JEOTERMALLER MASUM DEĞİL!
AYVACIK, EZİNE, BOZCAADA VE GÖKÇEADA DA ŞİMDİ DE JES'LERİN TEHDİDİ ALTINDA!
Gün geçmiyor ki Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasından bir jeotermal arama, işletme projesi duyurusu yayınlanmasın…
Çanakkale’nin Ayvacık ve Ezine İlçeleri Jeotermal cennetine dönmeye yolunda hızla ilerliyor. Ne yazık ki, Çanakkale Valiliği tarafından jeotermal enerji santralleri projeleri (JES'ler) arama, işletme projeleri için “ÇED Gerekli Değildir” kararları veriliyor. Geçtiğimiz yıl Gülpınar’da gerçekleştirilmek istenen jeotermal arama projesine karşı Gülpınar Kadınları, Gülpınar Ekolojik Yaşam Derneği öncülüğünde 33 gün nöbet tutmuş ve jeotermal şirketi alanı terk etmek zorunda kalmıştı. Dernek, söz konusu ruhsat ile ilgili olarak “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için dava açmıştı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak, Gülpınar kadınlarını desteklemiş, yanlarında yer almıştık.
ÇANAKKALE İL ÖZEL İDARESİ, AYVACIK, EZİNE, BOZCAADA, GÖKÇEADA’DA 17 YENİ ALANI İHALE EDECEK!
Hali hazırda verilen arama ve işletme ruhsatları ve Jeotermal firmalarına tahsis edilmiş bulunan yüzbinlerce dönüm alan yetmezmiş gibi şimdi de Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından 28 Şubat’ta Ayvacık, Ezine, Bozcaada ve Gökçeada’da da 17 jeotermal alanının arama ve işletme ruhsatı amaçlı olarak ihale edileceğini öğrendik.
Durum oldukça vahimdir. Bu alanların da ihale edilmesiyle, neredeyse tüm bölge jeotermal firmalarına tahsis edilmiş olacaktır.
Geçtiğimiz hafta Dernek olarak Aydın’daydık. Jeotermal Enerji Tesislerinin bölgede yol açtığı yıkımı gözlerimizle gördük. Kızılcaköy’lü, Başköy’lü, Yılmazköy’lü kadınların çığlıklarını kulaklarımızla duyduk. Aydın ve çevresinde zeytin ve incir ağaçları, asma bahçeleri kurumuş, derelerde yaşam, ve Menderes Irmağı’nda balık kalmamıştı.
JES’LER MASUM DEĞİL!
Bilim insanların raporlarından, JESlerin su kirliliği, termal kirlilik, arazi bozunumu, deprem tetiklemesi, heyelan tetiklenmesi, su kullanımı, ekosistemde bozulma ve görsel bozulmaya yol açtığını biliyoruz. Tesislerden havaya bırakılan gazlarda karbon dioksit (CO2), hidrojen sülfür (H2S) ve az da olsa metan, hidrojen, sülfür dioksit ve amonyak olduğunu ve bu gazların hem insan sağlığına hem de tarıma zarar verdiğini biliyoruz. Yeraltına geri basılması gerekirken basılmayan akışkanların derelere, açık alanlara verildiğini ve bu akışkanlardaki çözünmüş minerallerin (ör. bor ve arsenik) yerüstü veya yeraltı sularını zehirlediğini ve tarımsal alanlara ve bitki örtüsüne zarar verdiğini biliyoruz. Nitekim Aydın yöresinde arazilerde bor, yeraltı sularında yoğun arsenik saptanmış ve bu durum da Devlet Su İşleri tarafından rapor edilmiştir.
Bölgemizin de aynı duruma gelmesini istemiyoruz.
JES’LER İÇİN DAYANIŞMA!
Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Bozcaada Forum, Gökçeada Gönüllüleri, İda Dayanışma Derneği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak bir “JES Dayanışması” oluşturuyoruz. Çanakkale Valiliği, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne hitaben bir dilekçe kampanyası hazırlayıp yeni JES arama ve İşletme ruhsatı verilmemesi ve 28 Şubattaki İhale’nin iptal edilmesini isteyeceğiz.
Bugün Gülpınar Derneği ile birlikte köyleri dolaşmaya başladık. Yakınında iki adet JES olan ve JES’den olumsuz etkilenen Tuzla Köyü’ne gittik, köylülerle sohbet ettik ve imza topladık. KÖylüler bize tesislerden gördükleri zararları anlattılar. Etkilenecek köyleri dolaşmaya devam edeceğiz.
İHALE İPTAL EDİLSİN!
Önümüzdeki günlerde de Çanakkale Valiliği’nden randevu talep edeceğiz ve JES arama, işletme ruhsat verilmemesi ve 28 Şubat’taki ihalenin iptali talebimizi ileteceğiz. Ayrıca sesimizin duyulması için de Çanakkale’de bir ortak basın açıklaması düzenleyeceğiz.