(SES) İzmir Şubesi Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi, Türkan Özilhan Devlet Hastanesi, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Ar.Hastanesi, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi ve EÜTF Hastanesi’nde “Seçim vaadi değil, acil ek zam istiyoruz” eylemi düzenledi.
EMİNE KANTARCI
“Acil ek zam istiyoruz” sloganlarının atıldığı açıklamalarda sağlık emekçileri, tüm emekçilere yoksulluk sınırı üstünde temel ücret verilmesini talep etti.
“SİYASETÇİLER SEÇİM, BİZ GEÇİM DERDİNDEYİZ"
12 Mayıs hemşireler günü kapsamında hastane bahçelerinde yapılan basın açıklamalarında, “Siyasetin gündemi 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere kitlenmiş bulunuyor. Emeğiyle geçim mücadelesi veren kamu emekçileri, emekliler, işçiler, milyonlar olarak bizlerin temel gündemimiz ise seçim değil, geçim derdi olmaya devam ediyor. TÜİK’e bakarsanız yıllık enflasyon yüzde 50, gıda enflasyonu yüzde 68, kiralarda yıllık artış ise yüzde 56 civarında. Ülkeyi yönetenler bu sanal rakamları gösterip ‘Enflasyon geriledi’ nutukları atıyor” denildi.
“DEĞİŞEN VE ARTAN VAATLER"
Temel tüketim maddelerine gelen zamlardan dolayı emekçilerin geçinemediği dile getirilen açıklamada, “Hız kesmeden devam eden zam sağanağında marketleri müze gezer gibi gezer, raflara bakıp çıkar hale geldik. Dünden bugüne değişen ve artan vaatlere şahit oluyoruz, memur maaşları için asgari ücretin 2,5 katı, en düşük memur maaşı 22 bin olacak, yüzde 50 artış yapılacak, o havada uçan vaatlerin yere inmesi ve enflasyonun bitirilmesini, vergide adaletin sağlanmasını istiyoruz. KESK, DİSK ve Türk-İş Konfederasyonlarının yaptığı araştırmaya göre yoksulluk sınırı ülkemizde 33 bin rakamlarına dayanmıştır. Bir emekçinin insanca yaşaması için gereken ücret bunun altına düşmemelidir. Bu bağlamda kamu emekçilerine temmuz ayı beklenmeden acil ek zam verilmelidir. Ancak bu taleplerimiz örgütlenirsek birlik olursak haklarımızı alacağımızı biliyoruz” ifadelerine yer verildi.
“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
“İnsanca çalışma koşulları ve insanca yaşamımıza yetecek temel ücret için mücadelemiz devam edecek” denilen açıklamada sağlık emekçilerinin talepleri şu şekilde sıralandı;
* Tüm emekçilere yoksulluk sınırı üstünde temel ücret verilsin,
* Gece mesailer, çift vardiya sayılacak şekilde düzenleme yapılsın,
*Yıpranma, ‘’fiili hizmet’’ geriye dönük 5 yıla 1 olarak düzenlensin,
*Her iş yerinde 7/24 ücretsiz kreşler açılsın,
* Gebelik tespiti ile gece çalışma yasaklansın,
* Klinik ve yoğun bakımlarda hasta başına hemşire sayısı belirleme; kalite dayatmaları
ile değil, hasta profiline göre belirlensin,
*Esnek çalışma, angarya çalışma son bulsun,
* Az kişi çok iş mantığıyla, ücret ödememek için, zorunlu nöbet izni kullandırma yasaklansın,
* Atama bekleyen sağlıkçıların ataması yapılsın."