana Vatan Partisi, Güzelbahçe belediye Başkanı Hülya Yarbuz siyasi partisi Ana Vatan Partisi olmak üzere Kahramandere Mahallesi imar planları yapılmış, Maltepe Mahallesi revizyon planları bu dönem içerisinde yapılmış. Bu dönemdeki siyasi partiler buna oy birliği ile onay vermişler. Yelki’de bu onayları oy birliğiyle geçirmiş, daha sonraki süreçte zaten bir imara açma çalışması olmamış. Bu konuda da kamuoyunun ve ilgili kişilerin yanlış anlamamaları için Kahramandere imar planlarını Cumhuriyet Halk Partili belediye yapmadı ama eşine az rastlanır, İzmir’in en güzel planlarından bir tanesidir. 24 metre yollarıyla, iki katlı yerleşim planlarıyla, ticari ve sosyal tesisler hariç dubleks tipi konutlarıyla, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla gayet güzel bir planlama. Plan güzelse hangi siyasi partinin yaptığı önemli değil. Güzelbahçe Belediyesi’ndeki dönemler (1999 sonrası) Cumhuriyet Halk Partisi’nin dönemleridir. Bu dönemde Ekonomi Üniversitesi, eğitim tesis alanları, özel eğitim tesis alanları, imar palanları bu belediye meclisinde yapıldı. Sadece Güzelbahçe Belediye Meclisi’nden değil İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinden 5000 ve 1000’lik planlar oy birliğiyle geçti. Yani her siyasi partinin verdiği oylarla geçti. Dönüp bunu eleştiriyorsak kendimizi de eleştirmiş oluyoruz. Gazetenin bu konuda fikir belirmesi farklı bir şey. Bir siyasi partinin grup sözcüsü beyanat veriyorsa kendisinin bu planlara verdiği oyları da gözden geçirip öyle konuşması gerekir. Kim ne derse desin Güzelbahçe yaşanılacak bir yer. Yeşili, doğası ve deniziyle herkesin tercih ettiği bir yer. Bir gazetenin yazmasıyla Güzelbahçe ‘Betonbahçe’ olmaz. Kötüde göstermek istese de yine Güzelbahçe’mizin reklamını yapmış olur. Bu açıklamalara katılmıyorum. Kamuoyu da Güzelbahçe’nin neden bu kadar tercih edildiğini biliyor. O yüzden haberi yapmadan, demeçler vermeden önce geçmişe bakmalı, imar planları kimler tarafından verilmiş ona bakılmalı öyle yazılıp çizilmeli. Biliyoruz ki bu anlayışın derdi üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir” diye konuştu.

‘Yerel yönetimlere inisiyatif verilmeli’

Dilek ve temenniler bölümün de söz alan CHP Güzelbahçe Meclis Üyesi ve CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi  Grup Sözcüsü Avukat Nilay Kökkılınç , “2006- 2020 yılları arasında CHP’li yerel yönetimlerin  Güzelbahçe’nin giderek betonlaştığını ve nüfusunun da ikiye katlandığının sorumlusunun da CHP’li yöneticiler olduğu yolundaki iddialarına yer vermiş. Güzelbahçe nüfusunu ikiye katladığı doğrudur, ilçenin gerek İzmir içerisindeki konumu ve gerekse mavi ile yeşilin bir arada o temiz doğası Güzelbahçe’nin yerleşim alanı olarak tercih edilmesinin temel nedenlerindendir. Haberde bahsedildiği gibi 2006-2020 yılları arasında ilçe ve Büyükşehir Belediyeleri CHP’li belediyelerdedir. Güzelbahçe hem ilçe hem de Büyükşehir olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin en çok oy aldığı bir ilçemiz. Cumhuriyet Halk Partisi kent yönetimlerinde betonlaşmanın karşısındadır, ancak imar yasaları ne yazık ki betonlaşma ile mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Yerel Yönetimlere betonlaşma ile mücadelede daha fazla yasal inisiyatif verilmesi gerekmektedir. Haberde Yelki, Mustafa Kemal paşa ve Kahramandere mahallelerinin uydu fotoğraflarına yer verilmiş. Söz konusu yerlere ait imar planlarının onay tarihleri CHP’li yönetimlerden öncesine aittir. CHP’li yönetimler döneminde yoğunluk artışlı plan tadilatları yapılmamıştır. Kahramandere’de konut imarı 2 kattır. Güzelbahçe’nin büyük çoğunluğu 2 ila 3 kattır. Böyle kalmasına çaba sarf edilmektedir. 5 katlı apartmanlar Yelki planıyla Seferihisar Caddesi üzerindedir. Siteler ve Mithatpaşa Caddesi’nde Seferihisar Caddesine bakan büyük parsellerde 5 kat bulunmaktadır. Güzelbahçe ilçemizin CHP’li yönetimlerden önce 90’lı yıllarda yapılan ilk imar planlarının vatandaşa kazandırdığı yapılaşma hakkı son yıllarda imar uygulamalarına bağlı temiz parsellerin oluşması ile yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Yerel yönetimlerin kazanılmış hakları ortadan kaldırmak gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Daha da ötesi; Kanun Hükmünde Kararnamelerle, belediyelerce reddedilen planlama konularında dahi yerel yönetimlerin karşı iradelerine rağmen merkezi idarenin planlama tasarruflarında bulunma yetkileri ile planlama işlemleri yaptıklarını görmekteyiz. Betonlaşma ile mücadele yeni yapılacak imar yasaları ile ve yerel yönetimlere daha fazla inisiyatif tanınması ile ancak mümkündür. Cumhuriyet Halk Partisi, yerelde betonlaşmanın karşısında oldu daima doğa dostu kentler öngörmektedir” dedi.