Karaburun'da Küçükbahçe Mahallesi’nde, Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş tarafından 300 bin metrekarelik bir alanda Güneş Enerjisi Santralı kurulması planlanıyor.
Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre 2019 yılının Mayıs ayında proje ilan edildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilen dilekçeyle başlayan mücadele, o günden beri devam ediyor. Karaburun Kent Konseyi’nden alınan bilgiye göre, verilen itiraz dilekçesi reddedildikten sonra şirketin o bölgede ağaçları kesme işlemleri daha da hız kazandı. Projenin yapılacağı bölgedeki çam ağaçlarının bir kısmı kesilirken, alanın tamamının çam ormanı ve tabanın da makilik olduğu, ayrıca 300 bin metrekarelik alanda binlerce çam ağacının kesileceği öğrenildi.
Karaburun Kent Konseyi tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, Bakanlık tarafından verilmiş bir ÇED kararı veya yürüyen bir ÇED sürecinin olmadığı ifade edilerek, “300 bin metrekarelik alan, iş makinaları ile hallaç pamuğu gibi atılmaktadır. Proje sahası olarak seçilen alan, uydu görüntülerinden de görüleceği üzere yoğun orman alanı iken, bugün bu ormanın bir kısmının traşlandığı ve toprağın da sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığı görülmektedir. Bilindiği gibi, orman ile ağaç topluluğu aynı anlam taşımamaktadır. Orman; yüzlerce senede oluşan bir ekosistemdir. Küçükbahçe’de traşlama ve toprak sıyırma işlemleriyle bölgenin ekosistemine büyük darbe vurulmuştur. Yoğun çam ormanın bulunduğu bölgede kesilen çamlar dere yataklarına yatırılarak üzerleri traşlanan toprakla kapatılmıştır. Bölgede yangından mal kaçırırcasına hummalı bir çalışma sürdürülmektedir” denildi.
PROJE İRİS GÖLÜ’NE ZARAR VERECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaşam hakkının yanında durmadığı belirtilen açıklamada, “Söz konusu GES, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilen sınırlar içinde ve İris Gölü ile Küçükbahçe’ye su sağlayan gölet arasındadır. Bir kenarından da, konut alanları ile komşudur. GES Projesi’nin İris Gölü’ne uzaklığı sadece birkaç yüz metre’dir. Karaburun Yarımadası’nın tek sulak alanı olma özelliğine sahip İris Gölü çok sayıda kuş, sürüngen, memeli, bitki türü için ve özellikle göçmen kuşlar için önemlidir. Yakınına yapılacak bir GES ile kuşların göç yollarına olumsuz etkisi olacağı açıktır.Bakanlık, Yarımada’da talan boyutlarında yapımı süren başta Karaburun RES Projesi olmak üzere, Küçükbahçe’deki GES projesi, Parlak/Badembükü’deki Balık Çiftliği Projesi ve Karaburun/Eğlenhoca’daki JES Arama ihalesine yol vererek, sadece yatırımcı yanında olduğunu açıkça ilan etmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yarımada’da ekolojik yıkıma yol açan bu ‘yatırım’ ile ilgili olarak; Bölgedeki kurumlardan görüş ve itirazın yapılmamış olmasını kaygıyla karşılıyor, bundan sonraki süreçte konunun takipçisi olmalarını istiyoruz. Ekolojik değeri devlet belgesi olarak tescillenmiş olan Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasına Yarımada’da yaşayanlar olarak razı değiliz. Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı ihale sürecinin hızla başlatılıp, sonlandırılmasını ve Karaburun Yarımadası’nın doğal değerlerini vahşice tahrip eden/edecek yatırımlara süreç sonuçlanıncaya kadar ‘dur’ denmesini, kamuoyu önünde talep ediyoruz.”