YEREL YÖNETİMLERHaber Girişi : 29 Kasım 2016 12:44

İZSU'dan 2017 hamlesi

İZSU'dan 2017 hamlesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2017 bütçesi 1 milyar 780 milyon TL oldu. İZSU, bütçesinin 697 milyon lirasını tamamen yatırımlara ayırdı.
Başkan Aziz Kocaoğlu, "80 vilayetin hepsiyle kıyaslanmaya hazırız. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi, sisteme arıtma yapmadan temiz su vermiyor. Çevre yatırımlarında sadece Türkiye'de değil, en gelişmiş ülkelerle bile yarışacak durumdayız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2017 yılında da yatırım atağını sürdürecek. 2004 ile 2016 yılı Ekim ayı sonuna kadar kente 2 milyar 300 milyon 314 bin liralık yatırım yapan İZSU, 2017 yılı bütçesinin yüzde 30'unu da yine yatırımlara ayırdı. İZSU'nun 2017 Mali Yılı Bütçe Tasarısı, İZSU Genel Kurulu'nda oy çokluğu ile kabul edildi. Genel Kurul'da ayrıca 2017 Ocak ayından geçerli olacak yeni su tarifesi de onaylandı. Yeni yılda 697 milyon 278 bin liralık yatırım yapmayı planlayan İZSU'nun 2017 yılı faaliyetlerinde öne çıkan yatırımlar arasında "Yüzülebilir Körfez" hedefiyle yürütülecek çalışmalar, arıtma, kanal ve içme suyu yatırımları yer alıyor. Büyükşehir sınırlarına bağlanan 9 yeni ilçedeki alt yapı seferberliği de 2017 yılının önemli çalışmaları arasında yer alacak. İZSU'nun 2017 bütçesi 1 milyar 780 milyon 127 bin TL olarak belirlendi.

80 vilayetle kıyaslayın!
İZSU Genel Kurulu'nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, muhalefet grubunun fiyat politikası konusundaki eleştirilerini yanıtladı. Henüz diğer kentlerde ne kadar zam yapılacağının belli olmadığını belirten Başkan Kocaoğlu, "Zamsız tarifeleri kıyasladığımızda şu rakamları görüyoruz: İzmir Büyükşehir Belediyesi, 0-20 metreküp arasındaki suyun metreküpünü atıksu dahil 3,60 TL'ye, 20 metreküp üzerindeki suyu 8.44 TL'ye veriyor. İstanbul'da ise 0-10 metreküp suyun bedeli 414 kuruş. İzmir'den 54 kuruş daha pahalı. 11-20 metreküp 6.05 TL, İzmir'den 245 kuruş pahalı. 21 metreküp üzeri ise bizde 8.44 TL, İstanbul'da 8.80 TL. Ankara'ya geldiğimiz zaman kademesiz A'dan Z'ye 5.27 TL. Konut dışı tarifede ise bizdeki rakam 8.28 TL, İstanbul'da 9.96 TL, Ankara'da 13.43 TL. Hesap bu, rakamlar da bunlar. Bilginize sunuyorum" diye konuştu.
Başkan Kocaoğlu, 20 metreküp su için vatandaşın İZSU'ya 72 TL ödediğini belirterek, bu rakamın  İstanbul'da 102 TL, Ankara'da 105 TL olduğunu açıkladı. 
Konut dışı tarifeler dikkate alındığında ise 20 metreküp suyun bedelinin İzmir'de 165 TL, İstanbul'da 199 TL, Ankara'da 268 TL olduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"İZSU'nun iddiası şudur: 80 vilayetin hepsiyle kıyaslanmaya hazırdır. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi, sisteme arıtma yapmadan temiz su vermiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına 69 litre su arıtıyor, İstanbul Belediyesi 23 litre, Ankara Belediyesi ise 7 litre su arıtıyor. Gerisini artık siz değerlendirirsiniz. Çevre yatırımlarında sadece Türkiye'de değil, en gelişmiş ülkelerle bile yarışacak durumdayız. Tüm İZSU çalışanlarına, yöneticilerine canla başla çalışıp 24 saat kesintisiz su verdikleri için teşekkürü bir borç biliyorum. Eleştirilecek tek bir konu vardır. Bu sene su patlakları konusunda gecikmeler olmuştur. Onu da çözmek üzere gereken çalışmalar başlatılmıştır, bir daha da böyle bir problem yaşanmayacaktır."

