KÜLTÜR-SANATHaber Girişi : 06 Aralık 2016 12:15

Kül Kızı Bucalıları Büyüledi

Kül Kızı Bucalıları Büyüledi
Buca Belediyesi'nin Aralık ayı Kültür Sanat etkinlikleri arasında yer alan "Kül Kızı" isimli sinematik müzikal Buca'da sahnelendi. Kadın meddah Mutlu Polat, Kül Kızı'ndaki muhteşem performansıyla Bucalı sanatseverleri büyüledi.

Buca Belediyesi'nin organizasyonu ile Türkiye'de ilk kez sinematik müzikal konseptiyle dikkatleri çeken 'Kül Kızı' Bucalı sanatseverlerle buluştu. Anadolu insanının aydınlık yanını temsil eden, Sufizm'e dayanarak kadının içe bakış hikayesini anlatan gösteri Bucalıların büyük beğenisini kazandı.

9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen gösteride kadın meddah Mutlu Polat, sufizmin incelikli felsefesine dayanan gösterisi ile izleyenleri büyüledi. Yaşanan hayatın karmaşasını ve modern çağın karanlık yanını seyirciye yansıtarak içsel yolculuğunu anlattığı gösteri için Mutlu Polat'a, nefesli sazlar sanatçıları eşlik etti.

BİR AYDINLANMA HİKÂYESİ

Kül Kızı varoluştan bu yana süre gelen bir içe bakış ve aydınlanmanın hikâyesidir. Anadolu insanının hümanist ve aydınlık yanını temsil eden sufizmin incelikli felsefesi ve kadına ait saklı dil, Kül Kızı'nın anlatımı boyunca uyum içinde akıp gitmektedir.

Kül Kızı seyirciye içsel bir yolculuğu anlatırken yaşanan hayatın karmaşası da gösterinin içinde yer alan vizör aracılığı ile gözler önüne serilir. Kurgulanmış, sınırları çizilmiş bir dünyada, kısır döngü olarak insanların karşısına çıkan sorunlar ve modern çağın karanlık yanı seyircinin yüzüne vurulmaktadır.

Modernize edilmiş geleneksel Türk Tiyatrosu izleklerini taşıyan performansta sahnede bir kadın meddah vardır. Hikâyeler sinematik bir anlatım ile vurgulanırken, dramatik müzik üzerine üflemeli çalgılarla yapılan doğaçlamanın sürükleyiciliği, seyirci ile güçlü bir bağ kurabilmeyi amaçlamaktadır.


Mutlu Polat Kimdir?

Vedat Çorbacıoğlu'ndan klasik piyano eğitimi alan Mutlu Polat, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro ve Oyunculuk Bölümünü tamamladı. 1991 yılında Universite di Bologna´da reji üstüne master yapıp, İtalya'da Dodele e Dodele adlı tiyatro gurubunu kurarak kendi oyunlarını sahneye koydu. Uzun zamandan beri underground sanatlarla ilgilenen sanatçı, Türkiye'ye döndükten sonra televizyon, tiyatro ve sinema üzerine çalışmalarına devam etti. Son Osmanlı-Yandım Ali, Laleli'de Bir Azize, Azap Yolu, Çınaraltı, Üvey Baba gibi yapıtlardan tanınan sanatçı daha sonra Kara Kentin Çocukları, Çalınan

Ceset, 24 Saat gibi yapımların TV ve sinema müziklerini yaparak olgunluk dönemine ulaştı. 2009 yılından itibaren kişisel çalışmalarına ağırlık veren sanatçı sinematik müzikal anlatım potasında Çoban Yıldızı ve Tünel'den sonra Kül Kızı adlı eseriyle sanatseverlerle bir araya geldi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.