İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan iki çocuk babası Zihni Vardar (43), geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı Özel Tınaztepe Hastanesi'nde yaklaşık bir saat süren kalp masajıyla hayata döndü.
Arkadaşlarıyla çay içerken bir anda fenalaşan iki çocuk babası Zihni Vardar (43), arkadaşları tarafından Özel Tınaztepe Hastanesi Acil Servisi'ne götürüldü. Acil servise geldiğinde hayati fonksiyonlarını kaybetmiş olan Vardar'a hemen kalp masajı uygulanmaya başlandı. Solunumu sağlamak için Anestezi Uzmanı Dr. Tülay Dikencik tarafından entübe edilen hasta, yaklaşık bir saat süren kalp masajı ve 10'a yakın elektroşok uygulamasından sonra hayata döndü.
Kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini ifade eden Vardar, "Arkadaşımın taksi durağına ziyarete gitmiştim. Çay içerken bir anda fenalaşarak arkadaşımın omzuna düşmüşüm. Hastaneye getirildiğimde ölüymüşüm. Hiçbir şey hatırlamıyorum. Özel Tınaztepe Hastanesi Acil servis hekimi Arzu Yunus Burma, Anestezi Uzmanı Dr. Tülay Dikencik, Kardiyolog Dr. Efe Edem ve Dr. Ali Hikmet Kırdök'e beni hayata döndürdükleri için minnettarım" dedi.
"ARALIKSIZ MÜDAHALE ETTİK"
Özel Tınaztepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Tülay Dikencik, "Hasta bize ilk geldiğinde solunumu, tansiyonu ve kalp atışı yoktu. Kalbinde ventriküler fibrilasyon denilen düzensiz titreşimler vardı. Hastaya hemen elektroşok uygulandı. Hava yolu açılarak aralıksız şekilde kalp masajı ve elektroşok uygulamalarına devam ettik. Bu tür durumlarda erken müdahale çok önemlidir. Beyin hücreleri oksijensizliğe en fazla 5 dakika dayanabiliyor. Bundan sonra hasar görmeye başlıyor. Ağır ve geri dönüşü zor hasarlar meydana gelebiliyor. Hasta çok kısa sürede hastaneye getirilmiş ve müdahalesi hemen başlayıp aralıksız devam ettiği için hastamızın kalbi tekrar çalışmaya başladı. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Efe Edem tarafından kalp anjiyosu yapılan hastamız yoğun bakım tedavisinin ardından 12 saat içinde uyandı. Tekrar aynı sorunu yaşamaması için de hastaya kalp pili takıldı" şeklinde konuştu.
İLK 5 DAKİKA ÇOK ÖNEMLİ
Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Efe Edem, normalde kalp durduktan dakikalar sonra ölüm başlar. 60 dakikadan sonra kalbi çalıştırmak mümkün olmaz. Hastanın vücudunda veya beyninde kalıcı hasar olmaması da çok nadir görülen bir durumdur. İlk müdahale oldukça önemli çünkü kalp durduktan 5 dakika sonra hayati fonksiyonlar biter. Eğer kalp durduktan hemen sonra kalp masajına ve solunum desteğine başlanırsa hasta bir saatlik sürede de hayata dönebilir. Her hastamız bu kadar şanslı olamayabiliyor" dedi.