Kurultayla; yönetimi ve parti çizgisini netleştirmeyi isteyen Akşener, merkez sağın temsilcisi amacına bir adım daha yaklaşmak istiyor. Birgün'den Yaşar Aydın'ın haberine göre
İYİ Parti kuruluşunun üzerinden sadece bir yıl geçmesine rağmen ikinci olağanüstü kurultayını yapıyor. Genel Başkan Meral Akşenerin çağrısıyla 12 Ağustosta toplanacak kurultayda sadece yeni yönetim değil partinin çizgisi de netleşecek.
Akşener, 24 Haziran seçimlerinden sonra partide başlayan kaosu kurultayla aşmaya çalışacak. Hafta sonu yapılacak kurultay, sloganından vitrine çıkaracağı isimlere kadar partide yeni döneme işaret edecek. Akşenerin en önemli hedeflerinden biri partisini MHP gölgesinden kurtarmak.
MHP ile anılmak rahatsızlık veriyor
Meral Akşener, partisinin MHP ile birlikte anılmasından rahatsız. İki partinin tabanı arasında geçişkenliğin de abartıldığı görüşünde olduğu biliniyor. Partiye yakın kaynaklardan aldığımız bilgiye göre Afyon kampında yaşanan tartışma, geleneksel MHP çizgisi ile yeni hattın arasında olduğu yönünde. Olağanüstü kurultayda da esas olarak Afyonda başlayan tartışmanın sonuçlandırılması bekleniyor.
Meral Akşener, 16 Nisan Referandumu ve 24 Haziran seçimlerinde ulaştığı seçmen profilini çok önemsiyor.
Muhafazakâr özellikler taşısa da şehirli, laik ve yenilikçi diye tanımladıkları seçmen profili onların ilk elden ulaşmak istedikleri kesim. Son seçimde aldıkları oylara bakıldığında da bunu belli oranda başardılar.
İYİ Parti en büyük rakibi olarak gösterilen MHPnin oy deposu İç Anadolu bölgesinde varlık gösteremedi. Bursa, Manisa, Afyon, İzmir gibi iller ise İYİ Partinin görece başarılı olduğu iller oldu. Bu illerin bir başka özelliği de çok partili sisteme geçildiği yıldan 2008 seçimlere kadar merkez sağın kaleleri olması.
Akşenerin istediği gerçekleşecek
AKP, 2002 yılından bu yana sistemli olarak merkezde duran tüm sağ partileri içine almayı ve bünyesinde eritmeyi başardı. Geleneksel sağ seçmen profili partisini kaybetse de bütünü ile AKPye geçmedi. Özelikle büyük kentlerde ve sahillerde yaşayan merkez sağ seçmeni uzun yıllardır siyasi tercihini bir anlamda zorunlu olarak CHP, DSP ya da MHPden yana kullandı.
24 Haziran seçimlerinde ise bu seçmen kitlesi tercihini Meral Akşener liderliğindeki İYİ Partiden yana yaptı. Akşenerin, hem Afyon toplantısında hem de sonrasında kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda esas vurguyu bu noktaya yaptığı biliniyor. Kurultayda da partinin çizgisinin bu çerçevede netleşmesi bekleniyor. Bir anlamda kurultay, partinin Akşenerin istediği çizgiye gelmesini sağlayacak.
Gerçek kuruluş olacak mı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar kendisine sağdan çıkan tüm alternatifleri ya yendi ya etkisiz hale getirdi ya da kendi parçası yaptı. İktidar olmuş ya da büyük umutlarla iktidar hedefi ile kurulmuş partilerin genel başkanlarını bile kendi bünyesine kattı. Hatta siyasetinin mızrak ucu haline getirdi. Şimdi sıra İYİ Parti ve Akşenere gelmiş durumda.
Akşener hâlihazırda sağ cenahta Erdoğan karşısında kalan en ciddi isim. Bunca farklı örneğe rağmen yüzde 10luk seçmen kitlesi, Meclisteki varlıkları onlara merkezde tutunmak için bir şans veriyor. Akşenerin bu şansı kullanıp kullanamayacağı büyük oranda yerel seçimlere kadar olan altı aylık süre içerisinde belli olacak.
Akşener, kurultayla merkez sağın temsilcisi hedefine bir adım daha yaklaşmak istiyor. Partiye daha önce merkez sağ partilerde görev almış yeni isimleri de katacağı konuşuluyor. Daha yeni başlıyoruz diyerek toplanan olağanüstü kurultaya İYİ Partinin gerçek kuruluşu olarak bakanların sayısı az değil. Akşener için gerçek sınav şimdi başlıyor.