İşler: Selluka sistemi İzmir turizmini öne çıkaracak
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde belirlenen "Selluka kriterleri ve belgelendirme sistemi"nin ülkenin diğer varış noktaları arasında İzmir'i öne çıkaracağını söyledi. İşler, "Selluka sisteminin önemi ve İzmir turizmine getireceği katkı normalleşmeyle ve turizm hareketliliğinin başlamasıyla görülecektir. Bu sisteme öncülük eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer'e ve ekibine teşekkür borçluyuz" dedi.
Neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) pandemisinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektöründe normalleşmeye yönelik süreç Mayıs ayında başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Mayıs ayında yayınladığı genelgeler doğrultusunda konaklama tesisleri ve yeme - içme tesisleri için pandemi süresince uygulanacak Covid-19 ve hijyen uygulamalarına ilişkin kriterler belirlendi. Konaklama ve yeme-içme tesislerinin uluslararası standartlarda denetlenmesi ve "Sağlıklı Turizm Belgesi" verilmesi öngörüldü.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TÜRYİD) gibi sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak denetlenme ve belgelendirme yetkinlikleri onaylanmış, bu belgeyi vermeye yetkili kuruluşlar saptandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm işletme belgesine sahip konaklama ve yeme - içme tesislerine yönelik "Sağlıklı Turizm Belgesi" çalışmalarının dünyada bir ilki oluşturdu
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, belediye belgeli konaklama ve yeme - içme tesislerine yönelik Selluka kriterleri ve belgelendirme sistemini ortayan koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ekibinin de ülkemizde bir ilke imza attığını söyledi. Tesislerde hijyen ve güvenlik standartlarını belirlemek amacıyla ilk kez İzmir'de Turizm Hijyen Kurulu oluşturulduğunu ve sektörün paydaşlarıyla yürütülen çalışmalar sonucunda "Selluka" sisteminin geliştirildiğini hatırlatan İşler, şu görüşleri dile getirdi:
"İzmir turizmi yıllardır geri bırakıldı, ihmal edildi. Bu nedenle bir türü hak ettiği yere gelemedi. Sektörün içinden gelen Sayın Tunç Soyer'in göreve gelmesiyle birlikte gözle görülür bir hareketlilik başladı. Sektörle canlı, dinamik ilişki kuran, İzmir’in turizm potansiyelinin değerlendirmek için yoğun çaba harcayan Sayın Soyer ve ekibinin ortaya koyduğu Selluka sistemi de bu çabanın önemli bir parçası. Adını 'İzmir sarmaşığı' olarak bilinen çiçek türünden alan kriterler ve belgelendirme sistemini turizm sektörü olarak önemsiyoruz. Bu sistem İzmir'e gelen yerli ve yabancı misafirlerimize konaklama ve yeme - içme tesislerinden gönül rahatlığıyla yararlanma imkanı sunacaktır. "
Korona virüsle mücadele sürecinde her alanda olduğu gibi turizmde de sağlık ve güvenliğin öne çıktığının altını çizen Mehmet İşler, belgelendirme sistemlerinin ülkemizin ve İzmir'in tanıtımı ve pazarlanmasında önemli unsurlar arasında yer alacağını söyledi. Türk turizminin normale dönüş sürecinde güvenli bir tatil hizmeti sunulmasını sağlamayı amaçlayan belgelendirmelerin sonuçlarının kısa sürede alınacağını dile getiren İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Selluka kriterleri, belgelendirme ve plaketlendirme sistemi ülkenin diğer varış noktaları arasında İzmir'i öne çıkaracaktır. Sektörün rekabet gücünü arttırmanın yanında, dünya turizminin gözlerinin ülkemize ve İzmir'e çevrilmesini sağlayacaktır. Selluka sisteminin önemi ve İzmir turizmine getireceği katkı normalleşmeyle ve turizm hareketliliğinin başlamasıyla görülecektir. Bu sisteme öncülük ettiği ve her zaman olduğu gibi bu süreçte de içinden geldiği sektörün paydaşlarıyla işbirliği yaptığı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer'e ve ekibine teşekkür borçluyuz."