CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan:
BELEDİYELERE ve MUHTARLIKLARA GENİŞ YETKİ TANIYACAĞIZ
Mübarek Ramazan Bayramımızı candan kutlar, tüm vatandaşlarımıza aileleri ve sevdikleriyle sağlıklı ve huzur dolu bir bayram dilerim.
Bugün ülkemizin en ciddi sorunlarından biri, altyapısı bir türlü oturmamış, rantı ve rantiyeyi öne çıkaran bir anlayış var. İktidarın belediyeleri kaliteli hizmeti unutmuş, plansız ve programsız, hesapsız iş yapmaya çalışarak hizmeti değil reklamı öne çıkarmıştır.
Çocukların, gençlerin, yaşlılarımızın, kadın ve engellilerimizin temel yaşam ve barınma hakkını, sosyal yaşam alanlarını düzenleyemeyen bu anlayışı çok kısa sürede değiştireceğiz. 24 Haziranla başlayacak dip dalgası önce genel seçimlerde ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkacak, daha sonra yerel seçimlerde kendisini gösterecektir.
CHP kadroları belediyecilik anlayışını yeniden ele almaya, toplumcu belediyeciliği ülke geneline yaymaya kararlıdır.
Yerel yönetimlerle Ankara arasındaki ilişkileri yeniden gözden geçirecek belediye reformumuz şöyle olacaktır :
BELEDİYECİLİKTE KATILIMI ARTTIRACAĞIZ
Kamu yerel birimlerinin idari ve mali özerkliklerini sağlayacağız, belediyeler artık daha güçlü ve özerk olacak. Bazı bakanlıkların taşra kuruluşlarını görev alanlarına göre belediyelere veya il özel idarelerine devredeceğiz. Yerel yönetimlere daha fazla kaynak ayıracağız. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartındaki çekinceleri kaldıracağız. Ulusal mekansal planlama dışındaki tüm plan yetkilerini yerel yönetimlere vereceğiz. Belediyeler ile eşgüdümlü olarak, ulaşımda banliyö hatlarının kurulmasını ve geliştirilmesini destekleyeceğiz. Yerel yönetimlerde seçimle göreve gelinen karar organlarında % 33 kadın ve % 20 gençlik kotası uygulayacağız. Mahalli düzeyde kadın komisyonları kuracak ve bu komisyonların belediye meclisi toplantılarına etkin katılımını sağlayacağız.
BELEDİYELERİN MALİ YAPISI GÜÇLENECEK
Kamu elindeki arazilerde öncelikli olarak TOKİ ve belediyelerimizin iş birliğiyle ucuz ve nitelikli konut üretimi yapacağız. Belediyelerin kamuya olan borçlarını, özellikle SGKya olan borçları ile KDV alacaklarını mahsuplaştıracak ve KDV iadelerini kısa süre içinde gerçekleştireceğiz. Yeni büyükşehir olan belediyelerde, ilçe ve beldelerden gelen borç yükünü Hazineden karşılayacağız. İller Bankasını, yerel yönetimlerin mali ve teknik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden yapılandıracağız.
Büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasındaki yetki paylaşımını dengeli hale getireceğiz. Büyükşehir statüsündeki illerde, köylere tüzel kişiliklerini yeniden kazandıracağız. Büyükşehir kapsamında olmayan illerde, il düzeyinde belediye hizmet birlikleri kuracağız. Büyükşehir yasası ile Hazineye devredilen araziler içerisinde köy tüzel kişiliğine geri verilmeyecek olanları büyükşehir belediyelerine vereceğiz. Yerel doğal kaynakların, madenlerin ve kum ocaklarının tahsisinde belediyeler de karar alma süreçlerine katılacak. Akıllı Kentler uygulamasıyla, belediyelerin verdiği hizmetlerin bütünleştirilmiş biçimde akıllı sistemlere dönüştürülmesini sağlayıp, daha fazla yurttaşın erişimine açacağız.
HER MAHALLEYE KREŞ ve ALTYAPI DESTEĞİ GELİYOR
Turizm bölgelerinde yer alan belediye gelirlerini, yaz nüfusunu da dikkate alarak, merkezi hükümet bütçesinden sağlanacak kaynaklarla iyileştireceğiz. Bütün mahallelerde belediyeler eliyle yeterli sayıda ücretsiz kreş açacağız. Çocuklarını özel kreşe gönderen ailelere belirli tutarda destek ödemesi yapacağız. Vatandaştan haksız para tahsil edilmesine son vereceğiz. Belediyelerin yurttaşlardan asfalt parası almasına, altyapısı olmayan yerlerde atık su bedeli alınmasına son vereceğiz. Su kaynaklarımızın korunması için atık su arıtma tesisi bulunmayan belediyelere kaynak aktaracağız. Büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerinin hayvan barınağı açmalarının önündeki yasal engelleri kaldıracağız. Nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelere hayvan barınağı açma zorunluluğu getireceğiz.
BELEDİYE TOPLANTILARI İNTERNETTEN YAYINLANACAK
Belediyelerin tüm hizmet süreçlerinin, belediye meclisi toplantılarının internet üzerinden yurttaşlarla paylaşılmasını zorunlu kılacağız. Belediye başkanlarının ve belediye yöneticilerinin servet beyanlarının yıllık ilan edilmesini sağlayacağız. Kent planlamasında meslek odalarının söz sahibi olmasına olanak tanıyacağız.
MUHTARLAR SÖZDE DEĞİL ÖZDE YETKİ SAHİBİ OLACAK
Muhtarlıklara hizmet binası ile personel desteğini Belediye ve İl Özel İdareleri üzerinden sunacağız. Muhtarların kendi mahallelerini ilgilendiren konularda belediye meclisi veya il genel meclisi toplantılarına katılmalarına olanak tanıyacağız. İlgili konularda oy haklarının olmasını sağlayacağız. Türkiye Muhtarlar Birliğini kuracağız. Muhtarlık seçimlerinde birleşik oy pusulası esasını getireceğiz. Muhtarların çağın gereklerine göre hizmet verebilmesi için gerekli altyapıyı oluşturacak, özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştireceğiz.
Muhtarlıklar bünyesinde kuracağımız Mahalle Konseyleri ile yeni bir katılım mekanizması oluşturacağız, muhtarlık binalarının sabit masraflarını İçişleri Bakanlığı bütçesine konacak ödenekle karşılayacağız. Binasız muhtarımız kalmayacak. Kent konseylerine işlerlik kazandıracağız. Belediyeler tarafından uygulanacak projelerin, ölçeğine bağlı olarak, kent ve mahalle konseylerinde tartışılmasını zorunlu hale getireceğiz. Mahalle muhtarlıklarına, Anayasada tanımlanmış yerel yönetim birimi statüsü vereceğiz. Muhtarlara bütçe ayıracak, belediyelerle birlikte sosyal projeler yapmalarına olanak tanıyacağız.