İZSU hedef büyüttü
2017 yılı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, çevre yerleşimlerin yıllardır süregelen en büyük sorunlarının başında gelen evsel atık suların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması için yeni arıtmaları devreye aldıklarını hatırlatarak 2017 yılında Mordoğan, Kemalpaşa Ulucak ve Foça Gerenköy arıtmalarının da temelini atacaklarını açıkladı. 
İZSU'nun Türkiye'deki en önemli yatırımcı kurumlardan biri olduğunu dile getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu yatırımlar için ciddi kaynağa gereksinim olduğuna dikkat çekerek, "İzmir bugün gerekleştirdiği çevre yatırımlarıyla Türkiye'de öncü ise, her yerde örnek gösteriliyorsa, ileri biyolojik yöntemle arıtma yapan iller sıralamasında en önde geliyorsa, İzmirliler'in desteğiyle yapılan yatırımlar sayesindedir. Hedefimiz ülkemizdeki bu gelişmiş çevre standardını dünyada parmakla gösterilecek şekilde zirveye çıkarmaktır. Bunun için yatırım yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

Yatırımlar özkaynakla 
2004 ? 2016 yılları arasında 2.3 milyar liralık yatırım yapan İZSU'nun 2017 yılında 697 milyon 278 bin TL'lik bütçesini yatırım için ayırdığına dikkat çeken yetkililer sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece 55 arıtma tesisimizin işletme gideri yıllık 50 milyon lira. İzmir sınırlarına sonradan dahil olan 9 ilçemizin yıllarca birikmiş alt yapı ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde çözebilmek için önemli yatırımlar yürütüyoruz. 19 ilçeye 12 yılda yaklaşık 700 milyon liralık yatırım yaptık. Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için İZSU'nun kendi bütçesinden yaptığı yatırım tutarı 91 milyon TL. 12'i ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurduk. Menemen Türkelli, Bayındır Hasköy'deki arıtma tesislerimizin yapımı devam ediyor. Tire İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisimiz'in yapımına başladık. 12 yılda 3.306 kilometre içme suyu şebekesi, 1.050 kilometre kanal, 355 kilometre yağmur suyu hattı, 232 kilometre dere ıslah ve korkuluk imalatı yaptık. 297 adet su sondaj kuyusu açtık. "Yüzülebilir Körfez" hedefiyle İzmir Körfezi'nde dünyanın sayılı geri dönüşüm projelerinden birini yürütüyoruz. Kentliden aldığımızı, kentlimizin yaşam standardını yükseltecek yatırımlar için değerlendiriyoruz. Bunu yaparken de İZSU olarak gerçekleştirdiğimiz yatırımların kentlimizi borçlandırmadan öz kaynak kullanımı ile yapıyoruz. Su temininde başta enerji olmak üzere maliyetlerde yaşanan artış nedeniyle zorunlu su tarifesini yeniden düzenliyoruz. Kentlimize 24 saat kesintisiz ve sağlıklı su verirken, maliyetleri de en makul seviyede tutmaya çalışıyoruz" dedi. 

Su tarifesi düzenlendi
İZSU Genel Müdürlüğü, personel, elektrik, bakım onarım ve kimyevi ürün malzeme fiyatlarında 2017 yılında yaşanacak artışa paralel su tarifesinde de yeni bir düzenlemeye gitti. İZSU Genel Müdürlüğü yetkileri tesis sayısındaki artış ve elektrik zammını da göz önüne alarak elektrik giderlerinde 2017 yılında 2016'ya göre yüzde 28 artış olacağını belirterek, "Su üretimi ve tesis sayısındaki artışla birlikte kimyevi ürün giderlerimizde bir önceki yıla göre yüzde 53 artış olacak. Personel, bakım onarım giderlerimizdeki artışı da göz önüne alarak su tarifesinde maliyetleri en makul seviyede tutmaya çalışarak hizmetlerimizi ve yatırımlarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 1 Ocak 2017'den geçerli olmak üzere konutlarda KDV hariç 0-20 metreküp arası suyun metreküpü 3.96 TL, 21 metreküp ve üzeri harcamada ise metreküpü 9.28 TL, konut dışı kademesiz tarife ise 9.11 TL olacak. 

