Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün boş müdür ve müdür baş yardımcılığı, müdür yardımcılığı kadrolarına yeterli başvurunun yapılmadığını açıkladı.
Başkan Demir, eğitimdeki yönetici kadrolarının boş kalmasının nedenlerini ve çözüm önerilerini açıkladı.
Resmi Resmi Gazete 'de 22 Nisan günü yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığına Bağılı eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği çerçevesinde boş bulunan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılığı kadrolarına görevlendirme kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlandı.
Kılavuzda anılan tarihlerde yapılması gereken iş ve işlemler doğrultusunda İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İzmir'deki boş bulunan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı kadroları açıklandığını belirten Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, "Kılavuzun '2.26. Eğitim kurumu yöneticilerinin başvuruları sırasında, Yönetmelikte belirlenen şartları taşıyan adaylar arasından boş bulunan eğitim kurumu sayısının üç katı kadar aday sözlü sınava çağrılacaktır' maddesine göre ilimizde boş bulunan kadrolar açıklandı. İzmir'deki boş 206 müdür kadrosuna çağırılması gereken 618 kadroya 547 öğretmen başvurdu. Müdür başyardımcısı 108 kişilik kadroya 70, müdür yardımcılığında ise 2 bin 928 kadroya ise 2 bin öğretmen başvuru yaptı" dedi.
Yöneticilerin İstifa Etmesi ve SGK Cezaları
Boş kadrolara yeterli sayıda aday öğretmenin başvurmadığını belirten Başkan Demir, başvurusu sayısının düşük kalmasının nedenlerini açıkladı. İdarecilerin iş yükünün artması ve ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmamasının başvuruların düşük kalmasında önemli bir etken olduğunu belirten Demir, "Öğretmen norm doluluk oranın İzmir'de yüksek olmasından dolayı evinin ve eşinin bulunduğu yerde çalışan öğretmenlerin, '4 yıl sonra tekrar mülakatla idareci olamazsam norm bulamam ve düzenim bozulabilir' düşüncesi başvuruları etkilemiştir. Öğretmenlerin çevresinde bulunan idarecilerin çeşitli gerekçelerle istifa ediyor olması, meslek liselerinde sigorta ve destekleme birimleri işlerinin idareciler üzerinde olması ve hata yapıldığında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ceza uygulamaları da başvuruların düşük olmasının sebeplerindendir. Okullardaki ödenek ve personel yetersizlikleri, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) sistemin müdürler üzerine yüklediği sorumluluklar, müdür yardımcılığında yükselemeyeceği endişesi ve yöneticiliğin 4 yıl ile sınırlandırılması, okulların olumlu olumsuz Alo 147 ye şikâyet edilerek yöneticilerin çalışma şevklerinin kırılması gibi etkenler de aday başvurularını düşürmüştür" diye konuştu.
Bakanlık Silbaştan Ele Almalı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yönetici görevlendirmeleri konusu sil baştan ele alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Demir, "Yapılan düzenlemelerle görevlendirme ifadesi terkedilmeli, atama sistemine geri dönülmeli, atama sistemi liyakat esaslı olmalı, yöneticilerin ek ders ücretleri ve görev tanımları yeniden yapılmalı, üzerlerinde bulunan baskıların azaltılması için gerekli tedbirler alınmalıdır" dedi. Demir, adaylar için yapılacak mülakatın torpile dayalı olacağı algısının kuvvetli olmasının da başvuruların düşük olmasına yol açtığını öne sürdü.