2016 yılında neler yapıldı?
İZSU tarafından, 2016 yılında 351 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi, 150 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi ve 86 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi, 33 adet su sondaj kuyusu açıldı. Gördes Baraj suyunu arıtarak kente verecek Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi tamamlandı. DSİ tarafından tesise su getirilmesi bekleniyor. Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi hizmete girdi. Bayındır Hasköy, Menemen Türkelli ve Tire atık su arıtma tesislerinin yapımı devam ediyor. Bornova Kaynak Suyu Dolum Tesisi imalatı tamamlandı. 

2017'de neler yapılacak?
  • 1250 kilometre uzunluğunda içme suyu şebeke ve iletim hattı yapılacak.
  • 158 kilometre uzunluğunda branşman hattı yenilenecek.
  • 161 kilometre uzunluğunda yeni kanalizasyon hattı yapılacak. 100 kilometrelik kanalizasyon hattında da bakım, onarım ve yenileme yapılacak.
  • 55 kilometre uzunluğunda dere ıslahı ve korkuluk yapılacak.
  • 133 kilometre uzunluğunda yeni yağmur suyu hattı oluşturulacak.
  • 1700 kilometrelik kanal hattı temizlenecek.
  • 74 kilometre uzunluğunda yağmur suyu ızgarası yapılacak.
  • 105 kilometre uzunluğunda kanal hattı bakım, onarım ve yenilenmesi yapılacak.
  • 19 kilometre uzunluğunda ızgaralı yağmur suyu kanal hattı yapılacak.
  • Mordoğan, Gerenköy, Kemalpaşa Ulucak arıtma tesislerinin yapımına başlanacak.
  • Tire, Menemen Türkelli ve bayındır Hasköy arıtma tesisleri tamamlanacak.
  • Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi deniz deşarjı kanalı yapımı tamamlanacak.
  • Dikili, Yeni Şakran, Selçuk, Kiraz, Beydağ ve Kemalpaşa Halilbeyli atık su arıtma tesislerinin yapımı için çalışmalar sürdürülecek.
  • Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesini yüzde 36 oranında artıracak 4. Faz inşaatı devam edecek.
  • 1000 kilometre içme suyu şebeke ve iletim hattının yapımı, 250 kilometre içme suyu şebekesinin yenilenmesi hedefleniyor.
  • Mordoğan İçme Suyu ile Çandarlı, Karaçam, Bozköy göletleri Paket Arıtma Tesisi, Foça, Yeni Foça ve Musabey kuyuları içme suyu arıtma tesislerinin yapım çalışmalarına başlanacak.
  • 52 yeni su sondaj kuyusu açılacak.
  • 174 adet içme suyu deposu yenilenecek.
  • İzmir Körfezi su kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek. Yüzülebilir Körfez hedefiyle tarama çalışmaları yapılacak.
  • Bostanlı ve Değirmendere barajlarının yapımına başlanacak.
  • Çamlı Barajı'nın uygulama projeleri için ÇED olumlu görüşünün ardından ihaleye çıkılacak.
  • Çevre ilçelerde merkezdeki gibi izole sayaç bölgeleri oluşturularak uzaktan okuma sistemi kurulacak.
  • Halkapınar Su Fabrikası'na Genel Müdürlük hizmet binası için yapım ihalesine çıkılacak.
  • Muhtelif köylere yeraltı suyu arıtma tesisi yapımı devam edecek.
  • İçme suyu arıtma tesisi projelerine devam edilecek.
Etiketler : İZSU
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.